LIVE TEXT. Cumpăna Festivitate de premiere la Festivalul – Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți „Dor de cânt românesc” (GALERIE FOTO+VIDEO)

Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna, județul Constanța, organizează Festivalul – Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți „Dor de cânt românesc”. 

Evenimentul ce a ajuns la a XVI-a ediție se desfășoară în perioada 17 – 18 mai 2023. Ieri, de la ora 12:00, în sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna a avut loc concursul de interpretare la cele trei categorii de vârstă și recitaluri extraordinare ale soliștilor consacrați. 

Astăzi, 18 mai, tot de la ora 12:00, are loc Gala laureaților cu festivitatea de premiere și recitaluri extraordinare ale soliștilor consacrați. Artiștii prezenți la eveniment sunt: Robert Târnăveanu, Maria Ghinea, Fetele din Botoșani, Andrei Chelba, Bianca Ștefania Luzinschi și Cătălina Alexa. 

Acompaniază Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul”, Constanța, dirijor Cristian Obrejan. Ilustrația muzicală este asigurată de Ansamblul Folcloric „Româncuța”. Evenimentul este prezentat de Ionuț Dulgheriu.

„Dor de cânt românesc, festival național concurs, pentru tinerii interpreți de la 6 la 18 ani a ajuns la a XVI-a ediție. Este de suflet pentru că folclorul reprezintă sufletul românilor și ne identifică pe noi românii oriunde pe globul pământesc. De altfel și UNESCO a declarat Doina și Călușul ca fiind valori imateriale ale umanității. Este firesc ca noi românii să avem grijă să ducem mai departe această ladă de zestre pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri, cum altfel, decât pregătind, instruind și șlefuind aceste pietre prețioase care sunt tinere talente. De aceea din toate zonele țării 39 de concurenți s-au prezentat la Cumpăna pentru a participa la acest festival. Președintele juriului este Elise Stan. Tot juriul a avut o misiune grea. La secțiunea a III-a au fost foarte mulți concurenți buni. Este firesc să ne bucurăm. Vedem unde pleacă astăzi trofeul. Recitalurile au atras cumpănenii și participanții. este o datorie sacră de a pune în valoare cultura românească. Trebuie să avem grijă de copiii noștri să știe cât de frumos este cântecul popular românesc“ -  aprecizta pentru ZIUA de Constanța, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna. 

Sala Casei de Cultură Cumpăna a devenit neîncăpătoare de tineri și adulți cu porturi populare și de către iubitorii de folclor. 

Dirijorul Cristian Obrejan conduce orchestra folclorică. 

Sunt trei secțiuni de vârstă, iar la finalul evenimentului vor fi premiați, iar trofeul festivalului va fi înmânat câștigătorului sau câștigătoarei, după cum a menționat Ionuț Dulgheriu, prezentatorul evenimentului

Juriul este format din Elize Stan, președinte juriu, doctor istoric de arta Doina Ișfănoni, doctor Daniela Roxana Gipescu, directorul TV Favorit Nicoleta Popa, etnomuzeolog, Valentin Marin, de la Antena Satelor. 

A luat cuvântul Mariana Gâju. 

„Multumesc concurenților în număr de 39 rămași în finala celei de-a 16-a editie a festivalului. Mulțumesc părinților și profesorilor care îi pregătesc an de an pentru a urca pe scenele României. Am spus părinților care i-au însoțit de fiecare dată. Reprezentați viitorul României ca și oameni, vă mulțumesc de fiecare dată pentru că nu ați încetat să iubiți folclorul. Românul cântă când e trist. Românul cântă când este vesel, la horă, când muncește. Acest cantec îl insoțește pretutindeni pe român. Când îi vedem pe tinerii de 6 anisori și tânărul de 18 ani, dornici sa vada care este rezultatul muncii, spunem ca munca nu e in zadar“ - a precizta Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna. 


