Actualitate

LIVE VIDEO-TEXT. Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern, despre şomajul tehnic „Am hotărât cu ministrul Muncii şi al Finanţelor ca şi în sectorul public să existe o formă de solidaritate”UPDATE 6

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Lucian Bode să ia măsuri în cazul Aeroportului Cluj.
 

„În cazul în care mai există curse, să fie notificate din timp, pentru respectarea condiţiilor”, a cerut premierul.

 

„Este inadmisibil ce s-a întâmplat. Firme de recrutare au lăsat peste o mie de oameni în parcare, care nu este în subordinea aeroportului. În interiorul Aeroportului, procesarea celor 1.500 de oameni s-a făcut regulamentar. E inadmisibil ce s-a întâmplă, din păcate, aceste imagini au făcut înconjurul lumii”, a spus Bode.


Ministrul Transporturilor a spus că face o propunere ministrului de Interne, Marcel Vela, de modificare a articolului din Ordonanţa Militară anterioară, astfel încât instituţiile statului să aibă control pe programarea acestor zboruri.


„Trebuie anchetă fără milă şi penalizaţi toţi cei responsabili de dezastru”, a spus premierul Orban. El l-a acuzat pe Managerul Aeroportului că nu a informat prefectura, ISU, despre aceste zboruri. „Dacă erau jandarmi acolo, se împiedica aglomeraţia”, a adăugat Orban.

UPDATE 5

Vă solicit să analizaţi proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de doamna ministru Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie.

La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale.

Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate.

În instituţiile publice angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate – pe fiecare birou, serviciu, direcţie – astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor, ministere, agenţii, autorităţi, primării, consilii judeţene.

Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile din lună, zece zile de lucru, deci practic zece zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate, a transmis Ludovic Orban.

UPDATE 4

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Muncii să găsească o formă de solidaritate şi pentru şefime.
 

„Într-adevăr, este timpul pentru solidaritate pe toate planurile”, a precizat ministrul Muncii.

UPDATE 3

Premierul face precizări și despre situația din Maramureș.

Uzaţi de prerogativele pe care le-aţi preluat prin Ordonanţa militară, să demiteţi vechiul director care a revenit asupra demisie şi s-a numit pe sine director medical.

Ministrul Nelu Tătaru a precizat că a luat legătura cu Maramureșul şi am demarat procedurile.
 
UPDATE 2

Solidaritatea trebuie să se manifeste, toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri greutatea acestei epidemii La momentul actual, sunt peste un milion şi jumătate, plus PFA-uri, întreprinderi familiale, profesii liberale, afectate, nu putem lăsa doar pe umerii lor suportarea acestei crize.

Am hotărât cu ministrul Muncii şi al Finanţelor ca şi în sectorul public să existe acastă formă de solidaritate În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate, pentru a asigura funcţionarea, jumătate lucrează 15 zile şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic Reglementarea să ţină cont de realitate şi de solidaritate, şi noi, cei din sectorul public să preluăm din povarea care ne-a fost pusă pe umeri, din cauza acestei epidemii, a precizat Ludovic Orban.
 

UPDATE 1

Şedinţa de Guvern a început cu jumătate de oră întârziere.

 În aceste momente, are loc ședința de Guvern.

Guvernul urmează să aprobe, în cadrul ședinței, rectificarea bugetului Trezoreriei Statului pe acest an pentru alocarea sumelor necesare combaterii efectelor negative ale epidemiei cu noul coronavirus, precum şi pentru adoptarea unor măsuri de flexibilizare a execuţiei bugetare, având în vedere măsurile stabilite în sarcina autorităţilor administraţiei publice centrale prin decretul privind instituirea stării de urgenţă.

Tot printr-o hotărâre, Guvernul urmează să aprobe şi o notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni".

Executivul urmează să mai aprobe domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2020 - 2021.

În cadrul şedinţei urmează să fie aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al mai multor companii şi agenţii ale statului: Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - SA, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Regia Autonomă "Rasirom" şi să fie prezentată o notă de informare privind posibilitatea accesării Fondului de Solidaritate al UE ca suport financiar suplimentar în decontarea unor cheltuieli publice efectuate de România pentru limitarea efectelor epidemiei SARS CoV-2.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial. Iată când și cu cât vor crește alocațiile copiilor. Data la care părinții vor primi dublu valoarea actuală

05 Aug 2020 447

Cîţu Pregătim un act normativ care introduce bonificaţii pentru companiile care îşi cresc capitalurile

31 Jul 2020 418

VIDEO Şedinţă de Guvern. Măsuri multiple, pe agenda miniștrilor

31 Jul 2020 507

Ședință de Guvern. Când va avea loc și ce este pe ordinea de zi

31 Jul 2020 321

Ludovic Orban „Guvernul trebuie să fie un sprijin permanent pentru orice autoritate locală în digitalizarea activității“ (video)

31 Jul 2020 398

Oficial. Terenul forestier, din județul Constanța, ce va fi ocupat de conducta de gaze Țărmul Mării Negre - Podișor

31 Jul 2020 2211

PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban

30 Jul 2020 1738

Proiectele de acte normative, adopdate în ședința de Guvern de astăzi

29 Jul 2020 327

A fost publicată Hotărârea privind modificările legate de starea de alertă. Masca devine obligatorie în anumite spații deschise, inclusiv faleze, în anumite intervale orare

29 Jul 2020 322

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, precizări importante despre majorarea pensiilor (video)

29 Jul 2020 304

Alocațiile pentru copii se vor majora etapizat În următoarele zile, vom afla detalii despre cuantumurile de majorare a alocațiilor

27 Jul 2020 499

Coronascepticii!

27 Jul 2020 1928

Coronavirus Guvernul ceh exclude o nouă izolare a ţării în pofida înmulţirii cazurilor de infectare

25 Jul 2020 972

Ședință la Guvernul României. Iată proiectele de pe ordinea de zi!

22 Jul 2020 445

Secretarul de stat Raed Arafat, noile măsuri după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență

21 Jul 2020 636