LIVE TEXT Conferința „România Durabilă – Constanța, Oportunități Regionale” (GALERIE FOTO+VIDEO)



Astăzi are loc Conferința “România Durabilă – Constanța, Oportunități Regionale”, care se susține la sediul Consiliului Județean, sala Remus Opreanu, de la ora 11.00.

Evenimentul este organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța și Consiliul Județean Constanța în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Mai jos regăsiți agenda finală a evenimentului.


Sesiunea plenară:
  • Consilier de stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României, László Borbely
  • Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Zoltan Cseke
  • Președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu
  • Primar, Vergil Chițac


Sesiune de întrebări și răspunsuri – presă
  • Panel Administrație publică locală (30 min)
  • Moderator: Consilier Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României, Cornel Bertea Hanganu
  • Panel Mediu Privat și Societate Civilă (30 min):
  • Moderator: Președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța, Ana-Maria Vătămanu


La acest eveniment va participa și prefectul Silviu Coșa, cât și primarii și reprezentanții din județ.






UPDATE 1

Cseke Attila nu a ajuns la eveniment, din păcate.

În schimb, a sosit secretarul de stat Neculai Tănase.


UPDATE 2

Președintele CJ Constanța, Mihai Lupu a debutat cu discursul mulțumindu-le celor prezenți și, totodată a explicat importanța existentei unei Strategii de Dezvoltare Durabilă pentru Constanța.



Ana Maria Vătămanu, președintele Asociației a luat cuvântul.


„Sunt convinsă ca vom gasi impreuna solutii. Le mulțumesc pentru prezență lui Laszlo Borbely, domnului Neculai Tănase din cadrul Ministerului Dezvoltării, domnului președinte Mihai Lupu și prefectului Silviu Coșa.“

„Un raport Eurostat făcut public arată că aproape un sfert dintre copii sunt expuși riscului de sărăcie. Unde se afla România? Pe locul 1. Locul 1 la sărăcie cu 1 din 3 copii expuși acestui risc care le afectează viața cu totul “, a adăugat Vătămanu.

„Aceste date sunt o realitate pe care o trăim în fiecare zi. Avem obligația să nu lăsăm pe nimeni în urmă. De asta suntem împreună aici. Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030 este o responsabilitate pe care o avem față de cetățenii României. Dezvoltarea trebuie să aiba în plin plan cetățeanul. Trebuie să vizeze în mod direct cetățeanul“, a mai spus Vătămanu


„Așa cum spunea și domnul președinte, la Constanța, în iunie am început să dezvoltăm un proiect. Un proiect nou, unic în istoria județului nostru și puține existențe la nivel național. Strategia a fost gândită pentru a dezvolta și implementa proiecte durabile și sustenabile", a spus liderul asociației.

„ADD lucrează ca o punte între instituțiile statului și societatea civilă. Pentru că așa cum spuneam schimbarea societății nu o putem face singuri, ci doar împreună. Nu oferim doar consultanță administrațiilor locale, ci și de a produce direct proiecte în folosul cetățenilor", a mai spus Vătămanu.

„Au venit și primele rezultate obținute cu un efort uriaș din partea unei echipe de nouă oameni.“


„La începutul acestei luni, ADD cu o mână de oameni experți au conceput și depus opt proiecte de amploare privind dezvoltarea infrastructurii în județul Constanța, fiind vorba de 100 km de drumuri, cu o valoare de peste 400 milioane lei“.

„Un alt exemplu vizează dezvoltarea învățămantului dual.“


În încheiere,  Ana Maria Vătămanu a spus că împreună vor reuși.


„2030 nu este departe, iar până atunci nu trebuie să mai lăsăm pe nimeni în urmă.“



UPDATE 3

A luat cuvântul László Borbely.

„Apropo de Schengen și discuțiile care sunt cu privire la România să fie membră. Distinșii noștri colegi din UE nu sunt foarte fericiți și impun alte restricții.

Portul Constanța este un port bun și poate comunica cu cel din Olanda. Dacă ne uităm la zona care este cu Marea Neagră, turismul, universitățile de pe malul Mării Negre. Puteți fi parteneri cu inițiativa Black Sea University Network. Departamentul de Dezvoltare Durabilă ne-am înființat în 2017. Avem aici cu ce să ne mandrim. În 2016, Parlamentul României a fost primul care a avut o voință politică pentru o strategie. În 2017 s-a înființat acest departament și trebuia umplut cu conținut. Am creat acel cadru interinstituțional care sper că a devenit funcțional.“

„Peste două săptămâni avem onoarea să primim de la ONU un premiu care se dă pe zona de administrație publică și au considerat că suntem cei mai buni pentru agenda 2030 pe administrație publică", a spus Borbely

„Am avut ținte până în 2020 și obiective până în 2030. Avem 17 obiective. Sunt multe unde nu stăm prea bine față de alte țări. Vă spun doar unul - Educația, unde nu stăm foarte bine.“

„Avem un consiliu consultativ. Îmi place să spun înțelepții neamului - 34 de oameni care împreună cu departamentul o să aveți un plan de acțiune până în 2030.“


„La PNRR trebuie să fie proiecte mature până în 2022.“


László Borbely a mai atins subiecte privind reabilitarea clădirilor, cât și risipa de alimente.

