MAE face precizări cu privire la situația navigatorului român reținut în Cipru. Unde este și care este starea lui

  • În continuarea informațiilor puse la dispoziția publicului de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu privire la situația navigatorului român reținut pe teritoriul Republicii Cipru (http://www.mae.ro/node/56351), MAE face următoarele precizări:

În dimineața zilei de 4 august 2021, consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat pe cetățeanul român la sediul secției de poliție unde se află acesta.

În dialogul cu reprezentantul misiunii diplomatice, cetățeanul român a precizat că a fost reținut în cursul zilei de 2 august, iar în ziua următoare a fost prezentat instanței de judecată, care a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru.

Decizia instanței nu este definitivă, aceasta fiind supusă căilor de atac prevăzute de legislația cipriotă.

Pe parcursul anchetei și al înfățișării în instanță, cetățeanul român a beneficiat de prezența unui traducător și a fost asistat de un avocat desemnat din oficiu.

Reprezentantul misiunii diplomatice române a facilitat, cu ocazia vizitei efectuate, contactul telefonic al cetățeanului român cu familia, cu armatorul și conducerea Sindicatului Liber al Navigatorilor din România și a pus la dispoziție datele de contact ale unor avocați locali specializați, asigurându-l pe cetățeanul român de întreg sprijinul misiunii României, în limita competențelor legale.

MAE reamintește faptul că Ambasada României la Nicosia a fost sesizată cu privire la reținerea acestui cetățean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Republica Cipru, în cursul zilei de 3 august, după ce instanța s-a pronunțat în acest caz.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, imediat după sesizare, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru clarificarea situației, pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz și pentru a lua legătura în mod direct cu cetățeanul român, ceea ce s-a și realizat în aceeași zi.

Potrivit datelor obținute de ambasadă, cetățeanul român a fost reținut în baza unei înregistrări/notificări preexistente pe numele său în evidențele autorităților cipriote.


MAE precizează că reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin în continuare legătura cu autoritățile locale competente, cu familia cetățeanului român, precum și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătiți să ofere asistență consulară suplimentară, în limitele competențelor legale.
 
Mai citeste si 

Comandant român de navă reținut în Cipru. Care ar fi motivele. Reacția SLN


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe, detalii despre comandantul român de navă reținut în Cipru

04 Aug 2021 1779

Comandant român de navă reținut în Cipru. Care ar fi motivele. Reacția SLN

03 Aug 2021 3277

Mamă şi fiică de origine română, ucise de un criminal în serie

26 Apr 2019 1889

România, pe poziţia 52 în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale, după ce a pierdut şapte locuri

31 Oct 2018 1308

Barjă încărcată cu păcură, reţinută în Portul Constanţa. Două dosare pe rolul Tribunalului Constanţa. Ce spune avocatul reclamantului (documente)

13 Jan 2018 3735

A treia strigare Un teren deţinut de Secărea, Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky, scos la mezat de Fisc

15 Feb 2017 6119

Fiscul vrea să-şi recupereze datoriile O nouă licitaţie pentru imobilul deţinut de Secărea, Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky

24 Jan 2017 5126

Un offshore face profituri în Cipru pe seama SCJU Pozitron Medical Investigation, campioană la încasări de la CAS Constanţa

15 Dec 2015 6528

Primăria, obligată de o sentinţă civilă Acţionari anonimi din Cipru cumpără un hectar de teren, prin negociere directă, în Mamaia (document)

08 Oct 2015 3689