„Mai mult decât profesie, PASIUNE!“ Învățământul postliceal militar de marină împlinește 123 de ani

  • Astăzi, conducerea Statului Major al Forțelor Navale manifestă o preocupare constantă pentru modernizarea resurselor și pentru alinierea calității învățământului la cerințele momentului.
Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” aniversează joi, 8 octombrie, 123 de ani de la înființare, în anul 1897, la Galați, fiind singura instituție de învățământ postliceal militar de marină din România. Pentru respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus, celebrarea din acest an s-a desfășurat într-un cadru restrâns, în care elevilor le-au fost prezentate aspectele istorice principale ale evoluției școlii, precum și proiectele educaționale de dezvoltare profesională și personală pe care le au la dispoziție în timpul școlarizării.

Prin Înaltul Decret nr. 3110 al Regelui Carol I, a fost fondată „Școala de submecanici și submaeștri de marină”, care a avut, permanent, o misiune unică, relevantă atunci și acum, aceea de a forma tehnicieni capabili să opereze, să întrețină și să repare tehnica de la bordul navelor militare.

În decursul istoriei sale, școala a funcționat în patru garnizoane și a avut 11 sedii, iar din anul 1908 aceasta funcționează la Constanța. Existența neîntreruptă a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale s-a suprapus cu unele dintre cele mai dificile contexte istorice, pe care România le-a străbătut. Tradiția și prestigiul acestei instituții s-au născut din capacitatea sa de a se adapta vremurilor și angajamentelor asumate de marina militară.

Astăzi, conducerea Statului Major al Forțelor Navale manifestă o preocupare constantă pentru modernizarea resurselor și pentru alinierea calității învățământului la cerințele momentului. În contextul epidemiei de SARS-CoV 2, se depun eforturi pentru ca programul de pregătire a viitorilor maiștri militari de marină să nu fie afectat, iar fiecare nouă promoție să poată absolvi în parametri optimi, fără a fi excluse etape.

Cu tehnici de predare adaptate erei digitale, cu dotări și facilități de actualitate, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale este o variantă foarte bună pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră militară în domeniul naval. Școlarizarea durează doi ani și sunt pregătiți maiștri militari de marină în următoarele specialități: Timonier şi tehnică de navigație navală, Artilerie navală și antiaeriană, Rachete navale și antiaeriene, Arme sub apă, Comunicații navale, observare semnalizare, Radiolocație navală, Hidroacustică, Motoare și mașini navale, Motoare și instalații electrice navale. La finalul studiilor, absolvenții sunt înălțați la gradul de maistru militar clasa a V-a și primesc repartiție pe funcții în unitățile Forțelor Navale Române.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități de promovare a colegiilor naționale militare în școlile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 470

Școala de Maiștri Militari Sesiunea a II-a de admitere mai rămâne deschisă doar o săptămână. Calendarul sesiunii

10 Aug 2023 897

Constanța Excelența, premiată la Ziua Imnului Național al României (GALERIE FOTO)

01 Aug 2023 1614

A doua sesiune de admitere în învățământul postliceal militar! Cum se face înscrierea

26 Jul 2023 858

Elevii Școlii Militare de Maiștri Militari, la bordul navelor militare fluviale cu ocazia Exercițiului „Litoral“! (FOTO)

14 Jul 2023 836

Generalul Vasile Atanasiu, prezent la luptele din Dobrogea în timpul Primului Război Mondial, s-a născut în urmă cu 137 de ani

25 Apr 2023 884

Cum au marcat ziua NATO elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale (FOTO)

02 Apr 2023 1063

A 73-a aniversare Pavel Lică, poet, ziarist și cadru militar

22 Feb 2023 1511

LIVE TEXT Festivitatea de depunere a Jurământului Militar la Academia Navală și la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Oct 2022 2336

Constanța Festivitate de absolvire pentru studenții și elevii militari din Forțele Navale Române (GALERIE FOTO + VIDEO)

28 Jul 2022 2018

Eveniment în Piața „Ovidiu” din Constanța Câte zile îi mai despart pe viitorii maiștri militari din promoția 2022 de mult așteptatul moment al absolvirii (GALERIE FOTO)

18 Jul 2022 1124

Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța găzduiește trei elevi în practică

08 Jun 2022 1653

Miruna Huțanu e și arbitru Centură neagră 2 Dan la karate pentru o elevă a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale

14 Mar 2022 4530

Elevi constănţeni din cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, în practică la IJJ Constanța

11 Jan 2022 1376

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța la aniversare, 149 de ani de la înființare

17 Nov 2021 3529