LIVE TEXT Masa rotundă organizată de Asociația Casa Mării Negre "Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural" (galerie foto+video)


La această oră, la sediul Asociației „Casa Mării Negre” agenda de evenimente subsumate Zilei Culturii Naționale se încheie cu o masă rotundă-provocare adresată experţilor în domeniul culturii de pe plan local, oamenilor de cultură, reprezentanţilor administraţiei locale, precum şi persoanelor publice care candidează pentru diferite funcţii publice/administrative la alegerile locale din 2020.

Perseverent ideii că Tomisul cultural este doar o umbră a ceea ce ar putea/trebui să fie și că este imperios necesar să se iasă din starea de... lâncezeală, dr. Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre”, a invitat astăzi, pentru a treia oară, la o masă rotundă actanții tomitani din plan cultural, astfel ca, împreună, să încerce găsirea unor răspunsuri la teme precum:

- Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iaşi?
- Este cultura o temă periferică în discursul şi acţiunea administraţiei locale?
- Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?
- Cum poate performa administraţia locală în domeniul cultural?
- Sunt dispuşi actorii culturali locali (administraţie, comunitate, instituţii, lideri etc.) la coeziune?
- Care sunt şansele/perspectivele şi mecanismele de coagulare, la Tomis, a iniţiativelor paradigmatice în plan cultural?

UPDATE 15


E momentul concluziilor acestei întâlniri pe care le veti putea citi în ediția de mâine.

UPDATE 14

Sorin Colesniuc:
„Am plecat anul trecut către ordonator cu propuneri de proiecre dar mi s-a spus că sunt bani decât pentru salarii. E de datoria noastră să-i convingem pe toți decidenții: "cultura costă mai puțin decât incultura.“   


UPDATE 13 

Cristian Crăciun, președintele Asociației Veteranilor de război,
dă peiorativ exemplu de eveniment organizat la Constanța... Festivalul scoicilor: „Situația în care ne aflăm astăzi este rodul subfinantarii educației încă de acum 30 de ani. De ani de zile ne străduim să demonstrăm că existam și noi. Din pacate, aceeași și aceeași participanți.“   

UPDATE 12

Daniela Stan
afirmă că atunci când se va depolitiza numirea de inspectori școlari lucrurile vor sta altfel în ceea ce privește participarea elevilor la acțiuni cu caracter istoric.

UPDATE 11

Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre”: „Ne aflăm la final de mandat și nu avem o strategie culturală la nivel local. În 6 luni administrația ar putea comanda un barometru al nevoilor culturale ale comunității locale.“   

UPDATE 10

Alina Ioana Vasiliu
consideră că autoritatea locală nu și-a făcut datoria în ceea ce privește strategia locală, căreia i se raportează strategiile la nivel de instituții.

UPDATE 9 

Dorin Popescu este de părere că organizarea periodică de astfel de întâlniri ar fi un semnal pentru viitoarele autorități.

UPDATE 8

Oscar Beneș:  
„E clar că aici la Constanța s-au adunat tarele unui oraș port. Anul trecut în fața unui reprezentant al Primăriei subliniam că un rol important  în istoria Dobrogei l-a avut Regina Maria. Și am semnalat că statuia zace părăsită în subsolul Muzeului Ion Jalea. Cum la fel ar merita numele o stradă. S-au împlinit 175 de ani de la înființarea Artileriei Române și ne-am oferit să recondiționăm statuia de lângă Capela Militară. Nu ni s-a aprobat anul trecut. Mai mult, când am fost directorul ICH nu mi-a aprobat Mazăre.“   

UPDATE 7 

Dorin Popescu: „Într-adevăr Dobrogei îi lipsesc mecenatul și filantropie sau par a fi patronate de partidele politice.“   

UPDATE 6 

Dorin Popescu întreabă retoric cum poate comunitatea aduce la cunoștință administrației locale exemplele de bune practici ale centrelor puternice: „Intenționez în luna martie să invit doi reprezentanți ai administrației din Cluj să ne împărtășească formulele lor de succes.​“   

UPDATE 5 

Traian Antoniadis remarca faptul că educația în Dobrogea e diferită de cea națională: „Hai să fim serioase spuneți-mi un primar sau consilieri locali care să-i reprezinte pe cei care i-au ales. Trebuie țipat, trebuie acționat pentru că ne lipsește gena socială a unității.“   
 
UPDATE 4 

Virgil Breaban
se declara impresionat încă de întâlnirea de la statuia lui Eminescu și de faptul că și- ar fi dorit să fie prezenți mai mulți elevi:  
„Toate relele consider că pleacă de la educație și nu de la politicieni.“   

UPDATE 3 

Lavinia Dumitrașcu mărturisește că a umblat mulți ani prin țară și a descoperit că istoria Dobrogei e prea puțin cunoscută. 

