LIVE TEXT Cetatea Capidava, în lumina reflectoarelor. Mihai Lupu, prezent la situl arheologic (galerie foto+video)

  • Astazi, 18 august 2021, începând cu ora 10:00, are loc conferinţa de presă finală prevăzută în cadrul proiectului „Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punere în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”.
Conferința de presă are loc în situl arheologic Capidava. La eveniment participa din partea Consiliului Județean Constanța, președintele Mihai Lupu, precum și vicepreședintele institiției Petre Enciu și Elena Georgescu, Director general al Direcției Generale de Proiecte.
 
În cadrul acestui eveniment se va efectua și un tur ghidat al obiectivului turistic.

Cetatea Capidava, aflată pe lista indicativă UNESCO a reintrat în circuitul turistic.
 
Din 22 mai și până în iunie s-a derulat un program pilot de vizitare a cetății, la care au achiesat aproximativ 800 de turiști.

Cetatea este situată pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă. Aceasta face parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea, în cadrul măsurilor de organizare a limes-ului dunărean.
 
Proiectul privind reabilitarea cetății Capidava s-a încheiat anul trecut, după ce președintele CJC, Mihai Lupu a numit prin dispoziție comisia de recepție a lucrărilor.

Proiectul "Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava" a fost co-finanțat până la 31.12.2015 din Fonduri Structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013 Lucrările au avut un buget de aproape 75 de milioane de lei și trebuiau finalizate până la sfârșitul anului 2017.
 
Între timp, din cauza unor disfuncţionalităţi semnificative de ordin administrativ, care fac subiectul unei anchete DNA în curs de derulare, proiectul a fost declarat nefuncţional şi urma ca restul de lucrări neexecutate să se efectueze până la data-limită 31 decembrie 2017, din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Constanţa.
 

În 2018 s-au reluat lucrările la Capidava . Firma unui milionar din Top 300 Capital a câştigat restul lucrărilor de reabilitare.
 

„Am ajuns la un aproximativ capăt de drum. Este vorba de proiectul „Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punere în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”. Am pus pe harta Constanței un obiectiv important. Daca ar fi fost de la bun început bine structurat, proiectul ăsta ar fi fost de mult finalizat", spune Mihai Lupu, președinte CJC 

Mihai Lupu a cerut către Mototolea, directorul MINAC, să se efectueze o descărcare arheologică pentru zona Peninsulară. 

„Ne aflăm într-un moment important. Suntem la un pas de finalizare. Prima linie a fost scrisă în 2009. CJC nu a abandonat niciodată acest proiect”, menționează Petre Enciu.

„Nu pot să mă gândesc decât la prezent și viitor. Acest sit și muzeu e în administrarea MINAC. Să administreze acest muzeu cu dragoste. Sper să asigurăm cât ma multe evenimente în acest sit", a adăugat vicepreședintele CJC. 

„A fost un drum lung pe care nu l-am abandonat niciodată", a menționat Elena Georgescu. 

„Proiectul și-a îndeplinit toate obiectivele. Avem tot ce este nevoie, inclusiv iluminat arhitectural. Noaptea se vede foarte bine cetatea", a adăugat directorul.

„Veți vedea cetatea așa cum este acuma. Vă vom prezenta unde se sapă acum și de ce. Aș insista pe aspectele manageriale. Situl trebuie gândit într-un concept mai larg. Poate face parte dintr-un circuit turistic", spune Aurel Motolea.


Directorul MINAC a mai spus că trebuie pus pe hârtie un plan de marketing. 


Întrebat de reporterii ZIUA de Constanța legat de soluții de transport pentru turiștii care nu vin cu propria mașină la cetate, Mihai Lupu a spus că cele mai multe cereri sunt pe linia înființării unor piste/trasee pentru bicicliști și are în vedere implementarea unui astfel de proiect
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alexandru Darie, desemnat administrator special al societăţii Vinum Capidava SRL. Societatea se află în insolvență

29 Jan 2022 282

Vinum Capidava SRL Pandemia de Coronavirus a băgat în insolvență firma care administrează celebra Crama Darie (DOCUMENT)

04 Dec 2021 1349

Constanța Un bărbat a furat produse electronice și cosmetice dintr-o mașină lăsată nesupravegheată

02 Dec 2021 554

Oficial! Vinum Capidava SRL, firma care administrează Crama Darie, cere să intre în insolvență!

13 Nov 2021 1633

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Capidava -„Cetatea de la cotitură“, un obiectiv turistic, un sit deosebit și aproape un veac de cercetări arheologice (galerie foto+video)

02 Nov 2021 4991

Batalionul 911 Infanterie „Capidava” la ceas aniversar

08 Oct 2021 614

ZIUA LIVE. În 2024 se vor împlini 100 de ani de cercetare arheologică la Capidava!

22 Sep 2021 1299

ZIUA LIVE Conf. univ. dr Ioan Carol Opriș, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic Capidava, ne dezvăluie de ce Capidava nu este o cetate oarecare

21 Sep 2021 1006

ZIUA LIVE. Capidava, plină de vestigii, așteaptă să fie descoperită de pasionați și turiști!

20 Sep 2021 1796

ZIUA LIVE. Petre Enciu – „ La Ministerul Culturii se oprește tot. La Edificiul Roman cu Mozaic lucrările sunt în întârziere. Pentru cetatea Histria așteptăm o hotărâre de Guvern”

09 Sep 2021 1456

Declarații, la Capidava Primăria Constanța ar putea să își mute sediul unde funcționează Muzeul de Istorie și Arheologie

19 Aug 2021 5607

Consiliul Județean Constanța a desemnat furnizorii de mobilier și servicii PSI pentru Cetatea Capidava

05 Aug 2021 1949

Sfinții Mucenici dobrogeni Epictet și Astion. Slujbe la Capidava și Halmyris. Despre cei doi sfinți

07 Jul 2021 1175

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa angajează

03 Jul 2021 1478

#citeșteDobrogea Zaharia Covacef - doamna de la Capidava

05 Jun 2021 2703