MAI. România ajută Albania ​Pentru salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături, salvatorii sunt pregătiți să intervină cu echipamente specifice


În urma dezastrului din Albania, astăzi a fost activat mecanismul de protecție civilă europeană.

În cursul acestei dimineți, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, l-a înștiințat pe Premierul României, Ludovic Orban, și a discutat cu Președintele Klaus Iohannis despre situația creată la nivel european.

Domnul Președinte Klaus iohannis  a solicitat implicarea de urgență a României pentru a oferi sprijin și ajutor autorităților albaneze în urma situației dramatice generate de seria de cutremure care a lovit această țară.

În această după-amiază, cu acordul Primului – Ministru, echipa de salvare-căutare RO-USAR a unității speciale a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condusă de către colonelul Vasile Pirtea, a decolat spre Tirana cu două aeronave C 130 Hercules puse la dispoziție de către Ministerul Apărării Naționale, inclusiv pentru transportul celor 12 tone de echipamente necesare intervenției.

Echipa este formată din 52 de pompieri - salvatori, autorizați de către Organizația Națiunilor Unite pentru asemenea misiuni, patru câini pregătiți pentru salvarea de vieți omenești și doi voluntari specializați în dresajul canin.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel VELA, și Ambasadorul Albaniei la București, Excelența Sa Ilir Tepelena, au fost prezenți la Baza Aeriană 90 Otopeni pentru a saluta, la decolarea spre Tirana, echipa care va reprezenta România în acțiunile de salvare din Albania.

Asistenţa umanitară acordată de România reprezintă asistenţa de urgenţă furnizată statelor în caz de dezastre cu scopul atenuării consecinţelor asupra victimelor. Echipele de salvare și echipamentele sunt permanent gata de acțiune, pentru a oferi răspunsuri rapide din partea UE în întreaga lume.

Echipa românească de căutare-salvare este certificată INSARAG de nivel mediu (RO – USAR), iar membrii echipei sunt în măsură să gestioneze consecinţele unui cutremur major.


Pentru salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături, salvatorii sunt pregătiți să intervină cu echipamente specifice pentru crearea de breşe în elementele constructive din beton sau cărămidă în plan orizontal sau vertical, sprijinirea elementelor constructive care ameninţă prăbuşirea, respectiv, ridicarea şi mutarea elementelor de construcţie care încarcerează victimele.

Certificarea unei astfel de echipe derivă din necesitatea armonizării capabilităţilor naţionale de răspuns la dezastre cu standardele internaţionale (ONU şi UE), România fiind, în egală măsură, un stat ce a beneficiat de sprijin internaţional, dar care a şi oferit asistenţă celorlalte ţări afectate de dezastre.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

EP Wind Project (ROM) Six SA deține o centrală eoliană în județul Constanța Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Ep Wind Project (Rom) Six de către Engie România

24 Apr 2024 229

Muzeul Național Brukenthal și Banca Națională a României organizează expoziția Puterea leului. Istoria banilor în România

24 Apr 2024 225

Cutremur în România! Iată magnitudinea seismului

24 Apr 2024 642

Membrii Sindicatului „Ovidius” din muzeele din Constanța nu vor participa la Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, care vor avea loc în data de 18 mai!

23 Apr 2024 480

CEDO a condamant România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust

23 Apr 2024 410

„Ziua Bibliotecarului din România", marcată de Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea

23 Apr 2024 349

Reuniune în Portul Constanța a grupului de lucru româno-turkmen în domeniul transporturilor (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 406

Constanța Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la RAJA (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 436

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 485

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 430

Investiția s-a ridicat la 1,5 milioane de euro Grădinița Zig-Zag din Ovidiu, județul Constanța, modernizată prin programul România Eficientă (GALERIE + VIDEO)

22 Apr 2024 616

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 461

PPC lansează o nouă aplicație pentru telefonul mobil

22 Apr 2024 351

ZIUA LIVE Planuri și proiecte asumate pentru viitorul comunei Tortoman, alături de candidatul USR, Gabriel Cateliu

22 Apr 2024 475

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 514