Legea plajelor, modificata Operatorii, obligati sa igienizeze plaja ori de cate ori este nevoie

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215/6.IV.2010, s-a publicat ieri, Legea privind aprobarea OUG nr. 43/2009 pentru modificarea OUG nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.

Una dintre modificări, apărută la art. 2, alin. (1), se referă la utilizarea plajelor, care nu se mai face de către operatorii economici care au încheiat contract cu titularul dreptului de administrare a plajelor, ci de către „operatorii economici care administrează structuri de primire turistice, de proprietari ori administratori de ansambluri rezidenţiale care desfăşoară activităţi de turism, de operatori economici care desfăşoară activităţi de divertisment, agrement şi/sau sportive şi de autorităţi ale administraţiei publice locale care pot încheia contracte de închiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor pe perioada unui sezon estival, în condiţiile legii".

De asemenea, art. 4, alin. (2) arată că sursele de finanţare pentru realizarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) (să organizeze şi să asigure servicii publice de salvare acvatică - salvamar şi posturi de prim ajutor, să asigure lucrările de canalizare şi alimentare cu apă până în zona limitrofă plajei cu destinaţie turistică, să asigure ordinea publică prin intermediul poliţiei, jandarmeriei şi al poliţiei comunitare) sunt asigurate de la bugetul de stat şi din alte surse, potrivit legii. Şi lit. b) a art. 5 din OUG 19/2006 se modifică, astfel încât, operatorii de plajă au obligaţia ca, începând de acum, să întreţină şi să igienizeze zilnic şi ori de câte ori este nevoie suprafaţa de plajă utilizată, şi nu doar „zilnic", aşa cum prevedea legea până acum. Din textul legii a fost scoasă particula „RON", astfel încât, art. 8, alin (1) prevede că amenzile pentru desfăşurarea de activităţi turistice pe plaja fară a deţine autorizaţie turistică, pentru nerespectarea obligaţiei privind accesul liber pe plajă şi liberă circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei etc, vor fi cuprinse „între 10.000 lei şi 20.000 lei" şi „nu între 10.000 lei (RON) şi 20.000 lei (RON)", cum se specifica până acum. În seria de prevederi referitoare la încălcări ale legii sancţionate contravenţional, se mai adaugă, prin lit. p) la art. 8, alin. (1) şi „nesesizarea autorităţilor de gospodărire a apelor şi de protecţie a mediului şi a autorităţilor de sănătate publică în cazul prezenţei în apa mării a substanţelor poluante".

La art. 8, alin (2), se modifică lit. a), astfel încât, „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de persoane anume desemnate din cadrul: a) Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Gărzii Naţionale de Mediu, pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1), lit. c), e), g), h), k) şi p)".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.