Legea privind măsurile pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, adoptată. Pedepse cu închisoarea

  • A fost adoptat un proiect de lege care sancționează actele de antițigănism
  • Sancțiunile urcă până la o pedeapsă de 10 ani de închisoare
  • Pe 5 ianuarie 2021, a fost publicată legea în Monitorul Oficial al României
 
A fost adoptat proiectul de Lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, care a devenit Legea nr. 2/2021. De altfel, pe 5 ianuarie 2021, în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 8, a fost publicat decretul privind promulgarea legii menționate.
 
Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste constituie infracţiune și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice mijloace, de ştiri şi informaţii, materiale antiţigăniste constituie infracţiune și se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.
 
Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antiţigăniste constituie infracţiune și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor antiţigăniste. Nu constituie infracţiune fapta prevăzută, dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public.
 
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.
 
Prin antiţigănism se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituțiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradițiilor şi  limbii romani.
 
Prin simboluri antiţigăniste se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
 
Prin materiale antiţigăniste se înţelege: imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
 
 

 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis a promulgat legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului

04 Jan 2021 1546