LIVE TEXT Masă rotundă la Primăria Corbu. Ce spun autoritățile locale despre investiția din zona plajei



  • Ca urmare a apariției în presă a informațiilor legate de subiectul construcției în zona comunei Corbu a unui proiect de dezvoltare durabila care să contribuie la dezvoltarea controlată și sustenabilă a întregii zone, Primăria Corbu organizeaza o masă rotundă cu privire la subiect cu prezentarea pe punctului de vedere la subiect. 
 
Conferința de presa va fi de tip masă rotundă unde vor fi prezente autoritățile locale, mediul de afaceri local și regional in vederea prezentarii punctului de vedere institutional.

 
Evenimentul are loc vineri, 25 februarie, ora 11:00 la clădirea Centrului de Tineret din Comuna Corbu, str. Principala nr. 38.





 
La eveniment participă Vasile Lumînare, primarul comunei Corbu, Hodor Călin, consultant pe biodiversitate și Marius Răducan, avocat.








Reprezentanții  Rezervației Biosferei Delta Dunării  participă la conferință în mediul online.


 

"Am hotărât să facem o serie de lamuriri despre această speta. Domnul primar va face o prezentare. Urmează da fac eu o serie de precizari la ce a aparut in spatiu public, apoi domnil Hodor, expert sj cei de la ARBDD,  in online", a spus avocatul Răducan




 

"Comunitate din Corbu isi dorește dezvoltarea din zona. In fiecare vara, plaja este asaltată de turisti si umpluta de gunoaie. Fiind vorba de un turism necontrolat, nu exista facilități care sa previna degradarea zonei. In fiecare an ARBDD ne comunica muntii de gunoi care se strang. Plaja din Corbu nu este salbatica, ci antropizata. Comuna Corbu se afla la marginea rezervației Deltei Dunarii. Comuna se situează in zona economică de dezvoltare durabilă.

Zona comunei Corbu poate deveni un punct de atracție pentru turisti, printr-un turism controlat, fara sa fie deteriorat. Comuna este deschisa oricărui investitor pentru un turism ecologic, a spus primarul Vasile Lumînare.
 




Avocatul Răducan a făcut următoarele clarificări:

 


As dori sa fac următoare clarificari - regimul juridic si ipoteza mediului. Din perspectiva regimului juridic, am observat ca informatia s-a prezentat in mod distorsionat. O sa mergem initial la faptul ca la momentul solicitării de catre investitor, s-a prezentat un teren cu carte funciara, intabulat.

Daca ar fi sa analizam trebuie sa avem doua intervale temporare. Intervale a fostei administrații condusa de Gălbinașu. Si cea de-a doua - intrarea in circuitul civil. In momentul in care terenul a intrat in circuitul civil, cu documentație de la OCPI care demonstrează apartenența acelui teren, si vine la autoritate, noi eliberam cele necesare, a explicat avocatul Răducan.


Iată ce spune Călin  Hodor , consultant pe biodiversitate!

 

Reprezint compania care a realizat studiul de evaluare adecvata la faza de PUZ in 2016 cat si la faza de proiect. Sa nu credeți ca eu am facut studiul. Lucrul nu il poate face un singur om, ci o echipă.

Începand din 2020, ca sa nu mai exista studii pe genunchi, legea s-a modificat si actul legislativ au un ghid prin care se impune cate un expert pe fiecare domeniu de biodiversitate. un lucru absolut normal.

Eu am început activitatea profesionala in Delta Dunării ca ghid din anii studenției. dupa terminatea facultății m am angajat la Parcul Rezervației Retezat. Apoi am făcut o firma de cercetare, implicată într-o multitudine de studii. Cel mai mult lucram pe inventariei, monitorizari si cartari de specii si habitate in areale protejate. Am lucrat in Retezat, Ceahlau, etc.

Am lucrat pe proiecte de energie regenerabila.

Am fost implicat in proiecte de minerit si infrastructura.

