LIVE TEXT Arhiepiscopia Tomisului lansează colecţia de 100 de volume, documente din mari arhive ale lumii (galerie foto+video)

Arhiepiscopia Tomisului lansează colecţia de 100 de volume, documente din mari arhive ale lumii - „Sfinţii Părinţi Ortodocşi. Martirii Străromâni. Cuvioşii cei vechi”. Evenimentul are avea loc duminică, 21 aprilie, începând cu ora 11.00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Acest eveniment istoric este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu autorităţile locale, demers editorial ce ar putea completa şi chiar rescrie istoria meleagurilor dobrogene.
 
UPDATE 1
Prezenţi la eveniment sunt Constantin Hogea, primarul din  Tulcea, Aurel Papari, preşedintele Fundatiei Andrei Şaguna, membrii din cadrul Academiei de Ştiinţe din România, Sorin Rugină, rectorul Universităţii Ovidius, Mihai Petre, consilierul primarului Decebal Făgădău, subprefectul Ionuţ Done şi Daniel Learciu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Constanţa , Sorin Lucian Ionescu - președintele Comunității Evreiești.

UPDATE 2
IPS Teodosie le-a vorbit invitaţilor în debutul lansării, în urma unei scurte slujbe. "Iată că am ajuns şi în această sărbătoare a Floriilor, care este plină de lumină. Mântuitorul a intrat cu bucurie în Ierusalim, cu flori şi ramuri verzi. Iisus a venit să ridice firea noastră omenească la înălţime. I s-a cantat: miluieşte-ne. Ziua a însemnat intrarea lui Iisus în Ierusalimul ceresc. Şi iată ca trebuie să îi mulţumim lui Dumnezeu", a spus IPS Teodosie. A mai adăugat că "acum 18 ani am fost aşezat pe acest scaun al ierarhiei Dobrogei. Pot zice că este un majorat. Ziua aceasta o întâmpinăm cu aducerea la lumină a manuscriselor scrise de părinţi ai Dobrogei.

UPDATE 3
"100 de volume iata se afla in fata noastra. Ele au fost culese din zeci de biblioteci de Constantin Barbu", aspus Înaltul. El a mai punctat că doreşte să continue până se strâng 5.000 de volume. "Aici la Tomis vom face un muzeu al străvechimii culturii şi civilizaţiei noastre", a mai adăugat IPS Teodosie.

UPDATE 4
Mai este prezent şi Decebal Făgădău, primarul Constanţei. Stareţul Mânăstirii Dervent, părintele Andrei, a mulţumit lui IPS Teodosie pentru dragostea care o poartă pentru credincioşi.

UPDATE 5
Invitaţii au venit cu flori, pentru IPS Teodosie care azi, de Florii, face 18 ani de când a fost întronizat ca Arhiepiscop al Tomisului.


UPDATE 6
"Cărtile sunt penteu studiu. Din fiecare volum pot răsări teze de doctorat", a spus Arhiepiscopul Tomisului.


UPDATE 7
Constantin Barbu: "Să-i urăm la mulţi ani lui IPS Teodosie. Acum ceva timp i-am prezentat acest proiect cu care Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie a fost de acord. Dobrogea e un fel de Europa concentrată. Tomisul poate fi considerat la fel ca Ierusalimul, Roma sau Atena. Din păcate, noi nu am pastrat nimic acasă. De aceea m-am gândit să aduc acasă ceea ce a plecat de acasă. Am adus 100 de volume fiindcă le meritaţi. Vom aduce şi un document din 106, de pe vremea lui Decebal. Este un papirus. Vom încera să obţinem şi papiruse ale evangheliştilor. În afară de manuscrisele despre sfantul Andrei, avem documente şi despre Dionisie Eiguul. Sunt greu de găsit, dar bucuria este foarte mare".

UPDATE 8
"Avem şi manuscrise cu călugării sciţi. Suntem în urmp cu un sfert de mileniu. Ar fi trebuit să ne fie ruşine dacă nu reuşim să aducem acasă actele noastre", a adăugat Barbu. "Va spun că arhivele sunt pline de documente despre români", a subliniat acesta.


