LIVE TEXT Declarațiile instituțiilor abilitate să facă lumină în cazul șantierului de la Lupoaica (galerie foto)


În acest moment, prefectul județului Constanța, George Niculescu, directorul MINAC și șefa Direcției Județene pentru Cultură, Magdalena Tița susțin o conferință de presă comună legată de situația lucrărilor de la întrarea în zona peninsulară, de lângă Lupoaica.


UPDATE 8
Avocatul familie mai spune că lucrările au fost stopate benevol înainte să fie sesizată poliția. Totodată, investitorii iau în calcul să acționeze în instanță toate persoanele fizice și juridice care au prejudiciat imaginea investitorului.

Reprezentanții Bueno Comp nu au luat până acum în calcul să renunțe la investiție, însă susțin că dacă cineva le va face o ofertă avantajoasă, e posibil orice.

UPDATE 7 

Avocatul familiei Bucovală, Stila Frangu, trece în revistă documentele și avizele obținute. Avocatul spune că clienții lui nu au intervenit în corespondența dintre Muzeu și Direcția pentru Cultură. Și au precizat că în 2017 au obținut certificatul de descărcare arheologică pentru două suprafețe 599mp, respectiv 71.4 mp. Pentru diferența de teren până la 718,9 mp s-a propus conservarea structurilor antice, conservare în situ.

Ulterior, clienții au decis să facă conservare cu sticlă pentru ca zidurile antice să poată fi vizitate. Pe 14 ianuarie 2020, firma a anunțat Direcția pentru Cultură și Muzeul că vor începe lucrările. Lucrările efective au început pe 18 ianuarie. 

Nu s-a săpat nici un cm de pământ din zona protejată, susțin arheologii. Pe 20 am formulat cerere la MINAC pentru supraveghere arheologică, pentru zona conservată, cu care în principiu suntem de acord. 


UPDATE 6 

În primul rând, Stelian Bucovală a vrut să lămurească calitatea lui de sponsor PNL. Bucovală a precizat că singura sponsorizare a făcut-o în 2015, când era membru PDL pentru acoperirea unor datorii ale sediului partidului. Suma pe care a plătit-o atunci a fost de 62.000 lei. De atunci, Stelian Bucovală susține că neavând nici o funcție în cadrul PNL, partid cu care a fuzionat PDL, nu și-a mai plătit decât cotizația lunara de 200 de lei.  

Bucovală îl contrazice astfel pe primarul Fagadau, care ieri a precizat că acesta a plătit campaniile electorale pentru consilierii locali, județeni și parlamentarii PNL. Bucovală îi cere primarului să facă dovada celor menționate. În ceea ce privește construcția de la Lupoaica, Bucovală afirmă că pune la dispoziție orice document celor interesați să cunoască legalitatea acestei investiții.

UPDATE 5

Investitorii Stelian și Enache Bucovală împreună cu avocatul firmei Bueno Comp SRL susțin și ei o conferință de presă.

UPDATE 4 

Magdalena Tița, șefa Direcției pentru Cultură spune că Ministerul nu i-a cerut în mod special să trimită cel de-al doilea raport, realizat de arheologi, cu adnotările făcute la solicitarea Ministerului Cuturii.

UPDATE 3 

Prefectul, Niculescu, a precizat că din punctul de vedere al specialiștilor de la Ministerul Culturii,  lucrările cu supraveghere arheologică pot fi  reluate, însă acest lucru nu poate fi decis decât de procurorul de caz.

Responsabilul științific și șeful lucrărilor de la Lupoaica, la nivelul anului 2016, arheologul Traian Cliante vorbește despre caz.

"S-au făcut cercetări acolo și s-au găsit complexe arheologice. Noi am făcut raportul de cercetare pe care l-am înaintat Ministerului Culturii prin intermediul Direcției de Cultură. Noi am cerut protecție a siturilor pe 40 mp. Ministerul a cerut ca investitorul să mai conserve și alte resturi în apropiere a ceea ce am găsit noi.

În felul acesta, noi am introdus și suprafață solicitată de Minister și am făcut un nou raport. Între timp, săpăturile au continuat între zona de sud-vest, acolo unde era și toaleta publică. Împreună cu colegii am deschis cercetări, am mai găsit gropi menajere și resturile unui mormânt de incinerație.

Toate materialele sunt prezentate în raportul de cercetare. În acel moment, investitorul a renunțat sa mai cerceteze sectorul de sud-vest, ca și cum nu mai dorea să construiască. Dincolo de alte aspecte ale legislației, un investitor care vrea sa folosească un teren în zona peninsulară, are dreptul să facă cercetare pe suprafața de teren pe care urmează să construiască. Sunt situații și situații. Noi în materialul pe care l-am făcut, am specificat și acest lucru. Din aceasta cauză, noi ne-am încheiat treaba aici.  Măsurătorile în sistem stereo 70, au fost incluse și perimetrele inițiale, pentru care noi nu făcusem cercetare, pentru că nu fusesem solicitați. Adică suprafață de 700 de mp", spune Traian Cliante. 

