LIVE VIDEO+TEXT Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu, în vizită oficială în Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu. Foto: ZIUA de ConstantaMinistrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Mihai Grindeanu se află astăzi în vizită oficială la Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile din Portul Constanța.
 
Conform CNACN, astăzi, 1 noiembrie 2022, ora 13.30, va avea loc o conferință de presă susținută de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, la sediul CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.
 
La conferința de presă va participa și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

UPDATE: ORA 13.35

"Portul Constanța este important. Din acest moment a devenit un hub important către toată Europa. Avem de a face cu o creștere de 400 la sută în privința contractării construcției infrastructurii rutiere. În Portul Constanța vorbim de investiții de peste 1 miliard de euro din fonduri nerambursabile"  - a precizat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. 


„Absorbția de fonduri europene a Ministerului Transportului este de 8,8 miliarde lei pana la finele anului“ - a mai menționat Marcel Ciolacu care a precizat că nu vrea sa facă comparații cu ministrii cu 0 km de autostradă. 

„Cel mai important pentru România in contextul complicat, aderarea la spațiul Schengen aduce îmbunătățiri de a doua zi de la aderare“ - a mai precizat Marcel Ciolacu după care l-a felicitat pe Sorin Grindeanu și i-a dat cuvântul. 

Ministrul Sorin Grindeanu a precizat că în mod sigur Constanța este pe locul doi al vizitelor, exceptând Timișoara. 

„Am pornit așa cum spunea domnul președinte in primăvara cu ceea ce am gasit aici pe zona feroviară. Acele 99 linii care arătau cum arătau. Cu 35 de linii am intrat pe procedura de urgenta si am beneficiat de bani din fondul de urgență. Celelalte 16 urmând ca pana in 10-11 noiembrie sa fie receptionate si ele. Celelalte 64 s-au împărțit in trei loturi. S-au atribuit două, urmând lotul 3 sa fie atribuit“ - a precizat Sorin Grindeanu. 


Ministrul Sorin GrindeanuMinistrul Sorin Grindeanu a menționat că peste 16 miliarde lei a fost valoarea contractelor semnate. 

„Faptul că Ministerul Transporturilor, pentru prima dată, va încheia undeva cu 11 luni înainte de termen toate fondurile pe POIM. Avem termen pana la finele 2023 să cheltuim toți banii prevăzuți în exercițiul acesta. Este pentru prima data de cand suntem membrii UE când accesăm toate sumele pe infrastructura mare“ - a mai precizat Sorin Grindeanu. 

Ministrul Transporturilor a vorbit și despre trenul deraiat pe relația Racari – Cotofeni. 

"În cazul în speță, s-a intrat pe procedură normală. Se face anchetă, se vor transmite concluziile. Operatorul e CFR Marfă care a avut acel incident. Sunt chestiuni care țin de materialul rulant. Cert este că dacă e sa fim corecți, infrastructura feroviară nu a fost o prioritate pentru România. Cel mai bun exemplu, faptul de 10-15 ani nu s-au cumpărat locomotive noi nici pentru CFR Călători" - a menționat Sorin Grindeanu. 

„Pe PNRR, sumele pe care le are feroviarul vs rutier sunt cam aproape la fel. Ponderea fondurilor europene va merge pe zona feroviară, in preponderență, fiind catalogat drept energie verde“ - a mai menționat Sorin Grindeanu. 

„Legat de CFR, 19 au fost deja recepționate, celelalte 10 linii vor fi gata până în 10 noiembrie. Sunt finalizate. Celelalte au intrat în procedură“ - a precizat Sorin Grindeanu.

„În 15 august anul acesta, și nu vreau să greșesc, Portul Constanța avea de încasat creanțe în valoare de 110 milioane lei - diverse motive. Vreo 10 milioane de la cei care au considerat că nu e necesar să plătească apă, utilități. Vreo 30 de milioane de la cei care au considerat că dacă au concesionat un teren nu mai trebuie să platească chiria. Dincolo de aceste creanțe, pentru neplata utilităților au fost notificate 104 societăți, pentru neplata chiriilor si a penalităților, au fost notificate 70 de societăți. De astăzi, pentru cei care nu au plătit - marea majoritate au platit, dar mai sunt unii - de astăzi utilitățile se întrerup pentru cei care nu au plătit. Nu mă interesează firmele. Cea mai mare datorie e a unei firme. Pentru utilități - valoarea totală e de 9.700.000 lei dintre care aceeași firmă - 8 milioane. Pentru chirii - totalul este de 29 milioane, din care 20.500.000 la aceeasi firmă.  Sunt 14 notificări de reziliere prin executor judecătoresc. Au produs efect 8 astfel de notificari. Mai avem o situație în care s-au făcut construcții fără autorizație de construire. Peste tot este aceasta situație. Vreau sa fiu bine înțeles. Nu fac pe procurorul. Mă interesează ca serviciile oferite de APM sa fie plătite, sa se respecte legea“ - a mai precizat ministrul Sorin Grindeanu. 

