LIVE Ceremonia de Bobotează, marcată la Constanţa. Care trase de boi și vreme frumoasă (video)

  • Se spune că de Bobotează, cerurile se deschid iar cei cu inima curată pot vedea pe Dumnezeu.  
  • Anul acesta, sărăbtoarea de Bobotează este marcată la Constanța, și nu numai, de regulile impuse de autorităţi pentru combaterea răspândirii COVID-19, imagini puteți vedea în secțiunile Galerie foto și Video ale materialului.
UPDATE 10

Crucile au fost recuperate de trei bărbați curajoși.


UPDATE 9


Scafandrii s-au aruncat în apă pentru recuperarea uneia din cele trei cruci.

UPDATE 8

ÎPS Teodosie a urcat în barcă pentru a arunca cele trei cruci.

Mai mulți curajoși s-au înscris pentru a recupera una din trei cruci aruncate de ÎPS Teodosie în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.

UPDATE 7: Oficial de la Jandarmeria Mobilă Constanța


Recent în spațiul public au fost făcute estimări referitoare la prezența unui număr de 10.000 de cetățeni la slujba de Bobotează de la Catedrala Sfântul Pavel din Constanța, fără a exista o estimare oficială din partea organizatorului. Mai mult, Jandarmeria Constanța infirmă aceste informații.

La momentul transmiterii acestui mesaj, din informațiile transmise de către organizator, numărul cetățenilor prezenți în spațiul special amenajat este de aproximativ 2.500.

Până la acest moment, nu au existat incidente sau situații deosebite care să necesite intervenția Jandarmeriei Constanța și în continuare ne vom asigura că procesiunea se va desfășura în cele mai bune condiții. Ca o măsură suplimentară, Jandarmeria Constanța a decis prezența a 15 echipe de dialog care se vor afla în mijlocul participanților pentru a preîntâmpina situațiile deosebite.

La propunerea Jandarmeriei Constanța, anul acesta organizatorul a luat o serie de măsuri menite să confere siguranță suplimentară participanților, date fiind condițiile speciale de prevenire Sars-CoV-2, măsuri pe care Jandarmeria Română le va monitoriza cu atenție pe tot parcursul desfășurării procesiunii religioase, asigurându-ne că toți cei prezenți vor respecta măsurile specifice acestei perioade.

În cazul apariției unei situații deosebite și pentru a preîntâmpina dezinformările / informațiile false emise în spațiul public, vom comunica de fiecare dată când există situații deosebite,

UPDATE 6

Pentru buna desfășurare a acestui eveniment, sunt  organizate echipe de dialog, patrule pedestre, cordoane de ordine publică și alte dispozitive adaptate situației din teren.

.  

UPDATE 5


La ora 11.40 s-a plecat în procesiune către Portul Tomis. ÎPS Teodosie, în acest an, a fost transportat de o caleaşcă trasă de doi cai negri. Astfel, s-a urcat în caleaşcă, împreună cu doi preoţi. În acelaşi timp, alaiul de preoţi ai Arhiepiscopiei Tomisului au mers pe jos, pe lângă caleaşcă, pe drumul către Portul Tomis.



UPDATE 4

La eveniment, sunt prezenți mulți credincioși, atât copii, cât și adulți.

UPDATE 3


În aceste momente, se intonează imnul Românie, înainte de a se pleca spre Portul Tomis.


UPDATE 2

În fața Arhiepiscopiei se află care cu boi care vor trage butoaiele cu apă sfințită în fața, urmând ca Înaltpreasfinția sa Teodosie să urce în barcă și să arunce crucile.

UPDATE 1

Vremea frumoasă de afară i-a îmbinat pe credincioși să vină se află în fața Arhiepiscopiei Tomisului, pentru a celebra sărbătoarea de Bobotează.
Cu toții așteaptă momentul culminant al zilei, aruncarea Crucilor în Marea Neagră.

Înaltpreasfinția sa Teodosie oficiază în aceste momente slujba de Bobotează la catedrala Sfântul Petru și Pavel.
 
Anul acesta, sărăbtoarea de Bobotează este marcată de regulile impuse de autorităţi pentru combaterea răspândirii COVID-19. ÎPS Teodosie aşteaptă 10.000 de credincioşi alături de el la slujba pe care o oficiază  în Portul Tomis.

 Procesiunea cu care trase de boi sau măgari, în care se află butoaie pline cu apă sfinţită, va pleca din faţa Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa spre Portul Tomis. Aici are loc  slujba de sfinţire a apei şi tot aici arhiepiscopul va arunca trei cruci în Marea Neagră. Preoţii au ales acest loc deoarece la Cazinou (locul unde altă dată se desfășurau evenimentele) este şantier, clădirea fiind în plin proces de reabilitare.

Măgarii sunt aduși din localitățile Pecineaga, Moșneni și 23 August. Patru boi au fost aduși tocmai de la Brașov.

Cei pe care îi puteți vedea în imaginea de mai jos, sunt aduși din Tulcea.

