LIVE. Klaus Iohannis „În noaptea de Înviere restricțiile de circulație vor fi ridicate, astfel încât toți cei care vor, să participe la slujbe“

 • În aceste momente, Klaus Iohannis susține o declarație de presă la Palatul Cotroceni.
În cursul zilei de astăzi, 27 aprilie, președintele a participat la campania „Alături de Veterani”, organizată de Ministerul Apărării Naționale, cu prilejul Zilei Naţionale a Veteranilor de Război, dar a participat și la o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Iată principalele declarații ale președintelui:
 • Ne mai despart doar câteva zile de cea mai mare sărbătoare a creștinătății.
 • În noaptea de Înviere restricțiile de circulație vor fi ridicate, astfel încât toți cei care vor să participe la slujbe să o poată face/
 • Sunt convins că biserica se va organiza foarte bine, astfel încât să nu se expună nimeni.
 • Dragi români, să fim parte a acestui efort și în noaptea de Înviere.
 • Ce altă dovadă de iubire putem da de Paște decât grija față de ceilalți?
 • Vaccinarea cât mai multor români înseamnă eliminarea restricțiilor și revenirea la normalitate.
 • Nu suntem încă în punctul de a renunța complet la restricții.
 • Trebuie să fim realiști și să nu ne amăgim singuri: pandemia nu a dispărut. Numărul celor care pierd zilnic lupta cu boala ne arată că se impune să rămânem la fel de vigilenți.
 • Știu că este greu. Revenirea la normalitate e din ce în ce mai aproape , iar vaccinarea e singura cale de a pune capăt pandemiei. Stă doar în puterea fiecăruia.
 • Vă invit pe toți să vă vaccinați!
Întrebări din partea jurnaliștilor:

Î: Legea promulgată pe 31 martie, care îi scapă pe evazioniști de închisoare. Legea a fost inițiată de PSD și adoptată de Parlament. Legea spune că dacă prejudiciul e acoperit, evazionistul nu mai riscă închisoarea. Numeroși oameni de afaceri au reacționat, și USR PLUS a spus că nu sunt de acord. De ce ați promulgat-o?

R: Legea a trecut prin Parlament, a fost sesizată CCR, care a spus că e constituțională. Acest parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze o îmbunătățire a legii.

Î: Dar de ce nu ați întors-o dvs?

R: În momentul respectiv, ciclul se încheiase.

Î: În ce măsură retragerea trupelor ruse reprezintă o detensionare a situației?

R: Faptul că trupele s-au retras e o veste bună în sine și duce la o oarecare detensionare. Dar am aflat că foarte mult material militar rămâne pre-poziționat și situația rămâne tensionată.

Î: Procurorii au înceut cercetarea penală față de liberalul Costel Alexe pentru șpagă. Azi a venit rândul primarului PNL Iași. Dinspre PNL e tăcere totală. Unde sunt criteriile de integritate? Nu e prea mult pentru PNL să țină doi penali?

R: Ar fi cazul să reacționeze PNL public. Dacă nu o va face, o să am o discuție.


Î: Partidul v-a ignorat în legătură cu Alexe. Mai contează vocea dvs. în PNL?

R: Vom vedea.

Î: Dacă până la 1 iunie se va ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate, când considerați că se va reveni în totalitate la normalitate?

R: Depinde de felul în care oamenii merg la vaccinare. În scurt timp vom avea suficiente doze pentru ca oricine să se vaccineze. Vaccinarea la noi nu e obligatorie. Sper ca printr-o campanie amplă pe care o pregătim să convingem toți românii să se vaccineze

Î: Cum va arăta campania de promovare a vaccinării? Cum vor putea fi convinși oamenii? Apelați la ajutorul artiștilor?

R: Guvernul pregătește o campanie amplă. Vor fi implicați sportivi, artiști, politicieni. E nevoie de o acțiune foarte amplă de conștientizare. Vor fi deschise noi facilități pentru vaccinare.Vor exista centre de vaccinare foarte accesibile.

Î: Este Raed Arafat omul potrivit la locul potrivit?

R: El s-a implicat constant și bine. Dar și el e evaluat periodic.

Î: PNRR – România a cerut încă o lună pentru a pregăti planul.

R: Din informațiile mele, până acum doar Portugalia a depus planul. Majoritatea statelor europene nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele împreună cu Comisia. Ca noi sunt absolut majoritatea statelor europene. E o procedură complicată, niciodată nu a existat o astfel de formă de finanțare pentru revenirea dintr-o criză gravă. Fiecare stat își pregătește un plan. Comisia și Parlamentul European au anumite ambiții legate de climă, digitalizare. Știm foarte bine din anii trecuți că aceste negocieri cu Comisia nu sunt simple deloc. Noi suntem pregătiți și vom avea negocieri în mai multe etape.

Coaliția funcționează foarte bine, vom avea noi discuții în guvern, în coaliție, cu comisia, care vor duce la o îmbunătățire a primului draft. Până la finalul lunii mai vom avea un plan final. Termenul de final de aprilie a fost orientativ, nu ultimativ. Important e să fie un plan realist, bine făcut, finanțabil, și care reflectă obiectivele României.

Î: Sunteți mulțumit de reprofesionalizarea și depolitizarea instituțiilor? Fiica ministrului Vela secretar de stat, situația de la Apele Române etc.

R: E evident că mai e mult de lucru. Nu aș vrea să intru în detalii, le vor explica miniștrii, dar pot să vă spun că mă aștept la accelerarea procedurilor de reformare. L-am spus și conducerii coaliției, voi urmări cu foarte mare atenție.

