LIVE VIDEO-TEXT Agricultorii anunță proteste! Mesajul Grupului de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni (galerie foto)

  • Agricultorii dobrogeni vor organiza acțiuni de protest, în perioada următoare, pentru că situația generată de secetă este fără precedent, iar Guvernul amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fața creditorilor.

UPDATE 6

Theodor Ichim
a spus că oamenii disperați fac lucruri disperate.

Cerem ca până la jumătatea lunii august să se ia masuri, să se suspende ratele. Multe rate sunt stabilite la final de august. Nu avem bani să plătim ratele. Avem o lista de revendicări. A doua ar fi plată de urgență a sumelor fixate pentru despăgubire, rambursarea cu celeritate a TVA-ului din Agricultură.

S-a eliminat evaziunea. Trebuie să primim și banii cu care finanțăm statul, cu control ulterior. Plata pentru subvenția pentru motorină. Nu avem nici o legatură cu șoselele României. Totodată, în Dobrogea, avem o situație specială. Sunt zone neirigabile. Propunem modificarea legislației pentru obtinerea irigației din surse alternative. Lăsați-ne să ne formăm un puț daca ANIF nu e în stare să nu ne aduca apă, a mai menționat Theodor Ichim.

Acesta a cerut încurajarea plantării de perdele forestiere direct de agricultori. Mai cere și prioritate pentru proiectele de irigații naționale în situația în care e regiunea cu cel mai mare deficit de apă.

Filipescu a mai spus că ar trebui date subvențiile în avans.

UPDATE 5

Un alt fermier a luat cuvântul în cadrul evenimentului.

Fermierii sunt foarte bogați în mijloace fixe, dar nu au lichidăți. Tot timpul se fac investiții. Un tractor de ultimă oră costă cât două apartamente în Constanța. Familiile fermierilor au copii care merg la școală. Ei sunt capul familiei, a mai spus un fermier.

El a mai adăugat ca e supărat pe ministrul agriculturii, care a răspuns că fermierii români nu sunt serioși.
 
UPDATE 4


Lucrez în agricultura din Constanța din 1970. Avem necazuri deosebite. Am cheltuit toți peste 2.700 de lei pentru o producție bună. Am mai făcut niște cheltuieli în speranța de a obține ceva bun. Nu am făcut, a mai spus unul dintre agricultorii prezenți la eveniment.


UPDATE 3

Teodor Ichim, fermier in Dobrogra, zona Negru Vodă și Adamclisi - În Dobrogea este o situație de calamitate. Este o situație gravă. Întoarcem a doua cultură. Suntem în fața înființării noului an agricol - o a treia cultură. Anul acesta nu am avut niciun venit. Dobrogea este cea mai aridă zonă a României. Pe de alta parte, Dobrogea este o zonă unde fermele sunt mari, au salariați și se plătesc taxe la stat. Privind un studiu al unei firme care conștruieste eoliene, din cauza temperaturilor diferențiate dintre aer și uscat, aerul rece ridicat de deasupra apei se ridică dupa ce își crește temperatura, venind alt aer rece. Se creează astfel o presiune atmosferică.

Pe fondul ăsta, toate parcurile eoliene sunt înființate în Dobrogea. Presiunea este ca o piatră aruncată în râu, a mai spus Ichim.

 El a mai spus că dorește ca guvernanții să vadă ce gravă e situația.

 Vă rugăm luați măsuri față de fermierii din Dobrogea pentru ca situația e mult mai gravă, a conchis Ichim.

UPDATE 2


Răzvan Filipescu
a luat cuvântul, în calitate de fermier și inițiator al grupului de inițiativă civică.

Din păcate astăzi ne uneste un lucru nefericit - situația dramatică a agriculturii din Dobrogea. Le mulțumesc numeroșilor fermier din zonele limitrofe care s-au alăturat.


Urmare a faptului că inițiativa privind amânarea ratelor a fost contestată, solicităm o OUG pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă de minim un an de zile. Din punctul nostru de vedere, este o măsură bună. Nu are niciun impact bugetar, ci poate fi chiar un beneficiu.

Suspendarea ratelor este similara cu cea acordată în luna martie, pentru persoanele fizice și juridice. Avantajul acestei măsuri este și acela că vine în întâmpinarea băncilor. În lipsa acestei măsuri, băncile ar fi obligate să facă restructurări de credite. Ar veni în avantajul lor ca nu ar mai calcula provizioane. 99% vom fi pe pierderi. Dobrogea este o zona specială. Peste 450.000 de hectare sunt afectate la nivelul județului Constanța, o treime din suprafața totală afectată la nivel național.


UPDATE 1

La eveniment sunt prezenți Theodor Ichim, Mircea Chipăilă, Zamfir Cornel, Dan Anton, Răzvan Filipescu, Dragoș Maftei, Ștefan Cămară, plus alte câteva zeci de fermieri afectați de secetă și nu numai.


În aceste momente, are loc o conferință de presă a Grupului de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni (Theodor Ichim, Mircea Chipăilă, Zamfir Cornel, Dan Anton, Răzvan Filipescu, Dragoș Maftei, Ștefan Cămară).

Agricultorii vor organiza acțiuni de protest, în perioada următoare, pentru că situația generată de secetă este fără precedent, iar Guvernul amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fața creditorilor.

Mesajul agricultorilor: Ieșim în stradă! Blocăm drumurile!

Solicităm emiterea unei Ordonanțe de Urgență / act normativ în regim de urgență care să prevadă următoarele: Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, cu modificările și completările ulterioare acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă, inundații și/sau orice alt tip de calamitate naturală de către creditori, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 569

În mai multe zone din Constanța se lucrează la infrastructura rutieră! Trafic restricționat total pe strada IL Caragiale

01 Apr 2024 501

Insolvențe Constanța Pescăria Populară SRL, din Năvodari, ar putea fi radiată de la Registrul Comerțului!

12 Feb 2024 823

Sute de agricultori portughezi s-au alături mişcării de protest a colegilor europeni, blocând mai multe șosele

01 Feb 2024 778

Protestele agricultorilor din Franța fac victime. O femeie a fost ucisă, iar alte două persoane sunt rănite

23 Jan 2024 726

Agricultorii din Germania amenință cu noi manifestații

18 Jan 2024 666

ZIUA LIVE. Prefectul Silviu Coșa „Nu am primit nicio sesizare sau memoriu de la transportatori și agricultori. MAI și-a făcut datoria, iar cetățenii din Constanța nu au fost puși în pericol”!

16 Jan 2024 1015

Sute de camioane blocate în vama Siret, din cauza protestului agricultorilor

16 Jan 2024 588

Dialogul cu fermierii s-a încheiat cu un proces verbal. Anunțul ministrului de resort, Florin Barbu

13 Jan 2024 800

Organizaţiile profesionale ale fermierilor nu au organizat nicio manifestaţie

11 Jan 2024 665

Fermierii germani blochează drumurile în semn de protest împotriva reducerii subvențiilor la motorină

08 Jan 2024 851

Primăria Tulcea, contract de aproape un milion de euro pentru reabilitarea și modernizarea unor străzi din municipiu! (DOCUMENT)

06 Nov 2023 971

UPDATE Protest al transportatorilor de cereale din Bulgaria! Prin PTF Negru Vodă nu mai intră niciun autovehicul în țara vecină (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Sep 2023 887

Istoria Dobrogei - Bibliografie Vergiliu (sec. I î. H.) - „Georgicele”, „Eneida”

25 Aug 2023 1520

In Memoriam Dan Spătaru, campionul dobrogean al inimilor românilor

02 Oct 2022 3463