UPDATE 9
Academicianul Adrian Badea îi înmânează lui Teodosie o diplomă jubilară şi o medalie de aur, din partea Academiei Oamenilor de Ştiinţe a României în semn de omagiu pentru activitatea teoligică şi academică.

UPDATE 10
Decebal Făgădău: "Sunt onorat să fiu azi aici, la Arhiepiscopie, când lumea este plină de dragoste şi recunoştinţă. Domnul Barbu ne-a confirmat ceea ce ştiam deja: că suntem europeni, înainte a fi Europa. Ceea ce simţim este confirmat şi de documente. Vă asigur că Primăria Constanţa veţi găsi un partener. Nu vom şti încotro mergem, dacă nu ştim de unde venim. De ziua sa, IPS Teodosie, în loc să primească cadoruri, iată că ne face cadouri. Înalt prea finţa voastă, va urez la mulţi ani şi mă bucur că sunteţi un exemplu de unire. Prin grija dvs, Constanta a găzduit zeci de evenimene multietnice. In Constanta lumea de diferite religii traieşte în pace şi toleranţă".

UPDATE 11
Primarul Tulcei Constantin Hogea: "Evenimentul de azi onorează istoria şi sutele de generaţii care au locuit pe aceste meleaguri. Este o muncă titanică, iar efortul trebuie răsplatit. Azi, ar trebui sa fie langa noi si Virgil Coman, si profesorul Dumitrascu, care ne privesc acum din cer".


UPDATE 12
Daniel Learciu: "Vă urez să sărbătorim împreună şi jubileul Arhiepiscopiei Tomisului".

UPDATE 13
Rectorul Rugină: "Este un moment istoric. Asistăm la reînvierea originilor noastre prin lansarea acestei colecţii. Universitatae a fost deschisă acestui eveniment".

Ce reprezintă cărţile
În cele 100 de volume, în format A4, color, sunt prezentate cele mai spectaculoase, valoroase şi remarcabile papirusuri, pergamente şi manuscrise din peste 70 de mari arhive ale Europei şi Statelor Unite, însemnând Vatican, Milano, Florenţa, Napoli, Berlin, München, Heidelberg, Koln, Dresda, Leipzig, Berna, Zürich, Viena, Madrid, Paris, Londra, Princeton, New York. În principal, documentele privesc bogata şi fascinanta istorie şi spiritualitate din Dobrogea. Găsim în aceste cărţi papirusul din anul 106 (când încă trăia Decebal) al lui Traianus Germanicus Dacicus, cele mai vechi manuscrise păstrate din „Tristele“ şi „Ponticele“ lui Ovidius (exilat în Tomis), patru din cele şase manuscrise străvechi, dinainte de anul 1000, din „Cosmographia“ lui Aethicus Histricus, zeci de manuscrise din Dionysius Exiguus şi Ioan Cassian.

Sunt publicate şi actele martirilor vestiţi ai Dobrogei: Dassius şi Zoticus, precum şi hărţi de la anul 1000, cu litoralul dobrogean. De asemenea, se regăsesc aici pergamentele şi manuscrisele cu numele, faptele şi gândurile episcopilor, arhiepiscopilor şi mitropoliţilor Tomisului începând cu sec. III până în sec. XI. Unele dintre aceste documente sunt vechi de două milenii. Toate aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină în exclusivitate, prin imensul efort ştiinţific al prof. dr. Constantin Barbu şi prin ajutorul moral şi material al Înaltpreasfinţiei Sale Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului.
 
Festivitatea va începe prin oficierea Sfintei Liturghii începând cu ora 8.15, urmând ca în jurul orei 11.00 să înceapă evenimentul lansării, unde sunt invitaţi să participe, în jurul ierarhilor din Dobrogea, invitaţi de seamă precum academicianul Răzvan Teodorescu, Adrian Năstase, prof. dr. Constantin Barbu, parlamentari şi membri ai Guvernului, personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice, numeroşi profesori universitari, oficialităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea.
 
Evenimentul are loc la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea dumnezeiescului dar al arhieriei şi la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească la Tomis a ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.