Legea privind legalizarea canabisului în scop medical, adoptată tacit de Senat (document)

Propunerea legislativă privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical a fost adoptată tacit de către Senat. 
Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile, și se calculează de la data de 16.09.2019. Termenul se împlinește la data de 30.10.2019. Cum la Senat nu a fost supusă propunerea la vot, a fost astfel adoptată tacit.

Pe plan mondial, utilizarea în domeniul medical a preparatelor derivate din planta Canabis are o istorie îndelungată. Cu toate acestea, în secolul al XX-lea, consumul de canabis în scop medical a devenit foarte limitat când, în 1961, această plantă și derivatele sale au fost incluse în Convenția unică a ONU asupra stupefiantelor din 30.03.1961, fiind clasificate drept „medicamente fără uz medical”. 

La începutul anilor 2000, Israel și Țările de Jos și, mai târziu, alte țări precum Elveția, Cehia, Australia și Germania au autorizat utilizarea în scopuri medicale a canabisului, în limita unor condiții specifice. Tot în anii 2000, studiile bazate pe cercetări științifice în domeniul medical au oferit baza pentru acordarea unei autorizații de introducere pe piață în multe state membre UE a unui medicament, bazat în principal pe extract de canabis, care s-a dovedit a fi foarte eficient în tratamentul spasticității musculare provocate de scleroză multiplă și care, în prezent, este utilizat în 17 state membre ale UE.

La nivelul UE, majoritatea țărilor permit, în prezent, sau intenționează să permită utilizarea în scopuri medicale a canabisului sau canabinoizilor sub o anumită formă. Cu toate acestea, abordările adoptate cariază foarte mult în ceea ce privește atât produsele permise, cât și cadrele legislative care le reglementează. 
Prezenta propunere a senatorilor de completare a legislației existente în materie se întemeiază pe concluziile cercetărilor științifice în domeniul utilizării canabisului în scop medical, ptorivit cărora există dovezi concludente și substanțiale privind efectele terapeutice ale utilizării canabisului în domeniul medical; astfel, prin utilizarea substanțelor și preparatelor pe bază de canabis, se pot trata durerile cronice la adulți, pot fi ameliorate stările de greață și vomă provocate de chimioterapie și, totodată, pot fi ameliorate simptomele spascității în cazul pacienților cu scleroză multiplă. De asemenea, la nivel mondial, există dovezi care demonstrează că planta canabis sau canabinoidele ar putea fi eficace pentru creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate asociate cu HIV/SIDA, atenuțnd simptomele tulburărilor mintale cum ar fi psihoza și sindromului

Tourette și simptomele epilepsiei, dar și ale bolii Alzheimer, artritei, astmului, cancerului, bolii Crohn și glaucomului, contribuind, totodată, la reducerea riscului de diabet și obezitate și la atenuarea durerilor menstruale. 
Prin proiectul de act normativ „Victoria” se urmărește instituirea unui cadru legislativ necesar, eficient, favorabil și decent, care reglementează operațiunile de cultivare a plantei canabis, precum și cele de producere, fabricare, depozitare, comerț, distribuție, transport, deținere, oferire, transmitere, intermediere, achiziționare, utilizare și tranzit pe teritoriul național, în scop medicale, a substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, în conformitate cu reglementările europene în materie. 
Legea va ajunge la camera decizională, Camera Deputaților. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Bărbat arestat pentru trafic internațional de droguri. Iată ce au constatat politștii

29 Mar 2024 544

Constanța! 9 persoane reținute de DIICOT! Oficial (FOTO+VIDEO)

15 Mar 2024 5524

Depistat de jandarmi și cercetat pentru trafic de droguri, în Constanța. Bărbatul a fost reținut pentru 30 de zile

20 Jan 2024 809

În Iași Persoană reținută de polițiști pentru deținerea a 1,4 kilograme de canabis, descoperite la domiciliul său

05 Jan 2024 746

IGPR Bărbat prins în flagrant delict de polițiști, cu 250 de grame de canabis

01 Jan 2024 928

Poliția Română Cercetați pentru trafic de droguri de risc și mare risc (GALERIE FOTO)

30 Dec 2023 824

Prinși în flagrant delict și arestați preventiv pentru trafic de droguri de risc și mare risc (FOTO+VIDEO)

18 Dec 2023 999

Poliția Română - Polițiștii BCCO Bacău Comerț de droguri de risc (canabis) către consumatori, din orașele Comănești și Moinești, județul Bacău

15 Dec 2023 502

Tânăr, din Cluj, depistat de polițiști cu droguri de mare risc asupra lui. A fost reținut pentru 24 de ore

25 Nov 2023 794

IPJ Constanța Arestați pentru trafic de canabis și alte droguri de mare risc, în două cauze penale (FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1350

Operațiune antidrog în Ilfov. Cultură de canabis descoperită într-o locuință (FOTO)

15 Nov 2023 688

Percheziții în Constanța, pentru trafic de droguri! Cultură de cannabis și aproape 17 kilograme de droguri (FOTO +VIDEO)

09 Nov 2023 1339

Poliția Română Arestați pentru trafic de droguri de risc și mare risc (FOTO)

04 Nov 2023 982

Dorian Popa, prins în offside. Rezultatul toxicologic făcut la IML infirmă declarațiile acestuia

03 Nov 2023 2162

Captură de proporții a poliției Trei culturi și sute de kilograme de canabis, descoperite în urma perchezițiilor din Caraș-Severin!

02 Nov 2023 796