LIVE VIDEO-TEXT. Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern, despre şomajul tehnic „Am hotărât cu ministrul Muncii şi al Finanţelor ca şi în sectorul public să existe o formă de solidaritate”



UPDATE 6

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Lucian Bode să ia măsuri în cazul Aeroportului Cluj.
 

„În cazul în care mai există curse, să fie notificate din timp, pentru respectarea condiţiilor”, a cerut premierul.

 

„Este inadmisibil ce s-a întâmplat. Firme de recrutare au lăsat peste o mie de oameni în parcare, care nu este în subordinea aeroportului. În interiorul Aeroportului, procesarea celor 1.500 de oameni s-a făcut regulamentar. E inadmisibil ce s-a întâmplă, din păcate, aceste imagini au făcut înconjurul lumii”, a spus Bode.


Ministrul Transporturilor a spus că face o propunere ministrului de Interne, Marcel Vela, de modificare a articolului din Ordonanţa Militară anterioară, astfel încât instituţiile statului să aibă control pe programarea acestor zboruri.


„Trebuie anchetă fără milă şi penalizaţi toţi cei responsabili de dezastru”, a spus premierul Orban. El l-a acuzat pe Managerul Aeroportului că nu a informat prefectura, ISU, despre aceste zboruri. „Dacă erau jandarmi acolo, se împiedica aglomeraţia”, a adăugat Orban.

UPDATE 5

Vă solicit să analizaţi proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de doamna ministru Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie.

La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale.

Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate.

În instituţiile publice angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate – pe fiecare birou, serviciu, direcţie – astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor, ministere, agenţii, autorităţi, primării, consilii judeţene.

Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile din lună, zece zile de lucru, deci practic zece zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate, a transmis Ludovic Orban.

UPDATE 4


Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Muncii să găsească o formă de solidaritate şi pentru şefime.
 

„Într-adevăr, este timpul pentru solidaritate pe toate planurile”, a precizat ministrul Muncii.

UPDATE 3


Premierul face precizări și despre situația din Maramureș.

Uzaţi de prerogativele pe care le-aţi preluat prin Ordonanţa militară, să demiteţi vechiul director care a revenit asupra demisie şi s-a numit pe sine director medical.

Ministrul Nelu Tătaru a precizat că a luat legătura cu Maramureșul şi am demarat procedurile.
 
UPDATE 2

Solidaritatea trebuie să se manifeste, toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri greutatea acestei epidemii La momentul actual, sunt peste un milion şi jumătate, plus PFA-uri, întreprinderi familiale, profesii liberale, afectate, nu putem lăsa doar pe umerii lor suportarea acestei crize.

Am hotărât cu ministrul Muncii şi al Finanţelor ca şi în sectorul public să existe acastă formă de solidaritate În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate, pentru a asigura funcţionarea, jumătate lucrează 15 zile şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic Reglementarea să ţină cont de realitate şi de solidaritate, şi noi, cei din sectorul public să preluăm din povarea care ne-a fost pusă pe umeri, din cauza acestei epidemii, a precizat Ludovic Orban.
 

UPDATE 1

Şedinţa de Guvern a început cu jumătate de oră întârziere.

 În aceste momente, are loc ședința de Guvern.

Guvernul urmează să aprobe, în cadrul ședinței, rectificarea bugetului Trezoreriei Statului pe acest an pentru alocarea sumelor necesare combaterii efectelor negative ale epidemiei cu noul coronavirus, precum şi pentru adoptarea unor măsuri de flexibilizare a execuţiei bugetare, având în vedere măsurile stabilite în sarcina autorităţilor administraţiei publice centrale prin decretul privind instituirea stării de urgenţă.

Tot printr-o hotărâre, Guvernul urmează să aprobe şi o notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni".

Executivul urmează să mai aprobe domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2020 - 2021.

În cadrul şedinţei urmează să fie aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al mai multor companii şi agenţii ale statului: Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - SA, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Regia Autonomă "Rasirom" şi să fie prezentată o notă de informare privind posibilitatea accesării Fondului de Solidaritate al UE ca suport financiar suplimentar în decontarea unor cheltuieli publice efectuate de România pentru limitarea efectelor epidemiei SARS CoV-2.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 249

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 28 martie 2024

28 Mar 2024 244

Guvern Caravane medicale dotate cu echipamente, în comunități rurale

26 Mar 2024 450

A fost trimis de Guvern în Parlament proiectul prin care fugarii condamnaţi vor plăti costurile repatrierii (VIDEO)

21 Mar 2024 422

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -21 martie 2024

21 Mar 2024 314

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 572

Sindicatul Național al Salariaților comunelor și orașelor din România cheamă în judecată Guvernul României. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța

20 Mar 2024 339

Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria Capitalei (SURSE)

18 Mar 2024 647

Proiectul de Hotărâre de Guvern care crește perioada de închiriere a plajelor, în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului

15 Mar 2024 585

Reorganizarea ANAF, aprobată de guvern (DOCUMENT)

14 Mar 2024 829

Au fost făcute cunoscute numele candidaţilor la alegerile europarlamentare din partea alianței PSD-PNL

13 Mar 2024 875

Guvernul RomânieiActul normativ adoptat în cadrul ședinței Guvernului României din 11 martie 2024

12 Mar 2024 309

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 11 martie 2024

11 Mar 2024 316

Proiectul privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al CN APM Constanța, în transparență decizională

08 Mar 2024 584

MAEParticiparea secretarului de stat Traian Hristea la reuniunea de lucru între Guvernul României și Reprezentanța UNICEF în România

07 Mar 2024 290