LIVE TEXT Asociația Constanța ReStart dă tonul. Constănțenii igienizează plajele, pornind din zona Modern (galerie foto+video)

La final de sezon estival, constănțenii și cei aflați la mare sunt invitați sâmbătă, 2 octombrie, la ora 9.30, să dea o mână de ajutor și să se alăture celei mai vesele acțiuni de ecologizare a plajelor, organizată de City Park Mall, împreună cu Asociația Constanța ReStart și ZOOM Beach. 

Punctul de întâlnire este la  bariera de la intrarea pe plaja Modern, urmând să fie curățată zona dintre plajele Modern și Reyna. La finalul acțiunii de ecologizare a plajelor, City Park Mall va contribui la acțiunea de plantare de copaci din Parcul Universității Ovidius. 

UPDATE: Ora 10.00

Zeci de persoane, cu mic cu mare au răspuns la invitația de a participa la acțiunea de igienizare. Pregătiți cu saci de gunoi și mănuși participanții au început să adune deșeurile de pe plaja Modern. 

Avocatul Cătălin Filișan le-a explicat celor prezenți procedura de adunare a deșeurilor și unde să lase sacii plini cu deșeuri. 

La acțiune participă și Corina Martin, președintele de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanța. 

„Este o acțiune intitulată „Plaja ta își mulțumește“, o acțiune de ecologizare a plajei. Avem în principal în vedere materialele plastice care dăunează mediului înconjurător și mediului marin. Trebuie să știți că un PET „trăiește“ în mare până la o mie de ani, deci nu este biodegradabil. De aceea, voluntarii Constanța ReStart împreună cu ceilalți voluntari și cu partenerii noștri avem ca principal obiectiv adunarea deșeurilor de pe plaja Modern și zona adiacentă. Mesajul pe care îl transmitem constănțenilor și turiștilor este unul singur: „Fiți responsabili cu plaja. Trebuie să o îngrijim și să o predăm mai departe generațiilor viitoare curată. Nu ne permitem, fiind plaja noastră a constănțenilro, să o lăsăm copiilor noștri murdară. Veniți alături de noi pentru a strânge toate aceste deșeuri“. Suntem aici pentru că noi credem în această acțiune, în nevoia de ajuta mediul“ – a declarat avocatul Cătălin Filișan.  


Inițiativa face parte din campania #Mulțumesc! Plaja Ta, derulată pentru a ne bucura de plaje curate și a a încuraja un comportament responsabil față de plaje și mediul marin, cu mai puține deșeuri. 

În Constanța,  plaje pline de plastic, măști, mucuri de țigară au rămas în urmă după una dintre cele mai aglomerate veri pe litoralul Mării Negre, considerată de Comisia Europeană cea mai poluată mare, după cea Mediteraneană. 

#Mulțumesc! Plaja Ta, o campanie pentru plaje mai curate

Potrivit raportului de monitorizare a deșeurilor de pe plajele litoralului românesc din 2021, realizat de ONG-ul Mare Nostrum, cel mai murdar sector a fost Năvodari, cu 1397 deșeuri, urmat fiind de Mamaia Nord, cu 1125 deșeuri. La polul opus, cea mai curată porțiune de plajă este Tuzla, unde au fost găsite 78 de deșeuri. Și în acest an, deșeurile din plastic au însumat 76% din totalul deșeurilor înregistrate. În continuare, mucul de țigară rămâne cel mai întâlnit deșeu existent pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc.   

Campania continuă demersul de conștientizare a unui comportament responsabil față de mediu Tu ce vrei să simți pe plajă?, prin care, în august 2020, au fost colectate 9.500 de chiștocuri de țigară de pe plaja ZOOM Beach. Resturile de tutun colectate au fost transformate de artista Maria Teodorescu în opere de artă și scoase la licitație de City Park Mall, sumele obținute fiind donate Asociației Constanța ReStart pentru o acțiune de plantare de arbori în Ovidius Park. 


Cătălin Filișan este președintele Asociației Constanța Restart, iar sloganul acțiunilor a fost și este „FAPTE, NU VORBE”.

Asociația Constanța Restart a inaugurat Parcul Ovidius situat în Campusul Universității Ovidius Constanța la data de 5 iunie 2021, de Ziua Mediului. 

Parcul reprezintă un simbol a ceea ce înseamnă lupta pentru protecția mediului, munca în echipă și sprijinul sponsorilor
Este singurul parc amenajat în ultimii 30 ani, nu de către administrația publică, ci de către un ONG.

Citește și:
Asociația Constanța ReStart invită constănțenii la o acțiune de ecologizare a plajelor în acest weekend

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Moștenirea!

17 Dec 2023 1457

Avocatul Filișan și Constanța Restart, pregătiți pentru un nou proiect University Park - un nou parc de două ori mai mare și mult mai frumos. Cum va arăta? (GALERIE FOTO)

15 Dec 2023 4538

Asociația Constanța ReStart Inițiativa #Mulțumesc! Plaja Ta a mobilizat constănțenii în activitatea de ecologizare (FOTO)

28 Oct 2023 942

Asociația Constanța ReStart #Mulțumesc! Plaja Ta, inițiativa de ecologizare revine în Constanța

23 Oct 2023 695

Universitatea Ovidius din Constanța a parcurs o nouă etapă în formarea cadrelor didactice prin proiectul european proiectul RESTART4EDU

01 Apr 2022 1219

Universitatea „Ovidius” din Constanța Proiect de formare a cadrelor didactice, finanţat din fonduri europene

10 Jan 2022 1493

Constanța Restart Exemplu pentru constănțeni! Copiii au ajutat la plantarea de copaci în Ovidius Park (galerie foto)

07 Nov 2021 2169

Universitatea Ovidius din Constanța. Întâlnire transnaţională în cadrul unui proiect de E-learning, în Belgia

29 Oct 2021 1600

Asociația Constanța ReStart invită constănțenii la o acțiune de ecologizare a plajelor în acest weekend

29 Sep 2021 1763

ZIUA-n amiaza mare Avocatul Cătălin Filișan- „Am în spate o echipă de eroi”

18 Jun 2021 5107

Sondaje de opinie. Parcul Ovidius, exemplu de implicare în viața comunității, pentru autoritățile constănțene!

14 Jun 2021 2178

Sondaj de opinie Parcul Ovidius, palmă sau exemplu de implicare în viața comunității, pentru autoritățile constănțene?

07 Jun 2021 3601

ConstanțaTv prezintă istoria Ovidius Park. De la început până, ieri, la inaugurare (video)

06 Jun 2021 3130

Avocatul Cătălin Filișan, președintele Constanța Restart „Parcul Ovidius reprezintă un simbol a ceea ce înseamnă lupta pentru protecția mediului și a muncii în echipă“

06 Jun 2021 3246

LIVE VIDEO & TEXT Constanța Restart inaugurează azi, de Ziua Mediului, Parcul Ovidius! (galerie foto)

05 Jun 2021 7862