„Mai mult decât profesie, PASIUNE!“ Învățământul postliceal militar de marină împlinește 123 de ani

  • Astăzi, conducerea Statului Major al Forțelor Navale manifestă o preocupare constantă pentru modernizarea resurselor și pentru alinierea calității învățământului la cerințele momentului.
Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” aniversează joi, 8 octombrie, 123 de ani de la înființare, în anul 1897, la Galați, fiind singura instituție de învățământ postliceal militar de marină din România. Pentru respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus, celebrarea din acest an s-a desfășurat într-un cadru restrâns, în care elevilor le-au fost prezentate aspectele istorice principale ale evoluției școlii, precum și proiectele educaționale de dezvoltare profesională și personală pe care le au la dispoziție în timpul școlarizării.

Prin Înaltul Decret nr. 3110 al Regelui Carol I, a fost fondată „Școala de submecanici și submaeștri de marină”, care a avut, permanent, o misiune unică, relevantă atunci și acum, aceea de a forma tehnicieni capabili să opereze, să întrețină și să repare tehnica de la bordul navelor militare.

În decursul istoriei sale, școala a funcționat în patru garnizoane și a avut 11 sedii, iar din anul 1908 aceasta funcționează la Constanța. Existența neîntreruptă a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale s-a suprapus cu unele dintre cele mai dificile contexte istorice, pe care România le-a străbătut. Tradiția și prestigiul acestei instituții s-au născut din capacitatea sa de a se adapta vremurilor și angajamentelor asumate de marina militară.

Astăzi, conducerea Statului Major al Forțelor Navale manifestă o preocupare constantă pentru modernizarea resurselor și pentru alinierea calității învățământului la cerințele momentului. În contextul epidemiei de SARS-CoV 2, se depun eforturi pentru ca programul de pregătire a viitorilor maiștri militari de marină să nu fie afectat, iar fiecare nouă promoție să poată absolvi în parametri optimi, fără a fi excluse etape.

Cu tehnici de predare adaptate erei digitale, cu dotări și facilități de actualitate, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale este o variantă foarte bună pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră militară în domeniul naval. Școlarizarea durează doi ani și sunt pregătiți maiștri militari de marină în următoarele specialități: Timonier şi tehnică de navigație navală, Artilerie navală și antiaeriană, Rachete navale și antiaeriene, Arme sub apă, Comunicații navale, observare semnalizare, Radiolocație navală, Hidroacustică, Motoare și mașini navale, Motoare și instalații electrice navale. La finalul studiilor, absolvenții sunt înălțați la gradul de maistru militar clasa a V-a și primesc repartiție pe funcții în unitățile Forțelor Navale Române.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou an de învățământ la Școala de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Câți sunt băieți și câte fete. Cu ce medie s-a intrat

08 Sep 2020 1484

Femeile din Armata României Fata de 10, a X-a șefă de promoție din istoria Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale

05 Aug 2020 1837

Constanța Doliu la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Maiorul Alexandru Mateșică s-a stins din viață la numai 38 de ani!

04 Aug 2020 44398

Absolvenții Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri, avansați în grad (galerie foto)

03 Aug 2020 582

Festivitățile de absolvire ale promoţiilor 2020 „General Ioan Emanoil Florescu”. Ceremonii se vor desfășura și la Constanța

30 Jul 2020 670

Comandant în trei flote

24 Apr 2020 7134

Boxând pe valuri! Coșmarul din Atlantic (galerie foto)

17 Apr 2020 4357

Nava şcoală Mircea intră în reparaţii parţiale. Cine sunt specialiştii care intervin şi unde anume (document)

16 Apr 2020 2758

Elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, în plin exercițiu pentru Parada Militară de 1 Decembrie (video)

20 Nov 2019 831

Emoții cu ocazia depunerii jurământului la Academia Navală Mircea cel Bătrân Octavian Tărăbuță - „Tinerii au ales să slujească țară, să-și dedice viața și eforul apărării țării“

25 Oct 2019 1452

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, 122 de ani de la înfiinţare

08 Oct 2019 730

Nava-școală „Mircea”, acostată în trei porturi dunărene

18 Sep 2019 738

Marș de instrucție pe Dunăre a navei-școală „Mircea”. 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române

16 Sep 2019 840

Școala Militară de Maiști Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, ceremonie de deschidere a noului an școlar

06 Sep 2019 875

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, în doliu! A murit comandorul (r) Dumitru Lică

20 Aug 2019 1777