Lupta pentru cruci s-a dat intre scafandri

Premiera la Boboteaza

Pe un adevarat ger al Bobotezei, la -8 grade Celsius, mai mult de zece mii de persoane au fost ieri prezente in Portul turistic Tomis, la botezul apei marii * Pentru recuperarea celor trei cruci de lemn din apa s-au aruncat in valuri 31 de persoane, toti scafandri de profesie * Prima dintre ele a fost adusa la mal de un tanar, care participa de sase ani la ceremonial, dar este pentru prima data cand castiga * Nici un participant nu a sarit in apa dezbracat, aceasta constituind o premiera pentru ultimii sapte ani * Slujba de sfintire a apei s-a facut in fata unei cruci de gheata * Apa sfintita a fost transportata catre locul procesiunii de opt care trase de boi si magari * Pentru buna desfasurare a procesiunii au fost mobilizati peste trei sute de jandarmi ai Comandamentului Teritorial, dar si politisti si agenti de circulatie ai Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta

Peste zece mii de credinciosi, constituind un adevarat record pentru o astfel de manifestare religioasa, au participat, ieri, la procesiunea sarbatorii Botezului Domnului in Portul turistic Tomis. Ceremonia de praznuire a Bobotezei a inceput la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", unde, inca de la primele ore ale diminetii, s-au strans o multime de credinciosi care venisera sa participe la slujba religioasa. Dupa Utrenie, a avut loc, intr-o atmosfera solemna, incarcata de duhovnicie, Sfanta Liturghie. Pe parcursul solemnitatii, numarul de participanti la slujba a ajuns atat de mare incat strada Arhiepiscopiei a devenit neincapatoare, multi dintre enoriasi asezandu-se, pentru a astepta alaiul, de-a lungul falezei. Fix la ora 12.00, un impresionant convoi de credinciosi a pornit catre locul de savarsire a slujbei de sfintire a apelor. La sosirea procesiunii, aproape toata portiunea uscata din port era ocupata de enoriasi, ca de altfel si faleza din apropierea Comandamentului Marinei Militare. In mod traditional, in fiecare an, dupa Liturghie, ierarhul arunca o cruce in apa marii, gest care semnifica faptul ca, in aceasta zi, toate apele sunt sfintite, acesta fiind unul dintre punctele de atractie ale intregii procesiuni. Episcopul locului arunca intr-un lac sau in rau crucea, care este recuperata de inotatori. Traditia dateaza din secolul IV si semnifica jertfa si invierea la care suntem chemati cu totii. La Constanta, acest lucru este unic in tara, crucile fiind aruncate in mare, in portul Tomis. Pe langa miile de enoriasi, la slujba de Boboteaza au participat reprezentanti locali ai partidului de guvernamant si ai altor formatiuni politice, reprezentanti ai administratiei locale, ai armatei, politiei si jandarmeriei.

Magari de Constanta si boi de Tulcea

Dupa slujba, credinciosii au parcurs in procesiune traseul de la Catedrala, pe faleza, pana in portul turistic. Alaiul se intindea astfel incat un capat era in portul Tomis, iar celalalt la Catedrala si avea in componenta muzica marinei militare si un detasament de parada, care au adus onorurile cuvenite raclelor cu moastele martirilor Epictet si Astion de la Halmyris, dand in felul acesta si mai multa solemnitate evenimentului. Patru care trase de boi si patru trase de magari, in fiecare aflandu-se cate doua putini pline cu apa sfintita, care au parcurs acelasi traseu ca si al credinciosilor, au reinviat traditia procesiunilor dobrogene cu profunde traditii folclorice. Pentru ca in judetul Constanta nu mai exista boi de tractiune, boii si carele au fost aduse de la Nifon, judetul Tulcea, iar magarii, din Cumpana si din zona localitatii Negru Voda. Animalele erau impodobite cu ciucuri mari de culoare rosie, banderole tricolore, ramuri de brad, colaci si covrigi, iar stapanii imbracati in costume populare. Cele opt care erau insotite de calugari si de tineri studenti ai Facultatii de Teologie, imbracati in costume populare, fiecare reprezentand zona geografica din care provine viitorul preot. Slujba de sfintire a apelor s-a desfasurat de pe o estrada in fata careia se afla amplasata o cruce din gheata, conceputa si realizata de sculptorul Grigore Avram si protopopul Constantei, Grigore Prodan.

