18 May, 2023 12:04
1265
„Dor de cânt românesc, festival național concurs, pentru tinerii interpreți de la 6 la 18 ani a ajuns la a XVI-a ediție. Este de suflet pentru că folclorul reprezintă sufletul românilor și ne identifică pe noi românii oriunde pe globul pământesc. De altfel și UNESCO a declarat Doina și Călușul ca fiind valori imateriale ale umanității. Este firesc ca noi românii să avem grijă să ducem mai departe această ladă de zestre pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri, cum altfel, decât pregătind, instruind și șlefuind aceste pietre prețioase care sunt tinere talente. De aceea din toate zonele țării 39 de concurenți s-au prezentat la Cumpăna pentru a participa la acest festival. Președintele juriului este Elise Stan. Tot juriul a avut o misiune grea. La secțiunea a III-a au fost foarte mulți concurenți buni. Este firesc să ne bucurăm. Vedem unde pleacă astăzi trofeul. Recitalurile au atras cumpănenii și participanții. este o datorie sacră de a pune în valoare cultura românească. Trebuie să avem grijă de copiii noștri să știe cât de frumos este cântecul popular românesc“ - aprecizta pentru ZIUA de Constanța, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
Juriul este format din Elize Stan, președinte juriu, doctor istoric de arta Doina Ișfănoni, doctor Daniela Roxana Gipescu, directorul TV Favorit Nicoleta Popa, etnomuzeolog, Valentin Marin, de la Antena Satelor.Sunt trei secțiuni de vârstă, iar la finalul evenimentului vor fi premiați, iar trofeul festivalului va fi înmânat câștigătorului sau câștigătoarei, după cum a menționat Ionuț Dulgheriu, prezentatorul evenimentului
„Multumesc concurenților în număr de 39 rămași în finala celei de-a 16-a editie a festivalului. Mulțumesc părinților și profesorilor care îi pregătesc an de an pentru a urca pe scenele României. Am spus părinților care i-au însoțit de fiecare dată. Reprezentați viitorul României ca și oameni, vă mulțumesc de fiecare dată pentru că nu ați încetat să iubiți folclorul. Românul cântă când e trist. Românul cântă când este vesel, la horă, când muncește. Acest cantec îl insoțește pretutindeni pe român. Când îi vedem pe tinerii de 6 anisori și tânărul de 18 ani, dornici sa vada care este rezultatul muncii, spunem ca munca nu e in zadar“ - a precizta Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a primit flori, o diplomă si o amintire din partea organizatorilor“Stimată doamnă Mariana Gâju, gospodină de prim rang a comunei, strălucește și această ediție a galei. Distins juriu, țin să vă salut, vă cunosc pe toți. Distinși artiști, iubiți copii, iubiți părinți și iubiți credincioși, biserica cuprinde pe toți credincioșii sai. Este ca o cloșcă ce are grija de puii sai. Iată cu mic cu mare, toți cei care a primit botez, miruiri, fac parte din biserica. Ea are grija de toți fiii sai aici pe pământ să îi pregătească pentru Cer. Toți oamenii trebuie să facă ceva bun. Intre preocupările bisericii este și de a binecuvântă și activitățile frumoase ale copiilor. Scoală a început în biserica - de aceea orice activitate școlară este binecuvântată de biserica și își găsește un rost în biserica. Acest concurs care an de an aduce noi concurenți ai aduce noi valori aici la Cumpăna a adus și anul acesta concurenți de valoare“ - a precizat ÎPS Teodosie.
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: