Locuitorii din municipiul Tulcea ar putea rămâne fără căldură și apă caldă de săptămâna viitoare. Ce spun primarul, Ștefan Ilie, și reprezentanții Energoterm

Furnizorul de energie termică din municipiul Tulcea, Energoterm, riscă să rămână fără gaze naturale și să fie în imposibilitatea furnizării agentului termic către tulceni de săptămâna viitoare

Conducerea Energoterm susține că s-a ajuns în această situație după ce consilierii locali au dat vot negativ majorării prețului și astfel s-a menținut același preț pentru încă o lună în schimbul falimentului Energoterm și sistarea căldurii către toți abonații. 

„În luna septembrie 2021, S.C. Energoterm S.A. a înaintat spre avizare autorității competente, ANRE, tariful de producere, transport si distribuție a energiei termice, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale, energie electrică și certificate de emisii gaze cu efect de seră.

În data de 24.11.2021 societatea a primit avizul ANRE favorabil pentru prețul de 1071,13 lei/Gcal cu TVA și l-a înaintat spre aprobare Consiliului Local Tulcea, întrunit în ședință joi, 25 noiembrie. 
În privința tarifului propus spre aprobare pentru populație, creșterea de 70% o reprezintă creșterile de prețuri la gaz, energie electrică și al certificatelor de emisii gaze cu efect de seră.

În cadrul ședinței, proiectul de hotărâre privind aprobarea acestui preț a fost respins la vot, rămânând în vigoare vechiul preț de 531,15 lei/Gigacalorie, deși costul real pentru o Gigacalorie este de 1071,13 lei.

Acest proiect mai prevedea ca Primăria să acorde o subvenție de 27,743 milioane lei, alocări de la bugetul local și bugetul de stat, adică 58% din prețul gigacaloriei, iar populația să plătească restul de 42%.
În plus, până la data ședinței de Consiliu Local, Primăria Municipiului Tulcea a achitat către Energoterm subvenția pentru populație aferentă lunilor octombrie și noiembrie, în sumă de 5 milioane lei, astfel încât subvenția totală alocată pentru populație în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 ar fi totalizat 32,743 milioane lei“ - se arată într-un comunicat al Energoterm.


Reprezentanții Energoterm mai precizează că, din cauza faptului că din luna octombrie, de când s-a început furnizarea de energie termică, costul de producere este de 1071,13 lei/Gcal, iar prețul practicat este de 531,15 lei/Gcal, societatea înregistrează pierderi în valoare de 140.000 lei pe zi, ceea ce înseamnă imposibilitatea achitării facturilor furnizorilor și în primul rând a furnizorului de gaze, ceea ce va conduce la sistarea furnizării gazelor naturale.

2Pentru a preîntâmpina astfel de probleme în sezoanele următoare, planul companiei Energoterm susținut de Primărie, pe termen scurt și mediu este următorul:
- Închiderea CAF (Cazanul de Apă Fierbinte), cel mai mare generator de pierderi. Acesta deservește aproximativ 3500 de locuințe.
- Construirea de centrale termice de cartier sau de bloc:
1. Transformarea a 7 puncte termice în 7 centrale de cvartal, în zonele unde rețeaua de gaz este la distante mari față de locuințe. (Vest x 4 centrale, Neptun x 2 centrale, Spitalului x 1 centrală);
2. Instalarea de baterii murale (centrale de bloc) în blocurile de garsoniere, unde nu pot fi montate centrale individuale pe gaz.


- Primăria Municipiului Tulcea va aloca subvenții, in funcție de venituri, pentru achiziționarea de centrale, pentru cetățenii care locuiesc în blocurile care au gaz pe scară sau în apropierea scării.
La această oră societatea Energoterm se confruntă cu iminența opririi gazului, deoarece tariful actual de 531,15 lei/Gcal nu acoperă cheltuielile cu gazele naturale și energia electrică și a primit somație de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie 2021.