Si eu am văzut in presa si m-am mirat foarte tare de interesul de acum. Spun asta pentru ca legislația permite unui proiect ceea ce se numește dezbaterea publică. Atat la Puz si la proiect nu s-a prezentat nimeni. La faza de proiect nu au venit oamenii interesați.

Exista 50 de zile de consultare publică. Dupa ce se realizează studiul de impact sau evaluare de mediu, există 30 de zile de consultare inainte de dezbaterea publică. Mai sunt 10 zile pentru implicare apoi. Lucrul asta nu s-a întâmplat iar lucrurile erau lamurite daca veneau de atunci. Exista niste chestiuni care revin permanenta legate de acest proiect.


Cel mai des apare ca e rezervația biosferei, ca e sit natural 2000, nu ar fi voie sa se construiască nimic. Nimic mai fals.  Fiind si mai aproape ati fost cu toti in Delta Dunării unde ati stat in pensiuni nou construite, dupa anii 90 in Rezervatie, iar incepnd cu 2007 in siturile suprapuse. Nu exista o lege care sa zica ca nu e permis sa se construiască in acele zone.


Apare zonarea in arii protejate  Nu fiecare metru pătrat este la fel de important, a declarat Călin Hodor.


Hodor a mai spus ca in conferința de presă organizată ieri a auzit acuze ca studiul nu s-a facut cum trebuie intr-un an, ci de fapt se fac 9 la anul.

 

A mai fost o acuza pentru că datorită faptului ca suntem plătiți pentru analiza de către dezvoltator, am scrie la comandă. Tare mi-ar fi plăcut sa scriu asa. Studiul a fost făcut independent, de către cei mai buni experți, a adăugat Hodor.




ARBDD a intrat printr-o platformă online.
 

"Oricare dintre doritori sunt asteptati la sediul pentru consultarea documentelor. Niciodată din 2015 incocace, cel putin la sediul ARBDD, nu a fost primit niciun document, orice reclamație”,  a declarat Viorica Bîscă, director ARBDD.



APM Constanța: 
 

Amplasamentul in suprafață de 8900 mp aparea initial ca teren neproductiv. 

APM Constanța a emis acordul de mediu nr 9 din 2020, pentru proiect 18 locuințe P+1, propus a fi amplasat in Corbu, si acordul nrm 8 din 2020 pentru 6 corpuri locuinte colective P+1, a explicat Latif Celzin.

 

Legat de incalcarea OUG 202 si HG 564, trebuie sa va spun că realizarea studiilor de mediu, studiul de impact sunt strict reglementate de HG 1076/2004, si Legea 292/2018. Nu ni  se cere sa analizam prin prisma altor acte legislative, a adăugat Hodor.


Avocatul a precizat ca ieri a fost depusa docuemntatia la tribunal de catre Prefectura Constanța pentru anulare AC


Legat de sistarea lucrărilor din cauza procesului deschis de prefectură, avocatul spune ca nu poate oferi un raspuns daca se suspenda sau nu pana nu primește cererea de chemare in judecată.
 

