LIVE VIDEO+TEXT Dezbatere publică pe tema „Patrimoniul Constanței, încotro?“ organizată de USR Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Dezbatere. Foto:ZIUA de ConstanțaUSR Constanța organizează astăzi de la ora 17.30 o dezbatere publică pe tema „Patrimoniul Constanței, încotro?“. 

Potrivit reprezentanților USR Constanța, foarte multe dintre obiectivele ce fac parte din patrimoiul istoric și cultural al Constanței au fost date uitării, au căzut pradă incompetenței, intereselor imobiliare, au ajuns în paragină și au nevoie de intervenții rapide de restaurare, pentru a nu fi pierdute pentru totdeauna.

„Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze valoarea acestor monumente, care trebuie conservate, protejate și puse în valoare. Cu toții avem nu numai datoria, ci și obligația de a avea grijă, în toate modurile posibile, de patrimoniul nostru. Pentru identitatea noastră, pentru generațiile care vor urma.

De aceea, joi, 17 noiembrie, ora 17.30, vă invităm la dezbaterea publică cu tema „Patrimoniul Constanţei, încotro?”. Evenimentul se va desfășura la hotelul Continental Forum (fost Ibis) din Constanța. 

La discuții sunt invitați să participe reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor din domeniu, profesori universitari, reprezentanți mass-media, consilieri locali și județeni, parlamentari.

Vă așteptăm alături de noi să dezbatem și, împreună, să găsim soluții pentru prezentul și viitorul patrimoniului constănțean“ - au mai precizat reprezentanții USR Constanța.

UPDATE: Ora 17.30

Sunt prezenți reprezentanții USR, consilieri locali și județeni, deputatul Stelian Ion și senatorul Remus Negoi, decanul și prodecanul Facultătii de Istorie din cadrul Universității Ovidius, Emanuel Plopeanu și Daniel Citirigă. 

De asemenea, participă Directorul MINAC, Aurel Mototolea, prof Florin Anghel ,membru in Comisia de Urbanism a Primăriei Constanța și profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Ovidius Constanța.

A fost invitat și Radu Mihail, senator,  președintele delegatiei României la AP OSCE

Participă la eveniment și viceprimarul Florin Cocargeanu, vicepreședintele CJ, Petre Enciu, președintele USR, Dumitru Caragheorgh, Ovidiu Tentea de la Muzeul National de Istorie și Arheologie

„Constanța este exemplu de bogăție a patrimoniului prost exploatată. Pentru noi este o tragedie, dar exista tendințe acum care pot întoarce istoria asta nefastă" - a precizat Radu Mihail, senator de Diaspora. 


Vicepreședintele CJ Constanța, Petre Enciu prezintă proiectele Consiliului Județean care vizează patrimoniul cultural-istoric. 

„Într-o vreme când toată lumea e ocupată cu multe alte probleme, o discuție despre patrimoniu presupune curaj“ - a menționat ​Stelian Ion, deputat USR. 

„Pentru binele Constanței trebuie sa fie mobilizati in acest demers mai mulți cetățeni, indiferent de culoarea politica“ - a menționat ​Gabriel Custurea, fost director al MINAC. 


Gabriel Custurea vorbește despre terenul de la Poarta Mare a Cetății, unde este e terminata cercetarea și se trenează situația acestui teren.


De asemenea, Parcul Arheologic are nevoie de o minima toaletare. 

Custurea trage un semnal de alarma și in legatura cu degradarea Termelor Romane, unde nu s-a mai făcut nicio reabilitare din anii 70. 

Participă la eveniment și membri ai Ordinului Arhitecților din România. 

Este prima întâlnire dintr-o serie de întâlniri care își propune să amendeze inclusiv legile în domeniul patrimoniului.

A luat cuvântul Ovidiu Tentea de la MNIR. 

Acesta spune că investiția în patrimoniu înseamnă identitate.

Reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură spune că sunt multe monumente în oraș care nu aparțin nimănui. 

Cei prezenți discută despre concursuri de soluții pentru reabilitarea patrimoniului cultural, idee îmbrățișată de Ordinul Arhitecților ca o alternativă la licitațiile clasice. 

Urmează o noua întâlnire care va fi anunțată din timp. 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dezbatere publică, la APM Constanța Eolenerg Project SRL va construi o centrală electrică eoliană în comuna Săcele

19 Mar 2024 428

Rezultatul informării și consultării PUZ, iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanţa

19 Mar 2024 762

Ce spune Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 702

Modificarea OUG ce prevede plafonarea prețurilor la energie, în dezbatere publică. Ce propune Ministerul Energiei

15 Mar 2024 479

Modificări importante în Codul Rutier! Proiectul, adoptat tacit de Senat! Amplasarea radarelor, semnalată conducătorilor auto

05 Mar 2024 645

Uniunea Democrată Turcă din România Ediția cu numărul 20 a simpozionului „Implicarea femeii turce în societatea contemporană” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 824

Constanța Celco SA extinde zona de exploatare la cariera Tașaul-Corbu. Când are loc dezbaterea publică?

12 Feb 2024 660

Când are loc dezbaterea publică a PUZ-ului iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu (DOCUMENT)

10 Feb 2024 998

Universitatea Ovidius Constanța organizează o dezbatere cu tema diseminării rezultatelor cercetării din domeniul medical

09 Feb 2024 539

LIVE TEXT. Constanța Dezbatere publică pentru suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Feb 2024 875

Dezbatere publică pentru suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Mamaia

04 Feb 2024 685

Noua Casă 2024 Iată care e propunerea pentru Plafonul de garanții

25 Jan 2024 467

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a condamnat ferm la Davos războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

18 Jan 2024 691

Condițiile de închiriere pentru apartamentele și garsonierele ANL se modifică

18 Jan 2024 869

Live-TEXT+VIDEO Dezbatere publică organizată de USR și Forța Dreptei. Legea 154/2021 nu este pusă în aplicare! (FOTO+VIDEO)

17 Jan 2024 2464