UPDATE 2 

Prefectul, Niculescu spune că a făcut toate demersurile pentru a verifica legalitatea lucrărilor, și anunță că din punctul de vedere ale instituțiilor cărora le-au fost solicitate puncte de vedere nu sunt probleme de legalitate.

"Din 2016 și până în prezent au fost emise alte nouă autorizații în baza PUZ peninsula, un PUZ realizat în 2003, afirmă prefectul, care adaugă că în niciunul dintre celelalte PUZ-uri nu au fost scandaluri. Ieri au fost prezenți la Constanța reprezentanții Ministerului Culturii, mai spune Niculescu.

În acest moment lucrările sunt oprite, urmare a unei reclamații la Poliție. Acestea ar putea fi reluate numai cu supraveghere arheologică. Începând de luni 3 februarie ar putea fi începute lucrările sub supraveghere arheologică, după ce astăzi se semnează contractul de supraveghere arheologică între MINAC și beneficiarul lucrărilor de la Lupoaica, Bueno Comp SRL și dacă dispune procurorul de caz.

Prefectul mai spune că reprezentanții ministerului culturii au fost ieri în teren și au observat că situl arheologic recomandat pentru conservare nu a fost afecat. Ei au recomandat ca pe viitor, cercetările arheologice în peninsulă să se facă pe toata suprafața de teren, iar măsurătorilor să fie realizate de un topograf, care ar putea fi inclus fie în organigrama MINAC, fie a Direcției de Cultură. Acestea sunt concluziile întâlnirii de ieri cu reprezentanții Ministerului Culturii", a menționat Prefectul. 

UPDATE 1 

La conferință este prezent și șeful echipei care a săpat în faza de cercetare arheologica, arheologul Traian Cliante dar și întreaga echipă de arheologi prezenți la săpătură.
 

Citește și:


Făgădău despre investiţia familiei Bucovală de la Lupoaică - „Nu am mai văzut atâta emoţie de la Cazino! Nu am să-mi reproşez nimic din punct de vedere legal!“

UPDATE Deputatul USR Stelian Ion, precizari legate de construcția imobilului de la „Lupoaică”

Concluziile Direcției Județene de Cultură Constanța, cu privire la săpăturile de la imobilul de lângă Lupoaică - „Aproape jumătate din suprafața ce urma a fi afectată de construire nu a fost cercetată”

UPDATE. Pământul excavat din situl arheologic de lângă “Lupoaică” care conține fragmente ceramice, dus pe un câmp din afara orașului (video) 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bloc de 20 de etaje, în municipiul Constanța! Demersurile făcute de Maritimo Residence SRL

26 Mar 2024 3668

Cine a câștigat contractul de dirigenție de șantier pentru modernizarea și modificarea fațadei Galeriei de Artă de pe strada Ștefan cel Mare din Constanța?(DOCUMENT)

19 Mar 2024 663

UPDATE Laurențiu Stamat de la Larsen Consulting SRL a bătut palma și cu Primăria Constanța. Vezi pentru ce (DOCUMENT)

14 Mar 2024 660

Solicitarea Boruz SRL, respinsă de Municipalitate Firma, controlată de Robert-Alexandru Gherghina nu poate construi pe Aleea Universităţii din Constanţa

14 Mar 2024 723

Licitații publice CJC cumpără servicii de dirigenție de șantier pentru lucrările la bazinele din secția de recuperare medicală de la Eforie Sud

10 Mar 2024 411

De ce Constanța arată ca un șantier? Argumentele și exemplele lui Chițac (VIDEO)

04 Mar 2024 1007

Cumpărări directe Constanța 1Ngineering SRL asigură, cu 18.000 de euro, dirigenția de șantier pentru modernizarea străzilor din Gârliciu (DOCUMENT)

26 Feb 2024 679

Achiziții Constanța Primăria Istria a cumpărat servicii de dirigenție de șantier pentru un obiectiv de investiții din satele Nuntași și Istria (DOCUMENTE)

26 Feb 2024 696

Firme Constanța Acționarii Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, convocați să decidă bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2024

24 Feb 2024 717

Ansamblu rezidențial la Pescărie! Blocuri de 11 etaje pe bulevardul Mamaia din Constanța. Iată stadiul lucrărilor (FOTO)

23 Feb 2024 3686

Consiliul Județean Constanța a desemnat dirigintele de șantier pentru continuarea lucrărilor de la Edificiul Roman cu Mozaic (DOCUMENT)

21 Feb 2024 795

O nouă licitație organizată de CNI care vizează noul stadion Gheorghe Hagi din Constanța, atacată la CNSC. Ce decizii au fost dictate?

21 Feb 2024 837

Autoritatea Navală Română bagă în reparații capitale pontonul din Brăila! Iată cine se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

18 Feb 2024 3553

Primăria Municipiului Constanța cumpără servicii de dirigenție de șantier

31 Jan 2024 758

Constanța Ce firmă va asigura dirigenția de șantier la reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu?

31 Jan 2024 891