„Mai grea decât dictatura e libertatea, care include și responsabilitatea“ ZIUA LIVE. Poziția Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la pedepsirea celor ce fac glume pe seama Bisericii (VIDEO)

O inițiativă constând în strângere de semnături pentru modificarea legii în sensul introducerii unei pedepse cu închisoare pentru cei are glumesc pe seama Bisericii, din Polonia, a stârnit vii controverse în mediul online și nu numai.
 
Diverse păreri, pornind de la gândul că pedeapsa ar fi prea aspră și ajungând chiar până la ideea că cei doi ani propuși ar fi prea puțini, par să fi împărțit în două opinia publică.
 
În întreg acest context, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, este invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 10 august. 
 
Pe parcursul emisiunii, părintele va vorbi, totodată, despre oportunitatea introducerii unei legi similare în România, dar și despre atitudinea pe care ar trebui să o aibă enoriașii în legătură cu glumele care se fac pe tema bisericii.

Noi ca și națiune am valorizat mai mult libertatea de exprimare
 

ÎPS Teodosie a pus o întrebare care mi-a plăcut: De ce este luată biserica în râs? Noi avem o ispită: credem că totți suntem la fel. Translatăm problemele altora în spațiul nostru și credem că suntem la fel. 
 
Polonia este o tață cu un profil mai conservator. Inițiativa mărește spațiul de semnături. În democrrație, orice poate fi dezbătut, supus votului și poporul își spune părerea. Să nu uităm că Polonia este o tață majorita catolică. Și la noi se prevede în legea cultului ofensa și ce prevede ea. Noi ca și națiune am valorizat mai mult libertatea de exprimare. spune la ZIUA LIVE preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. 


Cu cât comunitatea e mai mare, cu atât sancțiunea e mai mare
 

Mai grea decât dictatura e libertatea, care include și responsabilitatea. Dreptul la stima de sine, la respct este un drept fundamental. Nu putem trăi sub un semn al cenzurii maxime. În funcție de ce doresc cetățenii, se decide. Vom vedea dacă această inițiativă va trece. Ofensa este una și depinde ce înțelegem prin ofensă și prin glumă pe seama bisericii.
 
Cu cât comunitatea e mai mare, cu atât sancțiunea e mai mare. , a mai menționat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. 


 Interviul integral poate fi urmărit aici



 
Biserica nu încurajează practicile oculte

Sunt vrăjitori care se ocupă de furtul de identitate. Este o formă și de a păcăli și de jigni. Te dai ceea ce nu ești. Biserica nu încurajează practicile oculte. Furtul de identitate e un caz penal., completează preotul Eugen Tănăsescu. 

La noi e foarte bine reglementată povestea în legea cultelor

 
Nu cred că inițiativa va trece, pentru că este greu să încadrezi juridic ce înseamnă glumă.  Dacă ajungi să sancționezi satira, ar însemna că și noi intrăm sub incidența asta.
 
Sfântul Profet Ilie este un practicant al satirei. Poporul polonez va decide ce va face.
 
La noi e foarte bine reglementată povestea în legea cultelor. Se plătește o amnedă. Noi nu avem un profil atât de jignitor la adresa cultelor. Poporul român are un background spiritual foarte puternic. , menționează purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.  

Noi avem tendința de împrumuta și ce ne place și ce nu ne place

La ora actuală suntem la un nivel de încredere înalt față de alte instituții. Asta nu trebuie să ne ducă pe noi la împăunare. Noi avem tendința de împrumuta și ce ne place și ce nu ne place. Rămânând la gluma și ofensarea la adresa Bisericii nu suntem noi în contextul social la Poloniei. La ei contextul e altul. Noi avem deja o legislație care mulțumește. Discuția juridică e problematică e în Polonia. De ce să luăm în râs Biserica? Dacă avem răspunsul la această întrebare, avem o rezolvare la această problemă., mai spune Tănăsescu. 

 
Oamenii vor să fie ajutați de Dzeu să-și găsească partenerul

Oamenii vor să fie ajutați de Dzeu să-și găsească partenerul. Nu e greșit. Greșit este să o înțelegi sub forma unui sens magic. Nu e nimic magic în treaba asta. Dzeu doar ți-l poate scoate în cale pe cel potrivit. Apoi, ce se întâmplă mai departe e doar problema ta ce faci. Dzeu lucrează â, nu în sensul că îți dă cu foța pe cineva. Apoi, depinde și de dorința lor. , mai spune preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Preotul Eugen Tănăsescu spune că cine devine victima magiei este un om care trebuie recuperat

Magia alba e ca și cum ai încerca să umbli cu cioara vopsită. Orincât de albă ai pretinde tu să fie albă, e tot albă. Prin magie albă pretinzi să schimbi negreala ocultismului. Magia e o formă de ate supune unor fapte care nu-s în controlul tău, ești la mâna unor forțe nedefinite. Ești fie victima, fie sclavul acelei întâmplări. A-l coborî pe om la cest nivel e o gândire neagră. Cine devine victima magiei este un om care trebuie recuperat. , spune Preotul Eugen Tănăsescu.  


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 670

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1659

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 632

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 595

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 561

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 868

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 901

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1491

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 817

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 589

Arhiepiscopia Tomisului a recuperat controlul asupra paginii de Facebook a Radio Dobrogea

02 Mar 2024 725

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 591

Consiliul Local Constanța, recurs contra Arhipiscopiei Tomisului pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Dosarul, amânat

29 Feb 2024 558

Unde slujește ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 martie 2024

29 Feb 2024 959

Știri Constanța Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului fac precizări privind informațiile false și îndemnurile la adunări “de susținere”

29 Feb 2024 674