Menționăm că situația generată în ședința din data de 25 noiembrie 2021 este una fără precedent, iar votul negativ al consilierilor locali a însemnat menținerea prețului pentru încă o lună în schimbul falimentului Energoterm și sistarea căldurii către toți abonații“ - se mai arată în comunicatul semnat de directorul general al Energoterm, ing. Răzvan Teodoru.



La rândul său, primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie a precizat că situația abonaților Energoterm și a societății în sine este destul de gravă și nu de azi, de ieri, ci de foarte mult timp. Iar cauzele sunt multe:
  • sistem învechit, cu încălzire pe verticală, ceea ce a făcut imposibilă deconectarea răului platnic; 
  • investiții zero în centrale aeroderivate, care produc energie și apă caldă în cogenerare; 
  • lipsa unor măsuri ferme, nepopulare, asumate de autoritățile locale, dar care să reformeze și să eficientizeze sistemul neperformant.

„Anul acesta, creșterea foarte mare a prețurilor gazului și energiei și scumpirile în lanț generate ne-au arătat încă odată că am întreținut artificial, ani în șir, un mecanism ineficient. 

Iar acum, din nou, ne este teamă să luăm decizii nepopulare și ne gândim la voturi și nu la oprirea pierderilor cu riscul de a disponibiliza și de a elimina rănile de mult cangrenoase. 

Și inventăm fel de fel de minciuni, că nu știam de preț, că aveam alte soluții miraculoase, însă nici nu ne-am aplecat, un singur minut, să muncim în miile de ore dedicate calculelor și soluțiilor pentru această iarnă.

Sunt împotriva alocării la nesfârșit de fonduri din banii de investiții, care ar fi făcut de mult din Tulcea un oraș european. Milioane și milioane de Euro au fost aruncate pur și simplu în foc.

Dar nici nu putem lăsa 7000 de abonați în frig în această iarnă, pentru că noi vrem să arătăm acestora că putem mai ieftin, dar nu vrea primarul să ne accepte soluțiile. Pe care nici nu le avem sau care nici nu se pot aplica.

Adevărul dureros este că prin votul lor, împotrivă și abținere, consilierii au scos din priză un pacient aflat în comă. 

Voi mai convoca o ședință a Consiliului Local și voi mai solicita încă odată votul. Asta pentru a nu rămâne în frig cât de curând și pentru că e de datoria mea să o fac.

Însă, indiferent de vot, sistemul va fi reformat. Cu dureri și înjurături, dar va fi“ - se mai arată într-un comunicat al primarului municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.  

Sursa foto: Facenbook/Energoterm
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Electrica Furnizare SA, contract de peste 2 milioane de lei cu Energoterm SA Tulcea (DOCUMENT)

18 Sep 2023 1019

Acționarii furnizorului de energie termică din municipiul Tulcea, Energoterm au aprobat prelungirea unei linii de credit

09 Sep 2022 1073

Enel Energie SA îi furnizează energie electrică Energoterm SA Tulcea de aproape nouă milioane de lei (DOCUMENT)

29 Aug 2022 1510

UPDATE. Primăria Municipiului Tulcea Prețul plătit de populație până la finalul anului va fi de 450 lei/Gigacalorie

20 Nov 2021 2342

Cine va furniza energie electrică pentru Energoterm SA Tulcea. Detalii din contract (document)

01 Sep 2021 2986

Tulcea Acționarii Energoterm SA, convocați în ședință. Ce s-a decis

01 Nov 2020 1623

Tulcea Acționarii Energoterm SA, convocați în ședință. Se modifică componența Adunării Generale

11 Sep 2020 1281

Mandatele membrilor CA al Energoterm Tulcea au fost prelungite. Cine face parte din consiliu

22 Aug 2020 2002

La Tulcea s-a reuşit anularea în instanţă a regulamentului privind debranşarea de la sistemul centralizat (document)

25 Nov 2014 5675