Actualitate

Legea privind măsurile de protecţie a personalului didactic, în discuția CCR


La începutul lunii februarie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul care vizează învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi "pentru", 25 "împotrivă" şi două abţineri.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiatorul acestui proiect, a justificat demersul legislativ, adoptat tacit de Camera Deputaţilor, prin faptul că în sistemul naţional de învăţământ se constată o lipsă de protecţie juridică a cadrelor didactice faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.

Astăzi, Curtea Constituţională a României discută sesizările, PNL, USR şi a Avocatului Poporului referitoare la Legea privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei, după cum informează Agerpres.
 
Avocatului Poporului precizează în sesizare că actul normativ încalcă principiul securităţii raporturilor juridice fiind lipsit de claritate şi de previzibilitate, întrucât, pe de o parte, atribuie activităţii didactice caracterul unei activităţi desfăşurate în regim de putere publică, iar, pe de altă parte, creează o neclaritate în ceea ce priveşte statutul funcţiilor didactice în general.
 
În opinia Avocatului Poporului, activitatea didactică nu presupune un raport de putere publică şi, pe cale de consecinţă, nici structurile care prestează servicii publice de învăţământ nu sunt autorităţi publice, ci instituţii publice, prestând anumite servicii publice specializate, în diverse domenii administrative, în speţă servicii de educaţie pentru copii şi tineri.
 
"Un alt motiv de neconstituţionalitate îl reprezintă afectarea gravă a dreptului la apărare al elevilor. Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situaţie cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanţii fundamentale ale dreptului la apărare, garanţii recunoscute la nivel constituţional şi internaţional. În opinia Avocatului Poporului, prezumţia de nevinovăţie a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumţia de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control", se susţine în sesizarea la CCR.
 

 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O nouă sesizare de neconstituționalitate, trimisă la CCR, de președintele Iohannis. Despre ce lege este vorba

26 Jun 2020 544

Klaus Iohannis contestă la CCR legea prin care urma a se construi Spitalul Militar Regional „Carol I” pe raza municipiului Constanța

19 Jun 2020 721

Înalta Curte a sesizat Curtea Constituțională pentru Legea privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene

16 Jun 2020 458

Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate. Care este legea vizată

11 May 2020 845

Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională. Care este motivul

08 May 2020 797

Coronavirus. CCR limitează accesul în sediul instituţiei al persoanelor care nu sunt angajate

10 Mar 2020 624

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind prevederi din OUG referitoare la sistemul achiziţiilor publice

26 Feb 2020 470

Ordonanţa pentru organizarea alegerilor anticipate, atacată de Avocatul Poporului la CCR

21 Feb 2020 594

Avocatul Poporului a anunțat că va ataca la CCR ordonanța care modifică Legea privind reforma în sănătate

15 Feb 2020 1315

Interceptările pe siguranţă naţională nu mai sunt probe Stelian Ion - „Mai scapă nişte corupţi de la Constanţa!”

06 Feb 2020 2397

CCR. A fost stabilit termenul de transmitere a punctelor de vedere pe tema Legii bugetului asigurărilor sociale de stat

23 Dec 2019 648

Cererea de suspendare a activităţii Curţii Constituţionale a României, respinsă

18 Oct 2019 529

Decizie definitivă a CCR Decontarea navetei școlare pe bază de abonament este neconstituțională

17 Oct 2019 1720

Un investigator sub acoperire ar fi fost torturat în Mamaia de patru foşti poliţişti ai BCCO Constanţa. Nu va fi sesizată Curtea Constituţională

19 Sep 2019 6346

Curtea Constituţional a validat joi rezultatul referendumului naţional din 26 mai

27 Jun 2019 785