Caii, care participă și ei la procesiunea religioasă au fost aduși din Constanța.

„Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg, ca oamenii să nu stea înghesuiţi. Le dăm şi toate instrucţiunile, invit şi Jandarmeria şi Poliţia să fie printre oameni ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an pentru că slujbele nu se schimbă în pandemii, ci rămân aceleaşi”, a transmis arhiepiscopul.

“De ce să fie restricţii? Vor fi vreo 10.000. Doar să stea mai la distanţă, să nu stea unul lângă altul. Dar loc pentru 10.000 avem. Sărbătoarea Bobotezei este sărbătoarea darurilor. Nu avem motive să restricţionăm sau să anulăm o sărbătoare. Nu se schimbă rânduielile Bisericii. Rânduielile Bisericii rămân aceleaşi. Apa sfinţită va combate şi bolile şi să biruim orice boală. Să nu mai fiţi stăpânăţi de frică, ci de entuziasm. Dumnezeu biruieşte bolile. M-am sfătuit cu autorităţile. Nu suntem în tensiune. Tradiţiile din Constanţa sunt unice“, transmitea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Astăzi, începând cu ora 08.00, peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis“ și ai Inspectoratului Județean asigură la Constanţa măsuri de ordine publică şi siguranţa participanților, la procesiunea și Slujba religioasă de Sființire a Aghiasmei Mari, ocazionată de Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza). La asigurarea ordinii publice participă şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi ai Poliţei Locale Constanţa.
 
Pentru buna desfășurare a acestui eveniment, sunt  organizate echipe de dialog, patrule pedestre, cordoane de ordine publică și alte dispozitive adaptate situației din teren. Acestea sunt dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment și facem precizarea că nu au fost adoptate măsuri suplimentare față de anii precedenți și nici nu au fost mobilizate forțe și mijloace în sprijinul celor din județul Constanța.
 
De asemenea, jandarmii și polițiștii asigură măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre Portul Turistic Tomis, unde va fi oficiată Slujba de sfinţire Aghiasmei Mari și pe traseele din oraş pe care vor merge carele cu butoaie cu apă sfinţită.

În zona Portului Tomis, s-a stabilit că pot participa în condiții de siguranță și de respectare a măsurilor de distanțare în jur de 3000 de persoane.

În cazul în care se depășește capacitatea locului de desfășurare a evenimentului, accesul în zonă va fi restricționat. În intervalul orar 06.00-13.00, traficul rutier va fi restricționat începând de la Poarta 1 Acces Port-Comandamentul Flotei. 
  
 
 



Citește și:
Momentul în care ÎPS Teodosie este ajutat de enoriași să se ridice. Alunecase pe scări

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Contre între purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și ÎPS Teodosie! Au voie sau nu fumătorii să bea Agheazmă Mare?

10 Jan 2024 1043

Boboteaza 2024 Un tânăr a recuperat toate cele trei cruci aruncate în Dunăre la Hârșova! ÎPS Teodosie - „A fost puțin egoist“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 5155

Bobotează Medgidia 2024 Cristian Tranulea, vicecampion mondial, a recuperat crucea aruncată în Canalul Dunăre - Marea Neagră (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 2283

Tânărul care a recuperat primul crucea aruncată în mare la Constanța, își serbează mâine onomastica (VIDEO)

06 Jan 2024 1084

ARSVOM, alături de Arhiepiscopia Tomisului, la slujba de Bobotează! Imagini surprinse în Portul Tomis (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 830

Prefectul județului Constanța, la slujba de Bobotează de la Medgidia! Cine este cel care a recuperat crucea aruncată în Canalul Dunăre-Marea Neagră (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 878

Un sportiv care se pregăteşte pentru Campionatul european de înot în ape îngheţate a recuperat crucea aruncată în Dunăre la Tulcea (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 830

Un bărbat a recuperat pentru a patra oară, în ultimii 12 ani, Crucea sfinţită aruncată în Dunăre la Brăila

06 Jan 2024 715

Constanța Două care trase de boi, transportă butoaie cu apă sfințită pentru credincioșii care nu au ajuns la slujbă! Pe ce traseu circulă (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 889

Tensiuni la intrare în Portul Constanța, în ziua de Bobotează. Iată ce a cauzat nemulțumirea oamenilor (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 1932

Boboteaza, sărbătorită și la Tulcea (FOTO)

06 Jan 2024 676

Bobotează 2024 la Constanța Un tânăr curajos din Alba Iulia a venit până la Constanța pentru a prinde o cruce! Și a reușit! (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 1529

Bobotează 2024 la Constanța Cine este unul din curajoșii care a prins crucea de Bobotează și ce va face cu ea (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 3170

Bobotează 2024 la Constanța LIVE VIDEO. Trei cruci aruncate în apele mării de Bobotează. Curajoșii, pregătiți (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 1767

Bobotează 2024 la Constanța Fotoreportaj. Oamenii celebrează cu mic cu mare evenimentul de Bobotează de la malul mării (FOTO +VIDEO)

06 Jan 2024 974