Î: Au apărut informații că îl susțineți pe premierul Florin Cîțu la șefia PNL. E potrivit?

R: Președintele României nu e membru de partid și nu are căderea să se exprime asupra unor chestiuni interne de partid. Faptul că merg alături de premierul Florin Cîțu e un semn de încredere în premierul Florin Cîțu, propus de coaliție. Discuția din partid se va face în partid.

Î: Un studiu recent arată date noi despre reticenții la vaccinare: cei cu educație precară, familii numeroase, din mediul rural, fără acces la informație. Intenționați un ajutor material, ca bonuri de masă, zile libere, pentru aceste categorii?

R: Campania de vaccinare se face pentru oamenii care încă nu sunt convinși. Până acum am avut relativ puține doze de vaccin și a fost nevoie de programare. Vom avea însă suficiente doze pentru toată lumea și va apărea întrebarea: cei care se vaccinează trebuie să simtă acest lucru și prin măsuri administrative. E foarte posibil ca la un moment dat să existe o încurajare pentu cei care s-au vaccinat.

Î: România a finanțat societatea civilă din Belarus, în timp ce România se împrumuta pentr deficit.

R: Una e una, alta e alta.

Î:  Un obiectiv principal al mandatului e modificarea legilor justitției. Recent, modificarea a fost sursă de tensiune în coaliție, PNL a criticat ministrul Justiției. Ați avut consultare cu ministrul Stelian Ion? Ce spuneți de avizul conform al CSM la numirea procurorilor-șefi?

R: Avizul conform este opozabil ministrului și nu președintelui. Președintele nu stă în nici un fel de aviz conform sau neconform, potrivit Constituției. Totuși, mi se pare un pas care trebuie bine discutat. Cum și întregul proiect trebuie mult mai bine discutat. Proiectul ministrului Predoiu a fost discutat pe larg în diferite formate. Proiectul lui Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci trimis direct CSM, ceea ce nu a corespuns intențiilor coaliției. Drept pentru care coaliția a format o nouă comisie.

Î: Deci atribuțiile președintelui rămân neschimbate?

R: Chestiunile sunt în continuare discutate. Eu nu cred că atribuțiile președintelui trebuie diminuate. Personal nu sunt de acord cu această variantă, dar nu cred că va rămâne în proiect.

Î: Ce intenționează România să facă pentru întărirea siguranței energetice?

R: România are o independență energetică mare în comparație cu alte state europene.

Î: În PNL au apărut nemulțumiri față Ghinea

R: Ministrul Ghinea a prezentat la Comisie fix ce a agreat la guvern și în coaliție. Dar negocierile Comisiei sunt dificile. Nemulțumirile unora sau altora sunt de înțeles, dar nu ajută cu nimic.

Î: Premierul ar trebui să preia aceste negocieri?

R: După sărbători, premierul împreună cu ministrul Ghinea vor merge la Bruxelles.

Î: Ce se face în mediul rural pentru a-i determina să se vaccineze? Cereți susținerea Bisericii?

R: Bisericile au reacționat foarte favorabil, în special Biserica Ortodoxă. În zona rurală, lucrurile trebuie tratate foarte pro-activ, drept pentru care au fost gândite campanii care merg la fața locului. Și eu am fost personal la prima acțiune de centru mobil deschis în Afumați, și reacțiile au fost foarte pozitive. Oamenii se lasă convinși dacă te duci spre ei, asta vom face în continuare, cu echipe mobile. Vom merge la mari firme care să își vaccineze personalul.

Î: După 1 iunie se va discuta despre relaxarea restricțiilor, când e posibilă ridicarea stării de alertă?

R: Va fi ridicată când specialiștii vor spune că se poate.

Citește și: Ședință CSAT România retrage forțele din Afganistan începând cu 1 mai

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis efectuează, astăzi și mâine, o vizită de stat în Estonia

15 Jun 2021 236

Klaus Iohannis, în urma participării la Summitul NATO „Am stabilit direcțiile pentru următorul deceniu“

14 Jun 2021 462

Klaus Iohannis participă astăzi la Summitul NATO de la Bruxelles

14 Jun 2021 313

Președintele Klaus Iohannis, la ceas aniversar

13 Jun 2021 537

Decrete semnate Ce legi a promulgat Iohannis. Una dintre ele vizează sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului

11 Jun 2021 433

Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Eroilor

10 Jun 2021 362

Preşedintele Israelului continuă vizita de stat în România

09 Jun 2021 316

VIDEO Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, vizită în România

08 Jun 2021 2095

Ce legi a promulgat președintele Iohannis. Una dintre ele vizează venitul minim garantat

07 Jun 2021 529

Iohannis, mesaj de Ziua Mediului „Avem o ţară foarte frumoasă, dar în nenumărate locuri plină de deşeuri“

05 Jun 2021 745

Decrete semnate Ce legi a promulgat Iohannis. Una dintre ele vizează sprijinirea copiilor în practicarea sportului de performanță

04 Jun 2021 422

Decrete semnate de președinte Klaus Iohannis a numit un membru în Consiliul de Administraţie al CNAS

02 Jun 2021 459

Klaus Iohannis, la dezbaterea online „Să vorbim despre viitorul Europei”

01 Jun 2021 409

Klaus Iohannis, postare inedită cu ocazia Zilei Copilului. Cum arăta președintele României la 17 ani

01 Jun 2021 631

Klaus Iohannis, prezent la evenimentul organizat de Muzeul Naţional Cotroceni, cu prilejul Zilei Copilului

01 Jun 2021 430