Actualitate

Legea privind carantinarea şi izolarea se dezbate azi la Senat

  • ​Comisia juridică a Senatului reia astăzi dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea.

Sâmbătă, Senatul României a decis, la solicitarea reprezentanţilor PSD, amânarea până luni a dezbaterilor asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea, informează agerpres.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat în Comisia juridică amânarea până luni a dezbaterilor, pentru a studia practicile Uniunii Europene în domeniu, menţionând că actul normativ venit de la Guvern nu este coerent şi "cetăţenii au dreptul la o lege care să-i protejeze".

Senatorul PNL Iulia Scântei a spus că această propunere înseamnă nerespectarea deciziei de convocare a plenului Senatului pentru sâmbătă şi a avertizat că va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.

Duminică, Robert Cazanciuc a criticat din nou proiectul de lege elaborat de Guvern privind carantinarea şi izolarea, susţinând că este un "dezastru" şi, ca urmare, actul normativ va fi votat când va corespunde "nevoii românilor", după dezbateri cu toţi cei implicaţi în aplicarea lui.

El a amintit că au fost solicitate puncte de vedere din partea Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii, iar Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană în privinţa internării obligatorii şi detaşării obligatorii a medicilor.

"Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justiţiei şi CSM să vină la dezbateri, am invitat organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, toţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi trebuie să spună un punct de vedere, pentru că altfel dacă legea nu este clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat doar îi păcălim pe români că vom avea o lege care îi protejează. Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi", a adăugat social-democratul.

El a arătat că, până luni, Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.

"Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie. Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, deşi pentru a respecta decizia CCR este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător", a explicat senatorul PSD.

Joi seara, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, acceptând mai multe amendamente convenite şi în urma unei discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat vineri prezenţa în Senat a premierului Ludovic Orban şi a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, la dezbaterea proiectului. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ludovic Orban prezintă în Parlament raportul privind măsurile adoptate pentru limitarea răspândirii COVID-19

12 Aug 2020 408

Ordonanța de urgență prin care alocațiile copiilor urmau să fie majorate etapizat, respinsă de Senatul României

11 Aug 2020 477

Alegeri la Universitatea „Ovidius” din Constanța Un nou vicepreședinte al Senatului și vot consultativ pentru noii prorectori

30 Jul 2020 1224

Este Ziua Naţională a Ambulanţei din România. SAJ Constanța „Acestă zi este sărbătorită prin muncă, este o perioadă grea, dar încercăm să ne descurcăm“

28 Jul 2020 462

Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament

16 Jul 2020 811

Senat Proiectul privind carantinarea şi izolarea a intrat în dezbaterea plenului

16 Jul 2020 705

Zeci de persoane protestează în Piața Victoriei

15 Jul 2020 598

A doua zi de proteste Zeci de oameni protestează în Piața Victoriei! (video)

13 Jul 2020 520

Proteste la București, în Piața Victoriei, împotriva proiectului de lege privind carantinarea și izolarea

12 Jul 2020 1045

Proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale pe 27 septembrie, adoptat de Senat

07 Jul 2020 1934

Pentru că politicienii lor au afaceri pe litoral, PSD vrea să autorizeze prin lege toate construcțiile ilegale de pe plajă. USR anunță că se va opune până la capăt

29 Jun 2020 1990

Vizita de lucru la Comandamentul multinațional de divizie de Sud-Est a comisiilor parlamentare pentru apărare, ordine publică și siguranță națională

23 Jun 2020 439

Deputaţii au votat prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie 2020

15 Jun 2020 1528

Vicepreședintele Comisiei de buget finanțe, senatorul PSD Ștefan Mihu, despre modificările aduse legii de funcționare a Curții de Conturi

13 Jun 2020 1654

Senatul a adoptat proiectul privind prelungirea mandatelor aleşilor locali

12 Jun 2020 1510