MAI, despre măsurile luate pentru perioada minivacanței prilejuite de Sărbătorile de iarnă


Astăzi, 24 decembrie, la sediul MAI, a avut loc o declarație de presă susținută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, având ca temă măsurile luate de structurile MAI pentru perioada minivacanței prilejuite de Sărbătorile de Iarnă.

Redăm, în continuare, declarația purtătorului de cuvânt al MAI:

“Având în vedere amploarea manifestărilor publice și a activităților specifice Crăciunului și a Anului Nou, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura o prezență activă pe străzi și o mobilizare suplimentară pentru protejarea cetățenilor și menținerea climatului de ordine și siguranță la nivel național.

În conformitate cu Planul General de măsuri, aprobat de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor în contextul sărbătorilor de iarnă și pe timpul sezonului rece, în fiecare zi vor fi la datorie peste 21.000 de angajați MAI

O atenție deosebită va fi acordată prevenirii accidentelor grave și fluidizării circulației către cele mai frecventate stațiuni turistice.

Pe cele mai circulate artere vor fi prezenți zilnic până la 1.400 de polițiști rutieri. În scop preventiv, polițiștii rutieri vor acționa cu aproximativ 300 de aparate radar, obiectivul principal fiind protejarea vieții tuturor participanților la trafic: conducători auto, pasageri și pietoni.

Pentru reducerea riscului de accident, în special pe drumurile pe care se circulă în condiții de iarnă, recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum și să țină cont de faptul că pe un carosabil umed sau alunecos distanța de frânare crește.

Reamintim că echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă este obligatorie pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.


În vederea asigurării asistenței medicale și a intervenției în situații de urgență, inclusiv cele provocate de vremea severă, vor fi la serviciu în fiecare zi aproximativ 5.300 de pompieri și paramedici SMURD.

Având în vedere că este în vigoare o informare meteorologică care vizează precipitații mixte și intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, dar și o atenționare de cod galben de viscol și ninsori în zona montană înaltă, recomandăm cetățenilor să se informeze cu privire la starea drumurilor și condițiile meteo înainte de a pleca de acasă și să se echipeze corespunzător mai ales dacă se deplasează în zona de munte.

Menționăm că Inspectoratul General de Aviație are disponibile aeronave pentru asigurarea urgențelor medicale și pentru a oferi suport aerian celorlalte structuri operative în ceea ce privește monitorizarea traficului rutier sau desfășurarea altor tipuri de misiuni.

Pentru gestionarea situațiilor din planul ordinii publice, vor fi pregătiți să intervină și 9.600 de polițiști și jandarmi, numărul patrulelor fiind suplimentat mai ales în zonele aglomerate, precum târguri și centre comerciale, sau unde au loc manifestări publice de amploare.

Potrivit estimărilor organizatorilor, în următoarele zile, peste 220.000 de persoane urmează să participe la aproximativ 200 de evenimente religioase, cultural-artistice și sportive.

Polițiștii vor lua măsuri pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și a comerțului cu produse contrafăcute care pot pune în pericol consumatorii, precum și a vânzării și cumpărării, în condiții ilegale, de brazi și materiale pirotehnice. Reamintim că folosirea neautorizată a produselor pirotehnice poate pune în pericol atât utilizatorul, cât și persoanele din jurul său.

O altă misiune foarte importantă pentru această perioadă este fluidizarea traficului la graniță având în vedere că mulți români care muncesc în străinătate se întorc în România pentru sărbătorile de iarnă.

Pe lângă suplimentarea personalului și deschiderea numărului maxim de artere de control, în funcție de configurația punctelor de trecere, au fost luate măsuri de promovare a aplicației on-line care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Pentru a preveni creșterea timpului de așteptare la graniță din cauza suprasolicitărilor doar a unora dintre punctele de trecere a frontierei, recomandăm consultarea aplicației de pe site-ul Poliției de Frontieră în vederea optării pentru un punct de trecere mai puțin aglomerat.

În sprijinul românilor care se întorc acasă de sărbători, conducerea MAI a dispus ca la nivelul structurilor care eliberează documente precum pașapoarte, permise de conducere sau caziere să fie asigurat program cu publicul și în timpul minivacanțelor de Crăciun și Anul Nou. În vederea popularizării programului au fost realizate 500.000 de pliante care sunt oferite cetățenilor care intră în țară de către lucrători ai Poliției de Frontieră.

Programul de lucru și alte informații de interes pot fi accesate pe site-urile structurilor MAI, respectiv www.pasapoarte.mai.gov.ro, www.drpciv.ro, www.politiaromana.ro (secțiunea cazier), precum și pe simonte-urile autorităților locale în subordinea cărora funcționează serviciul public comunitar de evidență a persoanelor.

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a cerut efectivelor care sunt la datorie în aceste zile să intervină cu maximă operativitate și profesionalism pentru soluționarea solicitărilor cetățenilor și pentru asigurarea climatului de liniște și ordine publică, astfel încât fiecare român să petreacă în siguranță Sărbătorile de Iarnă.”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

e-Factura Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai

28 Mar 2024 218

Praful saharian este vizibil deasupra mării, la Constanța (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 614

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 329

Cinci tineri, reținuți pentru că ar fi sustras din mai multe mașini, în Medgidia, județul Constanța. Ce au constatat polițiștii?

28 Mar 2024 401

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 482

Cumpărare directă ISU Dobrogea a bătut palma cu Sisteme Integrate pentru Situații de Urgență SRL, din București!

28 Mar 2024 309

Știri Constanța Descoperire tristă în zona plaja Năvodari (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1101

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 3. 28 martie 2024. Valul de energie al eclipselor intensifică energia foarte tulbure

28 Mar 2024 340

Licitații Constanța Îmbunătățirea securității la Școala Gimnazială Nr. 1 Limanu prin sistem de supraveghere video IP (DOCUMENT)

28 Mar 2024 322

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 485

Asociatul Fortaletza Management SRL, din Constanța, a schimbat obiectul de activitate al societăţii Intermonte SRL

28 Mar 2024 322

LIVE Consiliul Local Municipal votează rectificarea bugetară și mai multe vânzări de terenuri (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

28 Mar 2024 753

Praful saharian în Constanța. Imagini surprinse în această dimineață (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 2699

Calendarul ortodox pomenește un mare și important sfânt la data de 28 martie 2024

28 Mar 2024 549

O școală și două grădinițe din Constanța, fără energie electrică joi. Ce zone mai sunt afectate

27 Mar 2024 709