MAE și ANI, printre laureații Galei Solidarității Internaționale

Imagini pentru mae aniMAE și ANI și Asociația Expert Forum se numără printre laureații celei de a doua ediții a Galei Solidarității Internaționale, desfășurate miercuri în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", informează Agerpres.

"Evenimentul din această seară celebrează activitatea României în domeniul cooperării pentru dezvoltare internațională, al educației și conștientizării publicului vizavi de acest domeniu. Am premiat cei mai importanți susținători și promotori ai solidarității internaționale din societatea civilă, mediul academic, mass-media și sectorul public din România. Despre România se știe destul de puțin că oferă sprijin către alte state. Percepția noastră este că suntem țara care primește sprijin pentru dezvoltare și aliniere la standard internaționale. Ceea ce este adevărat. Puțini știu însă că sprijinim comunități din alte țări. Seara aceasta este despre cei care au făcut România să fie mai aproape de lumea întreagă", a afirmat Iuliana Rada, director de program la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND), cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României (MAE) și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare — Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală (UNDP).

La categoria instituții publice premiul a revenit Agenției Naționale de Integritate pentru "efortul depus în sprijinirea instituțiilor partenere în țări precum Libia, Tunisia, Botswana, China, Yemen, Bosnia Herzegovina, Republica Moldova și Ucraina", întrucât "România a devenit un donator important de expertiză în domeniul anticorupției și integrității, ANI fiind una din instituțiile de bază ale Programului RoAid, recunoscută la nivel internațional".

"Acum mai bine de opt ani când făceam primele angajări și achiziționam tehnică de calcul sau hârtie de tipărit, nici prin cap nu ne trecea că ANI, o instituție eminamente administrativă din estul Europei, cu mai puțin de 90 de angajați la acea vreme, poate reprezenta model de bună practică sau chiar standard pentru alte state", a afirmat secretarul general al instituției, Silviu Popa, într-un mesaj video transmis participanților la eveniment.

Din partea societății civile, premiul special a revenit Ministerului Afacerilor Externe pentru a confirma sprijinul pe care societatea civilă dorește și poate să îl ofere dezvoltării programului RoAid.

"MAE dorește să consolideze colaborarea cu societatea civilă, cu mediul privat și cu cel academic, să deruleze programe în domeniul cooperării pentru dezvoltare într-un mod coerent și eficient și nu în ultimul rând să promoveze transparența și responsabilitatea în gestionarea fondurilor publice. Astfel, se va înființa o agenție de cooperare internațională pentru dezvoltare responsabilă de implementarea politicilor în acest domeniu", a spus ministrul afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, într-un mesaj transmis celor prezenți de Anton Păcurețu, director general în cadrul MAE.

Premiul special pentru inițiative în Republica Moldova a fost decernat Asociației Expert Forum care a derulat în 2016 mai multe inițiative în Republica Moldova.

Un alt premiu a fost acordat de organizatori la categoria organizații neguvernamentale active în domeniul cooperării pentru dezvoltare Asociației FDP — Protagoniști în educație care din anul 2013 implementează proiecte de cooperare pentru dezvoltare în Palestina, finanțate de MAE prin programul RoAid.

La Categoria organizații neguvernamentale active în domeniul educației și conștientizării publicului, premiul a revenit Asociației Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă — Agenda 21.


Pentru mediul academic premiul a fost decernat Centrului de Studii Africane al Universității Babeș-Bolyai, Cluj — Napoca.

Premiul pentru jurnalisti a fost acordat Ioanei Moldovan, dar în acest an nu a fost acordat premiul pentru instituții de presă.

De asemenea, au fost recompensați cu o diplomă voluntarii Oana Mîndru, Alina Petcu și Ionuț Ursu, care s-au mobilizat pentru ajutarea refugiaților sirieni din taberele de refugiați din Grecia.

Cadrul didactic din acest an care a fost premiat este profesorul Paula Mihai de la Liceul cu Program Sportiv "I. B. Soter" Buzău.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea secretarului de stat Andrei Novac la inaugurarea expoziției „What Work Is / Ce este munca”, în cadrul Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia

19 Apr 2024 222

MAEDin Agenda de lucru a MAE 19 aprilie 2024, vă semnalăm

19 Apr 2024 213

MAE Unul din grupurile de români blocate în aeroportul din Dubai, a revenit în România

18 Apr 2024 360

MAEUnul dintre cele două grupuri de cetățeni români, care și-au semnalat inițial prezența în Aeroportul Internațional Dubai

18 Apr 2024 227

MAEDin Agenda de lucru a MAE 18 aprilie 2024, vă semnalăm

18 Apr 2024 275

Din cauza fenomenelor meteo extreme, cetățeni români au rămas blocați în Aeroportul Internațional Dubai. Precizări MAE

17 Apr 2024 540

MAEDin Agenda de lucru a MAE 17 aprilie 2024, vă semnalăm

17 Apr 2024 256

MAEÎntrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca cu James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA

17 Apr 2024 268

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

17 Apr 2024 252

MAERepublica Elenă – grevă în sectorul transportului public

17 Apr 2024 217

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la a doua ediție a Conferinței privind securitatea Mării Negre de sub egida Platformei Crimeea

17 Apr 2024 242

Anunț important pentru călătorii în Grecia. Ce trebuie să știe românii care merg acolo

16 Apr 2024 494

MAEMinisterul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei ambasadorului Gheorghe Tinca

15 Apr 2024 272

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor

15 Apr 2024 282

MAEComunicat de presă Participarea secretarului de stat Traian Hristea la aniversarea a 10 ani a Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice

15 Apr 2024 255