Actualitate

Mall de colectare a deşeurilor, instalaţie de tratare şi navă specializată. Investiţii de peste 10 milioane de lei la CN APM SA (galerie foto)

Pentru acest proiect, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a obţinut finanţare europeană prin intermediul CEF - Connecting Europe Facility, Axa Infrastructură, în valoare de 10.791.706 euro.
  

„Acest proiect are ca obiective modernizarea infrastructurii portuare de bază, construirea unui mall de colectare a deşeurilor şi a unei instalaţii de tratare de ultimă oră, modernizarea sistemului de semnalizare în bazinul portuar şi şenalul navigabil şi achiziţionarea unei nave specializate“, a declarat Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Implementarea unui proiect privind protecţia mediului impune Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa să achiziţioneze o „navă-tanc autopropulsat 500 tdw”.
 
Printre principalele obiective ale proiectului se numără: modernizarea infrastructurii Portului Constanţa prin prelungirea în aliniament a cheiului de acostare existent, aferent danei DA2, cu o lungime de 130 de metri, şi crearea unei platforme în spatele noului front de acostare, cu o suprafaţă de 4.370 de metri pătraţi, pentru echiparea cu diverse utilităţi necesare proceselor tehnologice specifice navelor tehnice; amplasarea de echipamente şi utilităţi pe platforma nou creată, inclusiv o nouă instalaţie de tratare a apelor uzate colectate de la nave, în scopul separării şi tratării acestora; îmbunătăţirea accesului maritim în Portul Constanţa prin înnoirea şi modernizarea sistemului de semnalizare aferent bazinelor portuare şi a şenalului navigabil; modernizarea parcului de nave tehnice al Portului Constanţa prin achiziţia unei „nave-tanc autopropulsat 500 tdw” multifuncţionale, pentru colectarea deşeurilor de la nave.
 
Necesitatea implementării acestui proiect a rezultat din obligaţia CN APM SA Constanţa de a asigura, în calitate de administraţie portuară, o serie de facilităţi privind infrastructura, condiţiile de mediu şi de siguranţă a navigaţiei. CN APM SA trebuie să asigure dotarea şi disponibilitatea permanentă a instalaţiilor portuare de a prelua orice tip şi orice cantitate de deşeuri generate de nave şi de reziduuri ale mărfurilor de la navele care fac escală în port. În prezent, capacităţile de preluare / stocare / tratare a deşeurilor generate de nave sunt insuficiente, în contextul în care Portul Constanţa este tranzitat de un număr în creştere de nave de capacităţi mari.

Licitaţia, pe 16 ianuarie 2017

Anunţul în acest sens a fost deja postat pe licitatiapublica.ro de către Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, iar conform acestuia, proiectul derulat de CN APM Constanţa se intitulează „Infrastructură pentru operaţiuni sigure şi pentru protecţia mediului în Portul Constanţa“. Astfel, nava-tanc de 500 tdw va asigura preluarea reziduurilor petroliere şi a apelor uzate de la navele aflate în port sau în rada portului şi, de asemenea, preluarea combustibililor de la navele care urcă pe doc sau intra în reparaţii.
 
CN APM SA Constanţa a estimat valoarea navei la 8.988.400 de lei, fără TVA, sumă ce va fi acoperită din fonduri europene, iar licitaţia pentru desemnarea firmei furnizoare va avea loc pe 16 ianuarie anul viitor. „Aderarea la convenţiile internaţionale impune reguli clare de preluare a diverselor tipuri de ape uzate, ape de balast, ape gri şi altele, în condiţii restrictive ce impun utilizarea de nave specializate cu capacităţi optime pentru a limita numărul de deplasări de la navele din port la instalaţiile de tratare / neutralizare de la uscat. Aceste instalaţii vor procesa sau trata aceste ape uzate şi apoi le vor deversa în condiţiile impuse de convenţiile internaţionale“, a conchis directorul Tivilichi.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanţa a eliberat autorizaţia de construcţie pentru platforme betonate în Portul Constanţa

28 Mar 2019 602

Portul Constanța, gazda Grupului de Lucru pe Marea Neagră din cadrul Asociației MedCruise (galerie foto)

22 Feb 2019 623

Decebal Făgădău „Nu-mi ascund simpatia pentru Dan Tivilichi dar relaţia oraş- port nu va fi afectată!”

31 Jan 2019 1050

O firmă din Caraş Severin a bătut palma cu CN APM Constanţa. Iată ce va livra! (document)

11 Jan 2019 641

Dan Nicolae Tivilichi, directorul CN APM Constanța prezintă bilanțul activităților pe 2018 (galerie foto)

14 Dec 2018 578

Imagini de la eveniment Eveniment CNAPM Constanţa. Proiectul DAPhNE, prezentat în faţa beneficiarilor străini (galerie foto)

05 Sep 2018 607

Building Construction Mea SRL, contract cu CN APM Constanţa (document)

05 Jul 2018 1605

Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, prezent la Constanţa „România e o ţară dezbinată, lipsită de solidaritate“

22 Jun 2018 1469

Portul Constanța va putea fi vizitat cu autobuzul supraetajat într-un City Tour. Terminalul de pasageri al Portului Constanța va fi deschis accesului pietonal

18 May 2018 1125

Eveniment important găzduit de Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa. Ce subiecte vor fi dezbătute și cine participă

24 Apr 2018 653

Căpitănia Zonală Constanța Accident naval, aseară, la Digul de larg Constanța. Avarii serioase la una din cele mai cunoscute nave românești (galerie foto-video)

30 Mar 2018 3579

Două evenimente vor fi organizate de CN APM SA Constanța în cadrul proiectului DAPhNE

26 Mar 2018 987

O societate din București va efectua studii de fezabilitate pentru extinderea unui drum din Portul Constanța. Despre ce drum de acces este vorba (document)

20 Mar 2018 1404

Ministrul Transporturilor a participat la o întâlnire cu directorul general al APMC. Ce subiecte au fost analizate

19 Feb 2018 939

Imagini de la eveniment Conferinţă de presă a Clubul Nautic Român la Constanţa. Ce proiect se prezintă (galerie foto)

26 Jan 2018 1460