LIVE. UPDATE. Constanța Spitalul de Boli Infecțioase va fi redeschis la finalul lunii februarie 2022. Precizările ministrului Sănătății (GALERIE FOTO și VIDEO)Mihai Lupu, președintele CJC, a confirmat pentru ZIUA de Constanța că, în urma discuțiilor purtate cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța va fi deschis la finalul lunii februrarie a acestui an.  

Președintele CJC a menționat că deschiderea se va face etapizat. 

Acesta a mai adăugat că speră ca până atunci, să fie acordate toate avizele necesare redeschiderii în condiții de siguranță.

UPDATE 

„Am venit la Constanța, așa cum am fost și la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, pentru că (...) există unități medicale de elită. (...) A fost motivul pentru care m-am deplasat aici, dar stând de vorbă inițial cu autoritățile județene, (...) am înțeles un lucru (...) trebuie să știm să ne păstrăm profesioniștii în sănătate, împreună. 

Pandemia COVID este acum, trebuie să salvăm oamenii de la (...) deces.

Constanța are nevoie de o astfel de instituție.

Aici a avut loc pe data de 1 octombrie un incendiu nefericit. Am vizitat spitalul (...) din punct de vedere al dotărilor, nu s-a schimbat după incendiu (...) ceea ce s-a schimbat, dacă vreți, această clădire a intrat într-o procedură de evaluare. (...) Și se consideră că, în acest moment, ea nu corespunde unor standarde în ceea ce privește reluarea activității în condiții de siguranță. 

Eu cred că trebuie să găsim o soluție tranzitorie pentru ca acest spital să își poată relua activitatea.


Trebuie să ținem cont de infrastructura pe care o avem acum”, precizează ministrul Alexandru Rafila. 

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a precizat că „lucrurile nu sunt atât de simple”, făcând referire la cazul pe care l-a menționat ministrul Sănătății - Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș care a ars în urma unui incendiu, izbucnit la secția dedicată pacienților COVID-19, în luna ianuarie 2021.

El a adăugat că sunt mai multe proiecte în derulare în ceea ce privește reabilitatea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța

„Nu a avut niciodată spitalul (...) nici aviz ISU”, spune primarul Constanței. 

„Nu am vrut să intru în tehnicalități care ar plictisi pe toată lumea. (...) Nu există un termen, a fost nivelul meu de ambiție - 15 decembrie, însă nu a putut fi respectat din motive obiecte.

Într-o prognoză optimistă (spitalul va fi redeschis pe data de - n.r.),  28 februarie”, a declarat edilul.   

Despre creșterea rapidă a cazurilor de COVID-19

„În mod evident, ne aflăm pe un val de creștere rapidă. Este una dintre cele mai rapide creșteri din Europa, în acest moment. Vedeți că avem un salt săptămânal. (...) Acum au ajuns aproape 9.000 de cazuri, deci o creștere de 1,5 ori”, a declarat Ministrul Sănătății. 

Noi monitorizăm îndeaproape situația, proporția de cazuri spitalizate (...) în momentul de față este undeva la 3-4%. Ceea ce am pus la punct cred că este un sistem funcțional, rămâne să-l testăm. El presupune testarea rapidă, aproape de domiciliul pacienților, la medicul de familie. (...) Pacienții care au comorbidități vor fi îndrumați spre un centru de evaluare. Vor primi medicație antivirală de la aceste centre ambulatorii (...)”, explică ministrul. 

Alexandru Rafila a adăugat că cei care vor dezvolta forme grave și severe de COVID-19 sau vor fi îndrumați spre spital, unde vor primi tratamentul necesar și oxigen, la nevoie. 

Molnupiravir (Merck) și paxlovid (Pfizer), medicamentele antivirale destinate pacienților COVID-19 vor fi disponibile în România de la sfârșitul lunii ianuarie 2022.

„Am stabilit nu numai contactul, dar am avut convorbiri cu cei doi producători în ceea ce privește medicamentele inovative (...) oamenii își iau medicamentele acasă.

În farmacii, nu putem să punem în vâzare către public decât medicamente care sunt avizate de comisia Ministerului Sănătății. Încercâm să facem asta pentru favipiravir (...), încercâm să găsim o soluție, însă persoannele care pot să ia favipiravir în ambulatoriu, trebuie consultate.  Sunt medicamente foarte toxice. 

Ministrul a precizat că pentru medicamentul „mediatizat” Arbidol, nu există niciun studiu la nivel global care să ateste efectele asupra COVID-19.  

„Medicația antivirală specifică care a fost descoperită de curând (...)  va începe să fie disponbilă în România, din această lună, spre sfârșitul acestei luni”, informează ministrul.

„Testarea la medicii de familie (...) la fel ca și operaționalizarea centrelor ambulatorii (...), practic, din această săptămână se pot încheia contracte” 

Întrebat de cotidianul ZIUA de Constanța cum apreciază gestionarea lucrărilor de către administrația locală și dacă spitalul ar fi putut fi deschis mai devreme, ministrul Alexandru Rafila a răspuns evaziv. 

„Este foarte greu să spun, dar ce v-am zis și mai devreme, vizitând acest spital care, după incendiu, nu cred că arată mai rău decât inainte de incendiu, cu excepția zonei care a fost afectată”, a declarat Rafila. 


Sursa foto și video: ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. După 9 luni de „moarte clinică”, Spitalul de Boli Infecțioase se pregătește timid să reintre în circuitul public (VIDEO+ GALERIE FOTO)

29 Jun 2022 1056

ZIUA LIVE. Managerul SCBI Constanța, despre starea spitalului la 9 luni de la incendiu (VIDEO)

28 Jun 2022 608

Incendiu la ATI Covid Procesul fostului manager al SCBI. Judecătorii cer listele de investiții de la spital și dovezile de acordare a finanțării solicitate „dacă există“

13 Jun 2022 1061

Opt luni de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. În ce stadiu este ancheta (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Jun 2022 1459

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța face angajări. Ce posturi sunt vacante

02 Jun 2022 903

Proiectul Spitalului Modular de la Constanța, ajuns pe masa Agenției pentru Protecția Mediului

24 May 2022 674

Constănțeanul supărat. Șapte luni de la incendiu „Bilanț SCBI - Spitalizare continuă închisă!! Deschise 10 paturi de zi și 25 paturi HIV pentru toată Dobrogea!" Chițac rezistă!

23 May 2022 1166

ZIUA LIVE. Mihai Ochiuleț, despre solicitarea de demisie a Mirabelei Călin (VIDEO)

12 May 2022 907

DSP va realiza un raport în urma inspecției de la Spitalul de Boli Infecțioase pentru redeschiderea parțială

12 May 2022 761

O companie fără angajați va realiza serviciul de actualizare audit energetic pentru imobilul Spitalului de Boli Infecțioase?! (DOCUMENT)

10 May 2022 2131

Ce societate va furniza medicamente HIV pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Ce valoare are contractual (DOCUMENT)

07 May 2022 2093

Se administrează proba cu înscrisuri, în procesul dr. Halichidis, din Constanța

30 Apr 2022 925

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, citat în procesul fostului manager. Dosarul, deschis azi, la Tribunal

29 Apr 2022 864

Spitalul de Boli Infecțioase trebuie să refacă dosarul pentru obținerea autorizației pentru securitate la incendiu

13 Apr 2022 694

Centru de evaluare COVID 19 la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Când se deschide și ce program de funcționare va avea

12 Apr 2022 843