MAE, precizări privind repatrierea din Regatul Danemarcei a unui cetățean român minor

Anunț MAE În continuarea precizărilor de presă privind situația cetățeanului român minor M.R. (http://www.mae.ro/node/57721, http://www.mae.ro/node/57727), față de care autoritățile daneze au dispus, la data de 31 ianuarie 2022, o măsură de protecție pe teritoriul Danemarcei, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că minorul a fost repatriat în România astăzi, miercuri, 13 iulie 2022.

Pe durata zborului din Danemarca în România, copilul a fost însoțit de către bunicii materni, în grija cărora va rămâne. Situația minorului va fi monitorizată în continuare de către autoritățile române competente.

MAE precizează că finalizarea cu succes a acestui caz de instituționalizare, prin aducerea în România a minorului M.R. și încredințarea acestuia bunicilor materni, s-a realizat în baza mecanismelor de cooperare existente la nivel național pentru cazurile de copii români față de care s-au dispus măsuri de protecție pe teritoriul altor state, fiind rezultatul strânsei colaborări dintre MAE și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și instituțiile omoloage din Danemarca, cu sprijinul autorităților locale române responsabile în ceea ce privește protecția drepturilor copilului. MAE adresează, și pe această cale, mulțumiri deosebite tuturor instituțiilor menționate mai sus pentru cooperarea excelentă.

MAE reamintește că acest caz a fost gestionat în mod constant de către reprezentanții Ambasadei României la Copenhaga, în cooperare cu instituțiile române competente, încă din luna februarie a.c., când misiunea diplomatică a fost notificată de către familia din România cu privire la reținerea de către autoritățile daneze a părinților români ai copilului, preluarea acestuia de către serviciile sociale din Danemarca și plasarea sa în grija unei familii substitutive din acest stat.

De asemenea, încă de la semnalarea inițială a cazului, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Copenhaga, a menținut permanent legătura cu părinții minorului și cu familia extinsă, cu autoritățile centrale și locale daneze și române și a efectuat multiple demersuri, atât diplomatice, cât și de asistență consulară, în favoarea cetățeanului român minor și a părinților acestuia. De asemenea, Ambasada României la Copenhaga a eliberat membrilor familiei minorului documente de stare civilă, acte notariale și de călătorie românești (certificat de naștere, titlu de călătorie și pașaport simplu temporar și diverse declarații).

MAE acordă o atenție deosebită și prioritară cazurilor de cetățeni români minori aflați în străinătate față de care autoritățile străine au dispus măsuri speciale de protecție. Cele mai recente cazuri finalizate cu succes, prin repatrierea sau întoarcerea unor minori români în familie (ex. cazuri din Danemarca, Germania, Finlanda) reconfirmă determinarea statului român, prin instituțiile competente, de a își proteja și sprijinii proprii cetățeni aflați în situații deosebite în străinătate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGSU România sprijină spitalul de campanie iordanian din Fâșia Gaza (DOCUMENT)

14 Mar 2024 420

Discuții ale ministrului Afacerilor Interne cu reprezentanții aeroporturilor din țară, inclusiv Constanța și Tulcea

11 Mar 2024 421

DGAGrefier din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, trimis în judecată pentru comiterea a 5 infracțiuni

06 Mar 2024 277

Patricia, singura femeie din cei șapte tehnicieni din cadrul Unității Speciale de Aviație de la Tulcea, omagiată în Luna Femeii

04 Mar 2024 508

Imagini inedite Primele femei din România care au ajuns agenți de circulație (VIDEO)

02 Mar 2024 738

DGA Călărași-Persoană trimisă în judecată în stare de arest preventiv

21 Feb 2024 353

O firmă de turism dă în judecată ISU Dobrogea. Dosarul, pe rolul Judecătoriei Constanța

15 Feb 2024 679

Ministrul Cătălin Predoiu îi felicită pe polițiștii care au depistat peste 5 milioane de comprimate cu droguri în Portul Constanța

12 Feb 2024 518

SURSE Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu reprezentanţi ai sindicatelor din poliţie şi din penitenciare,

23 Jan 2024 660

MAI, precizări privind bugetul pentru plata pensiilor fostelor cadre

22 Jan 2024 719

Efectivele MAI au intervenit în peste 3.000 de evenimente în ultimele 24 de ore

17 Jan 2024 538

Misiunile efectivelor MAI în ultimele 24 de ore

14 Jan 2024 530

Președintele Corpului Național al Polițiștilor, Marcel Simion, în vizită la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța

12 Jan 2024 830

Campanie națională de informare destinată conștientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane și criminalității

09 Jan 2024 892

Misiunile efectivelor MAI în ultimele 24 de ore

06 Jan 2024 621