UPDATE 4

A luat cuvântul Neculai Tănase, secretar de stat.


„Politica urbană se adresează tuturor orașelor din România, bine guvernante, verzi, competitive și productive. Politica naționala urbană asigură condițiile dezvoltării urbane durabile. Va conecta toate nivelurile de guvernare oferind un cadru pentru dezvoltarea politicilor urbane.“


„Aș vrea să vă spun că, Constanța se află în regiunea de dezvoltare SE. Această regiune este cu cel mai mare potențial de dezvoltare pentru că are absolut tot, de la munți, la Bărăgan, aglomerația urbană Brăila-Galați, Delta Dunării și județul Constanța“


„Este foarte important ca această dezvoltare să aibă loc armonios.“


El a atins și subiectul depopulării.


„Tocmai de aceea Guvernul României a conceput acest proiect de investiții Anghel Saligny pentru a nu depopula aceste zone. Trebuie să creștem nivelul de trai - să ai apă, gaze, drumuri. La ora actuală, ca să putem să refacem toate drumurile din tară, România are nevoie de 10 miliarde de euro.“

„România va putea să acceseze circa 90 miliarde de euro, în următorii ani“

„Aș dori să punctez o altă inițiativă a Ministerului Dezvoltării. CNI, acum câțiva ani era o companie care dezvoltă câteva lucrări. Astăzi, realizează obiective mărețe. 30 de ani nu s-a facut nimic pentru Cazinou. Astăzi este pe calea cea buna și merge spre finalizare. Aveți aici și o sală de sport. Aveți acea sală de sport care e construită în proportie de 40%, cu 5.000 de locuri. Aveți spitalul de pediatrie.“


„200 de solicitări, în valoare de 3 miliarde de lei au ajuns la minister din tot județul Constanța.“


UPDATE 5

Prefectul Silviu Coșa a luat cuvântul.



Acesta a vorbit de parteneriatul public-privat.
 

„Proiectele realizate astfel în întreaga lume sunt profitabile pentru că sunt atractive pentru cei din mediul privat.“

El a explicat modalitățile prin care funcționează sistemul parteneriatul public privat.

UPDATE 6

Primarul Vergil Chițac a ajuns, iar Mihai Lupu a luat din nou cuvântul.

Primarul a luat cuvântul.

„Sigur că strategiile sunt importante. Vorbesc cu o cunoaștere a realității și cu o viziune.“

Este evident că din perspectiva absorbției de fonduri europene nerambursabile este principala sursă de finanțare. Atunci când aplici la un proiect este important să se încadreze la unul sau mai multe puncte din strategie.“




Sursă foto+video: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 467

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 564

LIVE TEXT AUR Constanța, în conferință de presă. "Hârșova, Cernavodă, Medgidia, Corbu sunt localități pe care ne bazăm la scor bun" (FOTO)

28 Mar 2024 570

LIVE VIDEO+TEXT Biroul Politic Național a validat candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

27 Mar 2024 2702

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 530

LIVE TEXT Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință ordinară. Iată ce se discută (DOCUMENTE+FOTO)

27 Mar 2024 803

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 521

LIVE VIDEO+TEXT AUR Constanța prezintă candidații pentru alegerile din 9 iunie 2024 (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Mar 2024 902

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 546

LIVE TEXT + VIDEO PNL Tulcea, o nouă rundă de lansare a candidaturilor la funcția de primar!

22 Mar 2024 1380

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 793

LIVE VIDEO-TEXT AUR Constanța, în conferință de presă. Se discută despre probleme de interes local și național (FOTO)

21 Mar 2024 751

LIVE VIDEO + TEXT Locuitori de pe strada Ionel Teodoreanu din Palazu Mare disperați din cauza alunecării de teren. Monica Roman - „S-a simțit ca un cutremur” (GALERIE FOTO + VIDEO)

19 Mar 2024 1189

LIVE TEXT. Tenis de masă CSM Constanța, învinsă, dar a luptat admirabil pentru finala ETTU Europe Cup Women (FOTO + VIDEO)

17 Mar 2024 776

LIVE VIDEO+TEXT Vergil Chițac consideră că Florin Mitroi îl poate ajuta să câștige al doilea mandat la Primăria Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 883