MAE, precizări privind repatrierea din Regatul Danemarcei a unui cetățean român minor

Anunț MAE În continuarea precizărilor de presă privind situația cetățeanului român minor M.R. (http://www.mae.ro/node/57721, http://www.mae.ro/node/57727), față de care autoritățile daneze au dispus, la data de 31 ianuarie 2022, o măsură de protecție pe teritoriul Danemarcei, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că minorul a fost repatriat în România astăzi, miercuri, 13 iulie 2022.

Pe durata zborului din Danemarca în România, copilul a fost însoțit de către bunicii materni, în grija cărora va rămâne. Situația minorului va fi monitorizată în continuare de către autoritățile române competente.

MAE precizează că finalizarea cu succes a acestui caz de instituționalizare, prin aducerea în România a minorului M.R. și încredințarea acestuia bunicilor materni, s-a realizat în baza mecanismelor de cooperare existente la nivel național pentru cazurile de copii români față de care s-au dispus măsuri de protecție pe teritoriul altor state, fiind rezultatul strânsei colaborări dintre MAE și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și instituțiile omoloage din Danemarca, cu sprijinul autorităților locale române responsabile în ceea ce privește protecția drepturilor copilului. MAE adresează, și pe această cale, mulțumiri deosebite tuturor instituțiilor menționate mai sus pentru cooperarea excelentă.

MAE reamintește că acest caz a fost gestionat în mod constant de către reprezentanții Ambasadei României la Copenhaga, în cooperare cu instituțiile române competente, încă din luna februarie a.c., când misiunea diplomatică a fost notificată de către familia din România cu privire la reținerea de către autoritățile daneze a părinților români ai copilului, preluarea acestuia de către serviciile sociale din Danemarca și plasarea sa în grija unei familii substitutive din acest stat.

De asemenea, încă de la semnalarea inițială a cazului, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Copenhaga, a menținut permanent legătura cu părinții minorului și cu familia extinsă, cu autoritățile centrale și locale daneze și române și a efectuat multiple demersuri, atât diplomatice, cât și de asistență consulară, în favoarea cetățeanului român minor și a părinților acestuia. De asemenea, Ambasada României la Copenhaga a eliberat membrilor familiei minorului documente de stare civilă, acte notariale și de călătorie românești (certificat de naștere, titlu de călătorie și pașaport simplu temporar și diverse declarații).

MAE acordă o atenție deosebită și prioritară cazurilor de cetățeni români minori aflați în străinătate față de care autoritățile străine au dispus măsuri speciale de protecție. Cele mai recente cazuri finalizate cu succes, prin repatrierea sau întoarcerea unor minori români în familie (ex. cazuri din Danemarca, Germania, Finlanda) reconfirmă determinarea statului român, prin instituțiile competente, de a își proteja și sprijinii proprii cetățeni aflați în situații deosebite în străinătate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE consideră inacceptabile declaraţiile făcute de Andrei Marga cu privire la agresiunea Rusiei contra Ucrainei

18 Sep 2022 377

MAE, precizări importante despre declarațiile făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko

18 Sep 2022 499

Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale Dorinei Dimofte, chestor principal de poliție din MAI

04 Aug 2022 779

Ministerul Afacerilor Externe a preluat președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

28 Jul 2022 497

Poliţia de Frontieră Română 158 de ani de existenţă instituţională. Andrei Ene, din cadrul Gărzii de Coastă, a cântat Imnul Național al României, alături de Felicia Filip

28 Jul 2022 799

DOCUMENT Ministerul Sănătății a elaborat un Plan Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională

26 Jul 2022 635

24 iulie - Ziua Poliției de Frontieră Române! Puțini știu de ce a fost aleasă această dată

24 Jul 2022 673

Ministerul Agriculturii Aproximativ 16.000 hectare de cereale din patru județe, afectate de secetă

20 Jul 2022 494

MAE, precizări de ultimă oră despre românii declaraţi dispăruţi în Alpi

04 Jul 2022 613

Peste jumătate de milion de români își sărbătoresc onomastica de Sfinții Petru și Pavel

29 Jun 2022 555

O mașină a MAI implicată într-un accident în București. Despre ce este vorba (GALERIE FOTO)

21 Jun 2022 666

Ce măsuri a anunțat Ministerul de Interne pentru a preveni traficul sau consumul de droguri

09 Jun 2022 666

Polițista care „simte“ hoții! Cum a fost depistat un suspect de furt aflat în Vama Veche

04 Jun 2022 1268

Moment de reculegere în fața IPJ Constanța! Trei ani de la moartea subinspectorului Cristian Amariei. Cine sunt eroii MAI

03 Jun 2022 2399

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de Ministerul Afacerilor Interne

31 May 2022 675