A luat cuvântul IPS Teodosie

“Stimată doamnă Mariana Gâju, gospodină de prim rang a comunei, strălucește și această ediție a galei. Distins juriu, țin să vă salut, vă cunosc pe toți. Distinși artiști, iubiți copii, iubiți părinți și iubiți credincioși, biserica cuprinde pe toți credincioșii sai. Este ca o cloșcă ce are grija de puii sai. Iată cu mic cu mare, toți cei care a primit botez, miruiri, fac parte din biserica. Ea are grija de toți fiii sai aici pe pământ să îi pregătească pentru Cer. Toți oamenii trebuie să facă ceva bun. Intre preocupările bisericii este și de a binecuvântă și activitățile frumoase ale copiilor. Scoală a început în biserica - de aceea orice activitate școlară este binecuvântată de biserica și își găsește un rost în biserica. Acest concurs care an de an aduce noi concurenți ai aduce noi valori aici la Cumpăna a adus și anul acesta concurenți de valoare“ - a precizat ÎPS Teodosie. 

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a primit flori, o diplomă si o amintire din partea organizatorilor

Mugurașii Cumpenei prezintă un dans. 

Începe premierea. 


La secțiunea 1, mențiune a castigat Aida Maria Pușcaș din comuna Dragomirești Vale, județul Ilfov. 

Locul 3 la sectiunea 1 a fost câștigat de Florea Iulian Mihai, 7 ani si 11 luni, din Bucuresti care a reprezentat Bucovina. 

Locul 2 la sectiunea 1 a fost câștigat de Stoica Timeea Anais din Gorj de 8 ani. 

Locul 1 la sectiunea 1 (6-9 ani) este castigat de Maria Ciobanu de 9 ani și 9 luni.  A reprezentat zona Teleorman. 



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Gusturi autentice și secrete de gătit la Festivalul „Toamna în Bucate“ din Cumpăna

17 Oct 2023 1225

Festivalul Național „Rodul Pământului” a readus în comuna Cumpăna bunătățile toamnei

01 Oct 2023 1829

Ansamblul folcloric “Româncuța” din Cumpăna, prezent la Festivalului “Serbările Pădurii”

10 Sep 2023 764

Primăria Cumpăna Seminar internațional. Mariana Gâju a fost gazdă pentru 26 de experți din Israel (FOTO)

31 May 2023 1008

Cumpăna Festivalul-Concurs Naţional de Folclor Pentru Tineri Interpreţi „Dor De Cânt Românesc” și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

19 May 2023 1219

LIVE TEXT Primăria Cumpăna organizează festivalul de muzică folclorică „Dor de cânt românesc” (GALERIE FOTO)

17 May 2023 1114

Cea de-a XVI-a ediție a festivalului–Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc” are loc la Cumpăna (DOCUMENTE)

16 May 2023 1302

Comuna Cumpăna, prezentă la Festivalul Tradițiilor Românești de la Chișinău!

14 May 2023 1287

Zi plină de rugby pe stadionul „Mihai Naca“ din Constanța. Cupa 1 Mai, urmată de importantul meci al Tomitanilor (GALERIE FOTO)

27 Apr 2023 2371

Galerie Foto Primăria Cumpăna a organizat, după o pauză de doi ani, Festivalul Rodul Pământului

25 Sep 2022 2348

Primăria Cumpăna Festivalul "Rodul pământului" revine! Ce surprize sunt pregătite

18 Sep 2022 3169

Primăria Cumpăna Cine sunt câștigătorii Festivalului-Concurs Naţional de Folclor Pentru Tineri Interpreţi „Dor De Cânt Românesc”

04 Jun 2022 1406

Primăria Cumpăna organizează Festivalul-Concurs pentru Tineri Interpreți „Dor de Cânt Românesc”

25 May 2022 1601

Au început înscrierile pentru Festivalul - Concurs Naţional de Folclor Pentru Tineri de la Cumpăna

21 Apr 2022 1695

O nouă ediție a festivalului „Rodul Pământului” la Cumpăna

21 Sep 2021 2649