Multi concurenti pentru cruci putine

Pentru enoriasii care au participat la slujba din port Arhiepiscopia a pregatit peste 55.000 de sticle cu aghiazma mare, pe care le-a daruit acestora. Ca in fiecare an, si de data aceasta, in finalul slujbei, in apele sfintite ale marii au fost aruncate trei cruci de lemn, pentru care s-au intrecut 31 de scafandri militari apartinand UM 02020, cunoscuta si sub numele de Centrul de Scafandri Constanta. Din cauza gerului de minus 8 grade Celsius, nu au existat temerari care sa se arunce in apele marii dezbracati, aceasta constituind o premiera pentru ultimii sapte ani de slujbe savarsite la malul marii. Insemnele crestinatatii au fost scoase din apa, in ordine, de: Mircea Alexandru, in varsta de 32 de ani, urmat de Stefan Azimioara, de 33 de ani, si Gheorghe Gheorghica, in varsta de 25 de ani, toti colegi la Centrul de Scafandri. Mircea Alexandru ne-a declarat ca participa de sase ani la astfel de intreceri traditionale, dar este pentru prima data cand castiga. Cei care au pus mana pe cruce in apa au fost premiati cu suma de 1,5 milioane de lei, fiindu-le inmanate, totodata, si obiecte de cult, cum de altfel li s-au dat si celorlalti participanti la intrecere. O data cu scoaterea crucilor din apa, s-au incheiat si sarbatorile de iarna incepute la Sfantul Nicolae. Imediat dupa finalizarea procesiunii de sfintire a apei, carele cu 16 budane, fiecare cu o capacitate de peste 600 de litri, au pornit in procesiune pe arterele importante ale municipiului, respectiv pe strada Mircea cel Batran - bulevardul Mamaia, bulevardul Ferdinand - soseaua I.C. Bratianu, bulevardul Tomis si bulevardul Ferdinand - bulevardul 1 Mai - soseaua Mangaliei, astfel incat cei care nu au putut sa participe la slujba din port sa ia aghiazma de la preotii care insotesc cortegiul. Ordinea pentru intreaga procesiune a fost asigurata de peste trei sute de jandarmi ai Comandamentului Teritorial, dar si de politisti si agenti de circulatie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 412

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 554

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 438

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 550

Baschet CSM Constanța, înfrângere în prima partidă cu vicecampioana CSM CSU Oradea. Joi, cele două echipe se duelează din nou

10 Apr 2024 426

Baschetbaliștii de la CSM Constanța au învins CSM Corona Brașov și se pregătesc de play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

06 Apr 2024 774

Spectacol în premieră, la Teatrul Jean Bart din Tulcea - „Scrisoarea unei necunoscute”, de Stefan Zweig

04 Apr 2024 613

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 705

Premieră pentru justiția din Dobrogea! Curtea de Apel Constanța analizează mâine cererea de strămutare a dosarului tragediei de la 2 Mai!

31 Mar 2024 845

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 892

Camera Deputaților a numit 10 membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

28 Mar 2024 473

Loteria Română a lansat o platformă prin care pot fi achiziționate bilete la cele mai cunoscute jocuri

25 Mar 2024 879

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 1128

Farul Constanța Ionuț Cojocaru, borne de neuitat în Giulești. Acolo a debutat la seniori și tot acolo a fost, apoi, în premieră titular. Cu victorii! (GALERIE FOTO)

19 Mar 2024 813

CSM Constanța Baschetbalistele, o nouă mare performanță. Au cucerit Cupa României! „Un succes istoric“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 1387