MAI Acord între România și Republica Moldova pentru control coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Albița – Leușeni (GALERIE FOTO+VIDEO)

foto: Facebook/MAI Joi, 9 februarie a.c., ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco, ocazie cu care au semnat Acordul privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.
 
Potrivit MAI, în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, pe teritoriul României, se instituie controlul coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor care trec frontiera de stat prin punctul de trecere de la Albița. Controlul coordonat presupune controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire (Republica Moldova) urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat.
 
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a subliniat faptul că prin semnarea acestui acord ”România și Republica Moldova au făcut un prim pas care ne va permite să acționăm coordonat și mai eficient în fața provocărilor actuale.”
 

De asemenea, oficialul MAI a precizat că ”Am semnat acest Acord în scopul consolidării cooperării operative dintre structurile noastre, urmărind simplificarea controlului la frontieră, creșterea capacității de a depista infracțiuni, dar și alinierea procedurilor și a legislației Republicii Moldova la standardele UE, respectiv la standardele Schengen.”

 
Cu ocazia semnării Acordului, oficialul din Republica Moldova a declarat: ”Prin controlul coordonat și contribuția comună a statelor noastre devenim piloni importați, pioni principali în prevenirea și lupta cu criminalitatea transfrontalieră organizată, cu terorismul, extremismul și spălarea de bani.”
 
Documentul semnat astăzi va contribui la implementarea unor soluții eficiente pentru procesarea cât mai rapidă a fluxurilor de persoane și mijloace de transport.
 
Autoritățile de frontieră din cele două state cooperează permanent pentru consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat, iar prin acțiunile de patrulare desfășurate în comun se asigură schimbul operativ de informații în domeniul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere.
 
Informații de background:
 
Lungimea frontierei dintre România și Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaționalizate șase puncte de trecere a frontierei de stat deschise traficului internațional.
 

Anul trecut, punctele de trecere de la granița cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 9 milioane de persoane, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire. Dintre acestea, 3,6 milioane de persoane au trecut prin PTF Albița.
 
Totodată, în 2022, au trecut frontiera româno-moldoveană peste 2,8 milioane de mijloace de transport, dintre care aproape 500.000 au fost camioane, pe ambele sensuri de deplasare.

 
Având în vedere faptul că frontiera cu Republica Moldova este externă a Uniunii Europene la controlul de frontieră participă, pe lângă Poliția de Frontieră, și alte autorități responsabile cu efectuarea de verificări cu privire la traficul de mărfuri dintre cele două state.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 3. 28 martie 2024. Valul de energie al eclipselor intensifică energia foarte tulbure

28 Mar 2024 118

Licitații Constanța Îmbunătățirea securității la Școala Gimnazială Nr. 1 Limanu prin sistem de supraveghere video IP (DOCUMENT)

28 Mar 2024 147

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 302

Asociatul Fortaletza Management SRL, din Constanța, a schimbat obiectul de activitate al societăţii Intermonte SRL

28 Mar 2024 234

Praful saharian în Constanța. Imagini surprinse în această dimineață (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 978

Calendarul ortodox pomenește un mare și important sfânt la data de 28 martie 2024

28 Mar 2024 425

O școală și două grădinițe din Constanța, fără energie electrică joi. Ce zone mai sunt afectate

27 Mar 2024 671

Mai multe zone din municipiul și județul Constanța, fără energie electrică în perioada următoare. Vezi dacă ești afectat

27 Mar 2024 698

Costin Răsăuțeanu deschide listele PSD pentru Consiliul Local Municipal Constanța

27 Mar 2024 800

#DobrogeaDigitală Măcin în anul 1879 - „Tutunul se cultivă mai în toate satele acestui district“

27 Mar 2024 518

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 283

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 472

Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța a bătut palma cu firma impresarului Radu Groza!

27 Mar 2024 541

„Voi candida și voi și câștiga Primăria Năvodari!“ Tribunalul Constanța a respins cererea lui Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, privind reabilitarea (MINUTĂ)

27 Mar 2024 818

Anunțul ANM cu privire la transportul de praf saharian în zona României (FOTO)

27 Mar 2024 491