MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Bulgaria

foto: Pexels Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în perioada 29 - 31 martie 2023, Asociația Națională a Producătorilor de Cereale va organiza activități de protest în zona punctelor de control la trecerea frontierei (PCTF) Kardam (corespondent PCTF Negru Vodă), Silistra ferry (corespondent PCTF Ostrov), Ruse (corespondent PCTF Giurgiu) și Vidin (corespondent PCTF Calafat), inclusiv prin blocarea cu tehnică agricolă a accesului auto în PCTF menționate, dar și a circulației rutiere pe drumurile republicane (naționale sau europene) adiacente/aferente.

MAE le recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația din zonele respective, iar șoferii să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului.

Pe perioada desfășurării activităților de protest este posibil ca, pentru perioade limitate de timp, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere, la fel și circulația prin PCTF menționate și în zonele adiacente acestora. Se pot forma coloane de autovehicule, în special de automarfare.

Potrivit MAE, se recomandă turiștilor români să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și că mențin în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei bulgare și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente persoanelor transportate.

În acest context, MAE subliniază importanța informării corecte a șoferilor români, achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.
Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

-         cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg<http://www.lima.api.bg>, de pe pagina web a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg<http://www.api.bg> și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
-         cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg<http://www.bgtoll.bg>;
-         cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg<http://www.mvr.bg>;
-         cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu<http://www.sofia-airport.eu>;
-         cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg<http://www.weather.bg>;

-         cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia - pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677<http://www.mae.ro/travel-conditions/3677> (Condiții de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din R. Bulgaria - www.customs.bg<http://www.customs.bg>.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.


De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziţie numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https:
//ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org<http://www.meteoalarm.org>, www.mae.ro<http://www.mae.ro> și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Italia!

04 Jun 2023 395

Atenţionare de călătorie în Regatul Unit. Sunt perturbări ale serviciului de control electronic la frontieră (e-Gates) de pe aeroporturi

28 May 2023 514

Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Grecia zilele viitoare

27 May 2023 563

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Italia!

25 May 2023 594

Horoscop Ziua este potrivită odihnei, detașării de cotidian și trasării unor planuri noi de viitor pentru cei din zodia Leu

24 May 2023 535

MAE, atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Croaţia!

17 May 2023 590

Alertă de călătorie! MAE avertizează toţi turiştii români. Ce țară este vizată

17 May 2023 610

Atenționare de călătorie în Danemarca. Sunt posibile blocaje de circulație pe infrastructura rutieră

14 May 2023 766

Atenționare de călătorie în Germania. Este anunțată grevă la nivel federal în serviciile de transport feroviar

14 May 2023 470

Atenţionare de călătorie pentru Bosnia şi Herţegovina. Autoritățile anunță vreme rea

13 May 2023 516

Atenționare de călătoriie în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Vor fi perturbări ale activității poliției de frontieră

05 May 2023 556

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Franța

30 Apr 2023 580

Atenționare de călătorie în Grecia! Este anunțată grevă în transportul public terestru și maritim

28 Apr 2023 658

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Franța

27 Apr 2023 539

Atenţionare de călătorie în Danemarca. A fost prelungită perioada de efectuare a controalelor la frontiera cu Germania

25 Apr 2023 452