„Și nu stiu de ce e vina noastră. Constat că se face o regionalizare a istoriei ceea ce nu mi se pare deloc sănătoasă și faptul că noi nu ieșim în România să ne facem cunoscută istoria. Este un lucru foarte trist și periculos. “   

UPDATE 2

Dorin Popescu declară că în calitate de partener al comunității civice constănțene a găsit oportun să pună la dispoziție aceasta întâlnire pentru a aduce la o masa rotundă și  autoritățile locale. 

„Constat cu amărăciune că din cele 150 de invitații trimise nu am primit din partea autorităților nici un reprezentant.“    

„Avem o resursă umană ce pare valoroasă în individualități, dar în esență e necesară o coeziune. În final mi-aș dori un inventar de idei și propuneri care să aducă plus valoare întâlnirii noastre,“ a mai menționat Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre” 

UPDATE 1

Sunt prezenți Lavinia Dumitrașcu, dr. Sorin Colesniuc, Traian Antoniadis, prof. univ. Virgil Breban, Elena Munteanu, secretar administrativ Liga Năvală, analist politic Mihăilă Costache, Alexandru Crenganis, membru Asociația Casa Marii Negre, General Ioan Oscar Beneș, jurnalist Călin Gavrilaș, reprezentant al cotidianului „ Adevarul“, Alina Ioana Vasiliu, Teatrul de Stat, din partea ISJ Constanța, Daniela Stan. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 mai 2023

31 May 2023 1776

Eveniment plin de emoție la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, marcat prin două activități (GALERIE FOTO)

28 Apr 2023 1002

UPDATE. Sărbătoriți, de Sfântul Gheorghe, la Farul Constanța. Hagi - „Cadoul meu a fost când m-am născut. Trăiesc prin fotbal“

23 Apr 2023 3128

Este oficial! Consilierul Dorin Popescu a renunțat să-l mai consilieze pe primarul Vergil Chițac și pleacă în MAE

09 Apr 2023 1921

Biblioteca Academiei Române Eveniment cultural de neratat! Expoziția „Oltenia de acum un secol în fotografiile Al. Tzigara-Samurcaș“

14 Feb 2023 1090

LIVE VIDEO+TEXT Noul consul onorific al Franței la Constanța, Romeo Stavăr Vergea, preia oficial funcția (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Sep 2022 3036

Consilierul primarului Chițac, diplomatul Dorin Popescu se pregătește să părăsească Primăria Constanța

15 Sep 2022 2821

Ce cadou i-a făcut Maiei Sandu, consilierul pe politică externă al primarului Chițac?

01 Aug 2022 1562

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 martie 2022

21 Mar 2022 1603

ZIUA LIVE. Dorin Popescu - „Federația Rusă iubește impredictibilitatea. Moscova nu își permite o acțiune de amploare în Ucraina, ignorând elementul de surpriză strategică”

16 Feb 2022 2079

ZIUA LIVE Dorin Popescu, fost diplomat în Serviciul Exterior al MAE. „Rusia nu atacă atunci când spun ziarele”

15 Feb 2022 2984

ZIUA LIVE. De ce diplomația Occidentului cu Rusia tot continuă să dea greș?

14 Feb 2022 2122

LIVE TEXT Masa rotundă, la MINAC - "La ce bun cultura în vremuri de restriște?"

15 Jan 2022 3148

Masă rotundă despre Marea Neagră. Puncte fierbinți, vulnerabilități, soluții. Cine sunt organizatorii (DOCUMENT)

07 Dec 2021 1627

Expoziție de numismatică la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

27 Aug 2021 3626