LIVE Artiștii plastici, revoltați! Conferință de presă organizată de UAPR Constanța. „Se pare că cineva a pus ochii pe atelierele noastre” (GALERIE FOTO+VIDEO)

ConferințaArtiștii constănțeni organizează astăzi, 27 aprilie, un protest, la sediul atelierelor de creație, ca urmare a proiectului de hotărâre de Consiliu Local prin care Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Constanța vor pierde atelierele de creație pe care le dețin în municipiu.

„Vă anunțăm cu regret că artiștii plastici din Constanța vor fi aruncați în stradă de Primaria Municipiului Constanța. Mai exact, dupa 50 de ani de activitate, atelierele de creație ale Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța Unu, construite în anii '70. din fonduriile exclusive ale Uniunii, vor fi luate abuziv de Primărie.

Se pare că cineva a pus ochii pe atelierele noastre, care se află în zone cu un imens potențial imobiliar. Am fost pur și simplu executați. Din februarie până în martie, într-o singură lună, am primit trei controale ale Poliției Locale si fără să ni se aducă nimic la cunostință, fără să fim somați, ne-am trezit ca în mai puțin de o lună s-a elaborat un proiect de hotărâre, peste noapte, care ne va lăsa fără atelierele noastre. Este ciudată rapiditatea cu care Primăria a acționat în acest caz.

Ca urmare, Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Constanța Unu, organizează miercuri, 27 aprilie, începănd cu ora 14:00, o conferință de presă la sediul atelierelor de creație, din bulevardul Mamaia, nr. 302. Tot la acea dată vom organiza un "PROTEST AL DISPERĂRII"!”, este comunicatul remis de UAP Constanța Unu.


În cursul zilei de astăzi, 26 aprilie 2022, Primăria Constanța a transmis un comunicat de presă cu privire la situația imobilelor folosite de UAP - filiala Constanța. Comunicatul poate fi citit la următorul link: 

Cum răspunde Primăria Constanța la situația imobilelor folosite de către Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Constanța

Cu câteva ore înainte de conferința de presă, edilul Vergil Chițac a postat pe pagina sa de Facebook un punct de vedere cu privire la situația clădirilor. 

„Ca să fie clar și fără echivoc.
Intenția administrației locale este de a reabilita sediile atelierelor și de a le păstra destinația de utilitate publică în domeniul artelor plastice.

Astăzi am avut plăcerea să mă întâlnesc cu domnii Petru Lucaci și Gheorghe Dican, președintele, respectiv vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, cărora le-am explicat ce a stat la baza inițierii proiectului de Hotărâre a Consiliului local, și anume, necesitatea executării reparațiilor la imobilele respective pentru a stopa degradarea lor, având în vedere că de la momentul dării în folosință în 2004 și până în prezent, ele nu au beneficiat de nicio reparație capitală.

Pentru a pune stop speculațiilor am convenit cu reprezentanții UAP să reformulăm textul proiectului de hotărâre și să-l supunem votului Consiliului local cu proxima ocazie. 


Cultura este o prioritate pentru administrația pe care o conduc, tocmai de aceea avem proiecte de reabilitare în diverse stadii, atât pentru clădirea Teatrului de Stat, cât și pentru cea a Muzeului de Artă Populară, iar demersul despre care vorbim face parte din același obiectiv, de a sprijini actul cultural-artistic realizat cu profesionalism, transparență și în interesul publicului“ - se arată în mesajul primarului Vergil Chițac

UPDATE: 

La eveniment participă Mihai Ochiuleț din partea USR Constanța. 


UPDATE: 2

În deschiderea conferinței organizatorii au anunțat că au ajuns la un acord cu primarul municipiului Constanța și s-a scos de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local a proiectului ce viza sediile Uniunii Artiștilor din Constanța. 


De asemenea au obținut promisiunea că se va prelungi hotărârea din anul 2004 legată de folosirea gratuită a acestor spații. De asemenea artiștii vor fi consultați în toate proiectele culturale. 

Unul dintre organizatori a ținut să menționeze faptul că e bine că sunt mulți cei care au răspuns prezent la acțiunea de protest și cp ar fi bine să fie la fel de mulți și la vernisaje. 

Acesta a menționat că nu i se par sediile în cauză insalubre și că este convins că intenția Primăriei este una de apreciat iar imobilele să fie reabilitate. 