Comunicat oficial Primăria Corbu


Stațiunea Corbu – Un Proiect Sustenabil Pentru Comuna Corbu – un proiect de dezvoltare durabilă care să respecte spiritul plajei Corbu și arealul natural. Comuna Corbu este deschisă dezvoltării unui turism sustenabil, coordonat și controlat, în conformitate cu toate reglementările în vigoare.  De asemenea, comunitatea din Corbu își dorește dezvoltarea comunei și atragerea de noi investiții ce vor crea locuri noi de muncă în zonă.
Ca urmare a apariției în presă a informațiilor legate de subiectul construcției în zona comunei Corbu, vrem sa facem următoarele precizări:
  • În fiecare vară plaja din Corbu este asaltată de un număr foarte mare de turiști. În urma acestor turiști rămân tone de gunoaie, iar autoritatea locală nu are resurse și nici nu poate ține piept valului de turiști ce vin și se cazează în corturi, dar și cu mașini și rulote direct pe plaja din Corbu. Acesta este un fenomen de turism necontrolat, care afectează în fiecare an plaja și habitatul din zona Corbu.
  • Fiind vorba de un turism necontrolat, turiștii nu au parte de facilități minime: grupuri sanitare, apă potabilă, energie electrică. Nu există niciun fel de facilități igienico-sanitare care să prevină degradarea zonei. Fără aceste lucruri elementare, nu putem vorbi de un turism ecologic și responsabil. În fiecare an ARBDD ne comunică dimensiunea munților de gunoaie care se strâng în urma turismului necontrolat din Corbu.
  • Plaja din Corbu nu este una sălbatică, ci mai degrabă antropizată.  Pentru că această plajă este afectată în fiecare an de turismul necontrolat și efectele maselor mari de oameni ce vin la Corbu, autoritățile locale au elaborat acum câțiva ani un PUZ, care reglementează modul și zonele în care se poate construi.
  • Comuna Corbu se află la marginea Rezervației Biosferei Delta Dunării. Aceasta impune respectarea regulamentului rezervației, dar în același timp comuna se situează în zona economică de dezvoltare durabilă. În această zonă de dezvoltare este permisă construcția și dezvoltarea economică, cu respectarea întregului pachet de reglementări și restricții elaborate de ARBDD.
  • Construcția la care se face referire în presă NU se află pe plajă, lucru confirmat de toate instituțiile și autoritățile.
Primăria Corbu își dorește transformarea comunei într-o stațiune turistică de interes național care să respecte spiritul și specificul comunei Corbu, în care turismul să fie făcut pentru a proteja natura, iar investitorii să respecte la rândul lor habitatul și comunitatea.  Astfel, zona comunei Corbu poate deveni un punct de atracție pentru turiștii care știu să protejeze natura și care în același timp vor să se bucure de un turism ecologic. Însă aceasta înseamnă un turism controlat și care să respecte spiritul zonei Corbu fără să-i dăuneze.
”Până la urmă noi suntem oameni ai locului care iubim zona. Noi suntem primii care suntem interesați să păstrăm plajele din Corbu curate și igienizate. Noi rămânem aici după ce pleacă turiștii și vrem să o păstrăm, dar în același timp vrem să putem controla haosul care este acum. Acest lucru se poate face respectând legile și numai dezvoltând această zonă, așa cum se întâmplă peste tot în lume.”,  a  declarat primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare.
Comuna Corbu este deschisă oricărui investitor care își dorește să ajute la dezvoltarea comunei noastre în spiritul zonei Corbu, pentru a atrage turiști în localitate în vederea unui turism ecologic și sustenabil.
 
 



Mai multe imagini în galeria foto.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 617

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 581

Oficial! Pot începe lucrările de primă urgență pentru reabilitarea generală a Templului Israelit din Constanța

23 Apr 2024 836

Imobiliare Constanța DDN Global SRL vrea să investească într-un imobil de pe bulevardul Tomis

23 Apr 2024 531

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 582

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 539

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 707

Ședință CLM Constanța Parteneriat între Primăria Constanța și UDTTMR pentru organziarea „Zilei Limbii Tătare”

22 Apr 2024 421

Constanța Ce firmă va elabora studiul de fezabilitate pentru proiectul „Centru Cultural Aurora”, din Mangalia?

22 Apr 2024 345

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 696

Achiziții Constanța Cine va întocmi documentația tehnică pentru parcurile fotovoltaice ce vor fi construite la Castelu și Dumbrăveni?

22 Apr 2024 596

Primăria Techirghiol a semnat un contract cu o firmă din Constanța. Ce va presta?

22 Apr 2024 405

Om de afaceri din Constanța A trecut un an de la moartea lui Tinel Timu, împușcat mortal în Canada

21 Apr 2024 700

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 498

Achiziții Constanța Iată de unde cumpără Primăria Cumpăna echipamente digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

20 Apr 2024 1489