LIVE VIDEO+TEXT. 104 ani de la Marea Unire Ceremonii, paradă militară și spectacol de artificii pentru celebrarea Zilei Naționale la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Parada de 1 DecembrieAstăzi, de 1 decembrie, Ziua Națională a României, au loc mai multe manifestări organizate de Primăria Constanța, Instituția Prefectului și Comandamentul Flotei.

Activitățile dedicate zilei Marii Uniri încep la ora 09:00, la Monumentul "Victoriei" din Parcul Arheologic, unde urmează să se depună coroane de flori și să aibă loc ceremonia militară și religioasă. 

În continuare, la ora 11:00, are loc Parada Militară organizată pe bulevardul Tomis. Participă peste 450 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Generală Poliția Locală, la care se alătură militari străini și un grup de cercetași, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice. De asemenea, sunt prezente și 6 aeronave. 

Cei prezenți la eveniment primesc stegulețe tricolore și baloane, iar la final vor fi lansate artificii care vor îmbrăca cerul în culorile roșu, galben și albastru. 

UPDATE: Ora 9.00

La eveniment sunt prezenți președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu și viceprimarul municipiului Constnața, Ionuț Rusu. 

De asemenea participă cursanți de la Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța, Școala de Maiștri și Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza. 

A sosit și subprefectul Ali Șenol. 

Evenimentul debutează cu intonarea imnului național. 

ÎPS TeodosieCeremonialul religios este oficiat de un sobor de preoți împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 


La eveniment participă și un grup de cercetași. 

UPDATE: Ora 9.15

Primarul Constanței, Vergil Chițac este prezent la ceremonie. 

„Azi vă doresc să aveți parte de sănătate, bucurie și fericire. Copiii și nepoții noștri să primească de la noi exemplu“ - a precizat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 

Ia cuvântul Dan-Dragoș Sichigea care evoză istoria zilei de 1 Decembrie. 

„Au trecut 104 de la Unirea românilor, de la împlinirea visului secular. De-a lungul timpului poporul nostru a dovedit că merită să trăiască în unitate. Trebuie să păstrăm vie amintirea strămoșilor noștri din Primul Război Mondial și celelalte bătălii. La mulți ani!“ - a precizat Dan-Dragoș Sighigea. 


Prefectul Județului Constanța, Silviu Iulian Coșa depune o coroană de flori din partea Prefecturii Constanța. 

Din partea Primăriei Constanța depun o coroană de flori primarul Vergil Chițac și viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cogărceanu. 

Din partea Consiliului Județean Constanța depun coroana președintele Mihai Lupu și vicepreședinții Stelian Gima și Petre Enciu. 

Din partea MApN depune coroana Dan Cristian Cojocaru. 

Din partea Administrației Porturilor Maritime coroana e depusă de contraamiral în rezervă Daniel Căpățînă. 

UPDATE: ora 10.00

Pe bulevardul Tomis pregătirile pentru parada ce va avea loc de la ora 11.00 sunt pe ultima sută de metri. 

Autospecialele pompierilor și ale poliției, dar și tehnica militară sunt pregătite pentru paradă. 

UPDATE: Ora 11.00

Începe parada de Ziua Națională a României. 


“1 decembrie este ziua în care s-a înfăptuit România. O țară cu valori democratice, o țară ancorată în realitatea europeană, o țară cu aspirații și perspective de dezvoltare, alături de marea familie europeană. Contextul actual, în care, aproape de granițele noastre, o țară cu aspirații asemănătoare cu ale noastre este supusă unor acte de agresiune de neimaginat, ne obligă să fim mai uniți ca niciodată.
A fi român nu înseamnă doar a te fi născut pe aceste meleaguri frumoase. Este despre optimism, despre creativitate și inventivitate, dar mai ales, despre credință și solidaritate. Solidaritate care ne-a însuflețit de-a lungul vremii și ne-a ajutat să depășim toate obstacolele. Poate că avem concepții diferite despre modul în care se poate administra această regiune și această țară, însă, cu toții trebuie să mergem mai departe pe drumul cel bun către dezvoltare, unitate și prosperitate. Suntem un neam greu încercat, dar suntem un neam puternic, iar cu încrederea în Dumnezeu și prin forțe proprii, vom reuși mereu să mergem înainte, indiferent de vremuri. La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!”
“ - a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.


Costin Scurt vorbește despre semnificația zilei Naționale.  

„Români, orinde v-ați afla, purtăm în sufletele noastre această tradiție care se numește Alba Iulia. Este ceea ce duce crezul nostru mai departe, într-un cuvânt, România.“ - a menționat Costin Scurtu. 

UPDATE: Ora 11.40

A început defiliarea militarilor și a tehnicii militare. 