Întrebat de jurnaliști dacă este vorba despre Grup Servicii Petroliere, Ministrul Sorin Grindeanu a confirmat că despre aceasta este vorba. 

Ministrul Sorin Grindeanu a menționat că în prezent în Portul Constanța se află Corpul de control al ministrului. 
 

„Am verificat astăzi stadiul proiectelor din Portul Constanța!
CFR infrastructură a finalizat deja lucrările la 19 linii de cale ferată, iar -până la jumătatea lunii noiembrie- finalizează reparațiile la alte 16.
Reparațiile vor continua cu operaționalizarea altor 64 de linii de cale ferată care vor crește și mai mult capacitatea operațională feroviară a Portului Constanța.
Tot pentru sporirea eficienței feroviare din Port, CFR Infrastructură va investi peste 1 miliard de euro din fonduri europene!
Sumele vor fi alocate în special pentru electrificarea și dotarea cu sisteme moderne de semnalizare a căilor ferate din port.


Administrația Canalelor Navigabile a finalizat la rândul ei un proiect extrem de important pentru optimizarea potențialului Portului Constanța: astăzi a avut loc recepția definitivă a Proiectului de modernizare a echipamentelor și instalațiilor ecluzelor de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră și Canalul Poarta Albă- Midia-Năvodari.
Recepția proiectului - cu o valoare de peste 350 milioane de euro- a fost realizată cu 2 luni mai devreme decât prevedea contractul“ - a precizat ministrul Sorin Grindeanu printr-un mesaj postat pe Facebook. 



Marcel CiolacuPreședintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a precizat că la anul vor fi organizate alegerile la Constanța. 

„Ieri am cerut un plan de reorganizare a alegerilor la fiecare președinte unde nu s-au câștigat alegerile locale. PSD trebuie să se deschida și pentru oameni care nu au fost pana acum in partid.Ieri am avut o conferință de presă pentru că se continuă disputa pe mărirea pensiilor. Din punctul meu de vedere trebuie să închidem ordonanța pe energie. 80 la sută din energia produsă de România trebuie sa intre in zona de reglementare. Și nu trebuie să ne batem joc. Dupa ce am încheiat planul pe o perioadă determinată, pana in aprilie 2025, sa prindem toata perioada care se anunță mai complicata în domeniul energetic. Avem socoteli foarte clare" - a mai precizat Marcel Ciolacu care a adăugat că trebuie pus la punct si procentul de impozitare a pensiilor speciale si apoi sa se gândească la pensiile civile. 






Citește și: 

Două firme au adjudecat contractul de aproape 20 de milioane de euro pentru reparația infrastructurii feroviare din Portul Constanța (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 295

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 05 aprilie 2024

05 Apr 2024 487

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu „1 miliard de euro pentru investiții în Portul Constanța!”

07 Mar 2024 704

Noi discuții între ministrul Transporturilor și patronatele din transportul rutier

13 Feb 2024 563

Continuă dialogul dintre ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și confederațiile și federațiile rerezentative din domeniul rutier

23 Jan 2024 597

Guvernul a aprobat soluțiile Ministerului transporturilor și infrastructurii pentru rezolvarea revendicărilor solicitate de către transportatorii rutieri

18 Jan 2024 641

Grindeanu, întâlnire cu transportatorii. Ce s-a convenit în urma discuţiilor

16 Jan 2024 719

Premierul Ciolacu; întâlniri de lucru în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor

14 Jan 2024 837

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii se arată deschis la discuții cu reprezentanții protestatarilor

13 Jan 2024 591

Ministrul Sorin Grindeanu Ministerul Transporturilor nu a primit în ultimele 2 - 3 săptămâni cereri din partea transportatorilor pentru discuţii sau consultări

12 Jan 2024 728

Discuții între Ministrul Transporturilor și reprezentanții Confederațiilor și Asociațiilor relevante de transportatori

11 Jan 2024 582

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu S-a deschis circulaţia pe încă 8,7 km ai Autostrăzii de Centură Bucureşti (VIDEO)

30 Dec 2023 726

SURSE Directorul general al TAROM, Bogdan Popescu, a demisionat din funcție

29 Dec 2023 723

CERONAV – un nou director, aceeași viziune

18 Dec 2023 599

Guvern Premierul Ciolacu și Sorin Grindeanu, vor verifica mâine, 15 decembrie, stadiul lucrărilor la Autostrada Transilvania - secțiunea Chețani-Câmpia Turzii

14 Dec 2023 742