LIVE VIDEO. UPDATE Protest de amploare al agricultorilor în județul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, care reunește organizațiile LAPAR, Federația Națională PRO AGRO, UNCSV și Forumul APPR, organizează ample acțiuni de protest astăzi, 7 aprilie 2023, între orele 10 – 15, în mai multe localități din România, inclusiv București. 

Acțiune de protest are loc și la Negru Vodă, în județul Constanța. 

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în data de 7 aprilie 2023, Asociația Producătorilor de Cereale din Republica Bulgaria a anunțat organizarea unor acțiuni de protest în zona punctelor de trecere a frontierei Ruse (corespondent PTF Giurgiu) și Kardam (corespondent PTF Negru Vodă), inclusiv prin blocarea cu tehnică agricolă a accesului auto în PTF menționate, precum și a circulației rutiere pe drumurile republicane (naționale sau europene) adiacente/aferente.

Potrivit MAE, se recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația din zonele respective, iar conducătorilor auto să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada desfășurării acțiunilor de protest, este posibil ca, pentru perioade de timp limitate, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere, precum și circulația prin PTF menționate și în zonele adiacente acestora.

UPDATE

Protestatarii au pornit către Portul Constanța Sud Agigea. Se îndreaptă către Poarta 9 a Portului Constanța. 
 

UPDATE: 2 ora 13.20


La Negru Vodă sunt 32 de utilaje agricole,3 autoutilitare de transportat produse de panificatie (pâine) și 20 de autoturisme personale. Au mai fost 12 autoturisme venite din Bulgaria în sprijinul agricultorilor din România,în semn de solidaritate,dar au plecat spre Agigea. Acum protestatarii se îndreaptă spre punctul de frontiera Negru Vodă. În total sunt aproximativ 60 de persoane. 
 

„Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români  în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.  Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Acest demers nu îi va ajuta să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România“ - au precizat reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare.


Alianța a făcut numeroase demersuri prin care a atras atenția, de la începutul războiului, asupra unor serioase distorsiuni ale pieței interne a cerealelor și oleaginoaselor:
  • erodarea semnificativă a competitivității producătorilor agricoli autohtoni ca urmare a liberalizării comerțului cu mărfuri agricole cu Ucraina; 
  • prăbușirea prețurilor interne (care nu mai acoperă nici costurile de producție) și inducerea unor volatilități foarte mari ale acestora, pe fondul volumelor suplimentare de marfă din Ucraina (situație devenită acută mai ales în zonele de graniță);
  • presiunea enormă pe o logistică de transport deja deficitară în România, ceea ce a dus la creșterea de 4-5 ori a tarifelor de transport, manipulare, navlu, la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje), la escaladarea tarifelor de asigurare;
  • presiunea pe logistica de stocare, în prezent depozitele din ferme fiind încă pline cu produse agricole autohtone nevalorificate, la doar două luni înainte de noua recoltă, din cauza blocării pieței locale prin importul masiv de cereale și oleaginoase din Ucraina;
  • alocarea infimă, arbitrară și discriminatorie a unor fonduri din rezerva de criză a Uniunii Europene, de mai puțin de 18 procente din suma totală antrenată – când, în fapt, țara noastră a servit drept platformă logistică și a facilitat tranzitul pentru cca 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina.
Potrivit unui comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare, în aceste condiții, organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare au convenit să demareze acțiuni de protest cu următoarele solicitări adresate autorităților naționale și europene, pe care să le întreprindă imediat pentru protejarea fermierilor români:

1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei.

2. Asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un control strict al calitatii și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.


3. Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare)  acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază. După cum am mai arătat, suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei. 

4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicarii masurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina.  

5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurc din strategia De la fermă la consumator, a restricțiilor/condiționalitatilor cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Constanța Poștașii au intrat în grevă de avertisment! Cât durează acțiunea de protest (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 939

Grevă de avertisment la Primăria Siliștea, județul Constanța Angajații din peste 1200 de primării de comune anunță noi proteste! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 490

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, se alătură protestului UNTRR

13 Mar 2024 568

Taximetriștii din Constanța se alătură protestului din București! 50 de mașini au pornit de dimineață (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 795

Peste 5.000 de sindicaliști din sănătate, așteptați luni la un amplu protest

10 Mar 2024 396

LIVE Protest spontan al taximetriștilor în Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1382

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 717

Protest al filialei Constanța a partidului SOS România, în fața Prefecturii din Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 797

Deputatul USR Constanța, Stelian Ion “Procurorul șef Marius Voineag trebuie să plece din fruntea DNA!

28 Feb 2024 773

Miting la Constanța al refugiaților ucraineni la doi ani de la începerea războiului Rusia-Ucraina (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 1138

Protest la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1403

Salariații din asistență socială amenință cu protest la Ministerul Muncii

19 Feb 2024 605

Protest anunțat Demolarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov” din municipiul Constanța scoate oamenii în stradă

19 Feb 2024 13203

Protest la ambasada Rusiei din București, după moartea lui Navalnîi. Mesajele adresate lui Vladimir Putin

18 Feb 2024 551

LIVE TEXT + VIDEO Protest AUR la sediile PSD din țară, inclusiv la Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Feb 2024 1467