„Constanța tinde să se mărească. Va fi un nod important la Marea Neagră. Cândva artiștii își doreau să vină la mare să expună și nu găseau spații pentru acest lucru. Sper ca acest lucru să se întâmple din nou. Sunt convins că Primăria își va ține cuvântul“ - a precizat acesta. 

„Haideți să iertăm greșeala făcută și să privim cu optimism mai departe. Artiștii sunt iertători. Renunțăm la protest. Artistul lasă propria lui creație în urmă. Artistul lasă valori societățioi, valori care nu sunt apreciate corect. Ce s-a întâmplat la Constanța se întâmplă în toată țara. Artistul lucrează necondiționat pentru patrimoniul cultural“ - a mai menționat unul dintre reprezentanții Uniunii Artiștilor. 

„Aceste spații în care își desfășoară activitatea artiștii sunt spații cultural protejate. Chiar dacă s-au încheiat contracte pentru cinci ani cu posibilitatea de prelungire, aceste spații sunt cu destinație de ateliere de creație și această destinație nu poate fi schimbată. Chiar dacă Primăria ar fi emis acest proiect de hotărâre acesta putea fi atacat și am fi avut câștig de cauză. 
Să nu uitați că acestea sunt spații culturale protejate, iar din acest motiv vom cuprinde această sintagmă în hotărârea ce va fi emispă“ - a menționat juristul Uniunii Artiștilor. 

„Domeniul artelor vizulale este puțin defavorizat în contextul culturii contemporane. Aceste ateliere sunt insuficiente, atât la Constanța cât și în alte orașe din țară. În acest context, artistul plătește chirie, să expună și multe alte cheltuieli. De aceea în discuțiile cu primarul am pus în discuție modul în care Primăria poate ajuta. Haideți să facem un parteneriat prin care să împărțim aceste cheltuieli. Primarul a fost deschis la această inițiativă și căutăm portițe legale pentru a rezolva acest demers. Actorii nu își plătesc scena, noi o plătim. Sperăm ca acest lucru să se schimbe“ - a mai menționat unul dintre organizatori. 




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Să fie lovitura de grație pentru artiștii plastici din Constanța? SPIT Constanța cere insolvența Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Constanța

22 Oct 2023 1812

In memoriam Alexandru Clenciu, caricaturistul din Constanța cu lucrări și pe teme sportive

24 Jul 2023 1304

Constantin Lucaci ar fi împlinit 100 de ani. Fântâna cinetică din Parcul Gării Constanța este una din operele sale

07 Jul 2023 1610

Salonul de Vară Vernisajul artiștilor plastici ai Filialei Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, la UOC

06 Jul 2023 996

Silvia Radu împlinește 88 de ani. Arta sa a fost expusă și pe meleagurile Dobrogei

30 Jun 2023 1529

„Sincronism”, expoziția organizată de Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Constanța UNU și susținută de Primăria Constanța

26 Apr 2023 1164

Lucrările din expoziția „Salonul de Primăvară” sunt expuse în luna martie la Muzeul de Artă Constanța

01 Mar 2023 1137

Opt ani de la trecerea în neființă a lui Ionel Mătăsăreanu, pictorul a cărei muză era marea

10 Jan 2023 1833

Ocazie de neratat pentru iubitorii de cultură Uniunea Artiștilor Platistici Filiala Unu Constanța organizează o întâlnire cu scriitorul Bogdan Ghiu, traducătorul cărții „Estetica întâlnirii“

24 Oct 2022 1523

Muzica din parcul Aqua Magic, deținut de Aqualand, subiect de proces. Cazul ajunge la Curtea Supremă

17 Sep 2022 1824

Teatrul de Stat Constanța vă invită la spectacol. Toate încasările vor fi donate artiștilor ucraineni

17 May 2022 2936

Artiștii constănțeni l-au iertat pe primarul Vergil Chițac. „Haideți să iertăm greșeala făcută și să privim cu optimism mai departe” (VIDEO)

28 Apr 2022 1898

Primarul municipiului Constanța „Intenția administrației locale este de a reabilita sediile atelierelor și de a le păstra destinația de utilitate publică în domeniul artelor plastice“

27 Apr 2022 1528

Cum răspunde Primăria Constanța la situația imobilelor folosite de către Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Constanța

26 Apr 2022 1699

Graficianul Leonte Năstase, răspuns cu umor referitor la situația artiștilor constănțeni. „Țin să remarc pașii uriași făcuți de tânăra noastră democrație!”

26 Apr 2022 3250