Pentru buna desfășurare a festivităților, în perioada 30 noiembrie, ora 18:00-01 decembrie, ora 13:00,  se va interzice accesul și staționarea autovehiculelor în parcarea aflată pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Traian, parcarea aflată la Oficiul Poștal nr.1, în parcările aflate pe ambele părți ale străzii Traian, tronsonul cuprins între bulevardul Tomis și strada Mihai Viteazu și în parcarea aflată pe strada Termele Romane, tronsonul cuprins între strada Traian și strada Valea Portului(restricții impuse inclusiv aprovizionării cu marfă a magazinelor/restaurantelor din zonă). 

Totodată, joi, 01 decembrie, între orele 08:00-13:00, se va restricționa circulația autovehiculelor pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Traian, pe strada Traian (sector cuprins între bulevardul Tomis și strada Mihai Viteazu) și pe strada Termele Romane (sector cuprins între strada Traian și strada Valea Portului). 

Devierea traficului rutier se va realiza prin intermediul polițiștilor rutieri astfel: 

- pentru autovehiculele care circulă pe strada Termele Romane, acestea vor fi direcționate pe strada Valea Portului către strada Prelungirea Traian;
- pentru autovehiculele care circulă pe strada Traian, acestea vor fi direcționate către strada Mihai Viteazu;
-pentru autovehiculele care circulă pe bulevardul Ferdinand, acestea vor fi direcționate pe strada I.G. Duca, respectiv pe strada Mihai Viteazu;


- pentru autovehiculele care circulă pe strada Mircea cel Bătrân dinspre zona Peninsulară, se va restricționa virajul „la stânga” pe bulevardul Ferdinand, fiind dirijate pe direcția „înainte”. 

Restricțiile nu vizează circulația mijloacelor de transport în comun aparținând CT BUS. Acestea vor staționa cel mult 15 minute pe strada Termele Romane, strada Mihai Viteazu și bulevardul Ferdinand, în stațiile special amenajate, pe perioada defilării plutoanelor.

- pentru autovehiculele care circulă pe strada Mihai Viteazu, dinspre „magazinul Tomis”, acestea vor fi direcționate pe relația dreapta spre „Gara Constanța”. 

Străzile Tudor Vladimirescu, Decebal, Dacia, Sarmisegetuza, Constantin Brătescu, Ștefan cel Mare, Cuza Vodă, Dragoș Vodă vor fi închise circulației, fie prin amplasarea de elemente de atenționare (conuri reflectorizante, benzi delimitatoare), fie prin respectarea indicațiilor polițiștilor implicați în misiune.
- pe strada Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între bulevardul Tomis și strada Mircea cel Bătrân și pe str. Cuza Vodă (între bulevardul Tomis și str. Răscoalei din 1907) se va institui semnalizarea temporară pentru circulația în ambele sensuri, traficul fiind dirijat corespunzător. 

De asemenea, până pe 02 decembrie, pe bulevardul Tomis, sectorul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Traian, se vor înlătura separatoarele pentru delimitarea pistelor de biciclete.
Ca măsură suplimentară, în perioada 30 noiembrie, ora 18:00- 01 decembrie, ora 13:00, se va restricționa accesul autovehiculelor în parcările Primăriei Municipiului Constanța, Instituției Prefectului-județul Constanța și Consiliului Județean Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

25 martie, Ziua Naţională a Republicii Elene. Grecii din Constanța spun „La mulți ani Grecia!”, cu aceeași emoție ca și „La mulți ani România!”

25 Mar 2024 1269

Anunț de participare la licitația publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrația Națională “Apele Române”

28 Feb 2024 414

Regia Națională A Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Constanța anunță publicul interesat asupra deciziei APM pentru amenajamentul ocolului silvic Hârșova

23 Feb 2024 1374

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 483

Ziua Națională a Lecturii celebrată la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

18 Feb 2024 523

Ziua Națională a Lecturii, marcată la Tulcea

18 Feb 2024 471

15 februarie, Ziua Națională a Lecturii. Declarația ministrului Educației, Ligia Deca

04 Feb 2024 890

Farul Constanța Gheorghe Hagi împlinește 59 de ani pe 5 februarie 2024. Chiar în ziua partidei cu FCSB! „Sper să fiu fericit după meci“

04 Feb 2024 1126

Administrația Națională „Apele Române“ - A.B.A. Dobrogea-Litoral organizează licitație publică

23 Jan 2024 564

Averea și interesele lui Costel Bucur, director Operațiuni Portuare în Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (DOCUMENT)

29 Dec 2023 1262

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2042

Prăpăd în Portul Constanța! Amenzi colosale pentru șase operatori economici aplicate de Garda Naţională de Mediu

23 Dec 2023 1025

Oficial! Auditul de la Primăria Mangalia, în atenția procurorilor Camera de Conturi Constanța a sesizat DNA cu privire la înstrăinarea unor terenuri care aparțin UAT-ului. Ce spune primarul Radu Cristian?

20 Dec 2023 2202

DGA Amplă dezbatere pe marginea legislației incindentă prevenirii corupției, organizată în preajma Zilei Internaționale Anticorupție

06 Dec 2023 906

Editorial Români (doar) de 1 Decembrie

05 Dec 2023 936