LIVE TEXT Ziua Culturii Naționale, sub semnul celor 170 de ani de la nașterea lui Eminescu (galerie foto+video)

Asociaţia „Casa Mării Negre” celebrează astăzi, în fața statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanţa, 170 de ani de la nașterea poetului național al românilor.

În urmă cu zece ani, prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010, se stabilea ca ziua de 15 ianuarie, data nașterii lui Eminescu, să fie sărbătorită în România ca Ziua Culturii Naționale, prilej de promovare a valorilor culturale perene ale acestei țări.

Anul acesta, Asociaţia „Casa Mării Negre / Black Sea House” (preşedinte dr. Dorin Popescu) organizează a treia ediţie a mesei rotunde anuale, pe teme privind cultura naţională la Constanţa. Ediţia 2020 se va desfăşura sub motto-ul „Cultura în Cetate: cămaşa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administraţiei în proiectele şi proiecţiile culturale ale comunităţii”.

„Celebrăm această zi cu mândria de a aparţine uneia dintre cele mai vechi culturi europene şi cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia”, afirmă Dorin Popescu.

UPDATE 7

„Să ne amintim mereu de Ovidiu, să nu lăsăm cultura românească să trăiască doar cu ocazia sărbătorilor formale“, i-a îndemnat pe cei prezenți președintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House”. 

În aceste momente se face o fotografie colectivă cu Ovidiu, „poetul iubirilor gingașe”, care a transformat tristul său exil la Tomis într-un simbol al culturii dobrogene.


UPDATE 5 

Grupul se deplasează la statuia lui Ovidiu.

UPDATE 4 


Un alt moment este constituit de fotografiile de grup, făcute în fața statuii. Dorin Popescu invită constănțenii să se întâlnească, în fiecare an, pe 15 ianuarie,la ora 10, în acest punct esențial al culturii naționale, pentru a omagia cultura românească și pe poetul său emblematic. 

UPDATE 3 

La eveniment sunt prezente oficialități, directori de instituții culturale, ca răspuns al invitației lui Dorin Popescu, președintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House”.

UPDATE 2 

Următorul moment este unul liric. Elevi ai liceului constănțean Mihai Eminescu oferă un recital de versuri din opera marelui poet celebrat astăzi.

UPDATE 1 

Dorin Popescu, președintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House”: „Aici, la statuia lui Eminescu, este kilometrul 0 al culturii naționale”. Se adresează un apel către tineri de a-și cunoaste rădăcinile: „Nicăieri nu veți fi liberi, oriunde in lume, fără a ști de unde vă trageți, fără să vă cunoașteți cultura și identitatea națională “.

Toți cei prezenți au adus flori pentru a le depune la monument.    

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța. Primăria a atribuit un nou contract care vizează reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu (DOCUMENT)

26 Mar 2024 334

Tenis de masă Faza județeană Constanța a ONSS și-a desemnat câștigătorii, dintre liceeni (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 524

Cumpărări directe O firmă, controlată de Constantin Emilian Calotă, consilier local la Sectorul 2 București, a semnat un nou contract cu Primăria Constanța (DOCUMENT)

16 Mar 2024 617

Licitații Constanța Primăria Comunei Costinești cumpără echipamente și resurse tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

07 Mar 2024 511

A ieșit autorizația de construire Pot începe lucrările la Casa Căsătoriilor din Constanța

07 Mar 2024 435

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 2596

Un adolescent de 16 ani, suspectat că ar fi dezumflat pneurile mai multor mașini parcate într-un cartier din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO

03 Mar 2024 1172

Învățământ Constanța Componența consiliului de administrație de la Colegiul Național „Mihai Eminescu“

22 Feb 2024 637

Ziua Națională a Lecturii celebrată la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

18 Feb 2024 523

În Constanța A avut loc Concursul Interdisciplinar de fizică și geografie „Ștefan Hepiteş" - etapa județeană

06 Feb 2024 595

Născută la Tulcea Victoria Gavrilescu și viața dedicată învățământului și teatrului dramatic

04 Feb 2024 684

Constanța Ce firmă va asigura dirigenția de șantier la reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu?

31 Jan 2024 891

După mai multe licitații anulate Colegiul Național „Mihai Eminescu” va fi reabilitat! Primăria Constanța a bătut palma cu trei firme (DOCUMENT)

29 Jan 2024 1066

Personalități Constanța In memoriam Romel Stănciugel, actorul care a servit scena Dramaticului de la malul mării până la sfârșitul vieții

28 Jan 2024 833

„Dor de Eminescu" Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au celebrat 174 de ani de la naşterea „Luceafărului poeziei româneşti”

16 Jan 2024 758