27 Mar, 2023 12:18
1161
„Ministerul Digitalizării a început anul trecut o caravană a digitalizării care îi va ajuta și sprijini pe oameni să înțeleagă nevoia de a trece în mediul online“ - a precizat ministrul care a adăugat că acest lucru s-a întâmplat astăzi și la Constanța.
Vizita de astăzi a vizat zona proiectelor strategice, zona de transformare digital și zona se cercetare.
„Pe partea de digitalizare am avut o discuție cu reprezentanții administrației publice locale, am prezentat beneficiile digitalizarii, ghiseul.ro și am avut un schimb de idea cu primarii și reprezentanții instituțiilor deconcentrate. Provocarea este să se depășească media națională. La nivelul județului Constanța, localitățile Năvodari și Băneasa nu folosesc ghiseul.ro. 37 milioane de euro din PNRR sunt destinate digitalizarii bibliotecilor și așteptăm ca și județul Constanța să acceseze acești bani“ - a precizat ministrul Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja consideră că acest proces de digitalizare va fi foarte important pe viitor în sectorul public și trebuie pregătiți specialiști iar concomitent trebuie lucrat și la schimbarea mentalității funcționarilor.„La nivel județean și nu numai, lipsa specialiștilor face ca digitalizarea să fie încă la început de drum. Statul nu-și permite să plătească specialiști (IT-isti), sau nu si-a permis cel puțin pana acum. Ministerul Finanțelor va scoate câteva poziții din grija de salarizare standard pentru a putea să atragă specialiști în administratia locala. Pe de altă parte, cel puțin în rural, angajații sunt reticenți când vine vorba despre digitalizare si se folosește încă dosarul cu șină“ - mai spune ministrul Sebastian Burduja.
Prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa a precizat că Prefectura Constanța folosește digitalizarea.„50.000 de caziere au fost emise online în doar o saptămână ca un exemplu că totusi unele domenii se dezvolta cu succes. Trebuie să alfabetizam digital, România! Avantajele digitalizarii sunt enorme și in primul rând ne face viața mai ușoară în calitate de cetățeni“ - mai afirmă oficialul guvernamental
„Există semnătura digitală dar nu poate fi deocamdată operationalizată“ - a mai precizat prefectul Silviu Coșa.
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: