MApN a publicat un nou proiect în transparență decizională. Este vizată procedura de achiziție a munițiilor (document)

  • MApN a publicat în transparență decizională un nou proiect de hotărâre de Guvern
  • Prin proiectul de hotărâre se propune aprobarea circumstanțelor și procedura specifică aferentă achizițiilor de muniție
Ministerul Apărării Naționale a publicat în transparență decizională proiectul privind Hotărârea Guvernului privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică de muniţii de la operatorii economici din industria naţională de apărare.
Documentul programatic pentru achiziția de muniții este planul anual al achizițiilor publice al Ministerului Apărării Naționale, aprobat. Actualul mediu operațional este într-o continuă transformare caracterizat de schimbări de coaliții, alianțe și parteneriate, precum și de apariția și dispariția unor actori (statali, non-statali, naționali și transnaționali).
Având în vedere diversitatea situațiilor în care este posibil ca Forțele Armate să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul național de apărare, cu mijloace de sprijin pentru luptă performante și cu munițiile aferente, care să ofere capabilități sporite, specifice atât războiului clasic, cât și războiului neconvențional.
La procedura specifică aferentă achizițiilor de muniții de diferite categorii participă operatori economici din România (singuri sau în asociere cu producători din România de subansambluri ale munițiilor) care, la data inițierii procedurii de achiziție, produc muniții în țară, omologate conform legislației aplicabile.
Prin participarea operatorilor economici precizați anterior, sunt avute în vedere asigurarea interoperabilității cu capabilități militare similare ale statelor membre NATO și/sau UE, participarea statului român la dezvoltarea și susținerea Bazei industriale și tehnologice europene de apărare, fondată pe capacități, competență, competitivitate și scurtarea lanțului de aprovizionare.
Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea sau dezvoltarea teritoriului național a unor capabilități industriale, în cadrul operatorilor economici români, care să aibă asumate sarcini în domeniul fabricației/reparației/prelungirii resursei de viață a muniției.
În acest sens, lista cu operatori economici din industria națională de apărare pentru muniția în cauză va fi pusă la dispoziție de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din Registrul unic al operatorilor economici și al capacităților de producție și/sau servicii pentru apărare, așa cum sunt definite în Legea 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Satisfacerea interesului esențial de securitate de mai sus se poate realiza doar prin atribuirea, potrivit procedurii specifice de atribuire, a contractelor de furnizare/acordurilor cadru, a produselor fabricate în România de către operatori economici români neputându-se satisface și proteja interesul esențial de securitate printr-o măsură mai puțin restrictivă.
Aplicarea uneia dintre procedurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114 din 2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniul apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195 din 2012, care transpune în legislația națională dispozițiile comunitare specifice materiei achizițiilor publice în domeniul apărării și securității, duce la neprotejarea și afectarea interesului esențial de securitate în cauză.
Prin acest proiect se dorește ca autoritățile contractante să stabilească:
  • Interesu lesențial de securitate de protejat în speță
  • Legătura între acest interes esențial de securitate protejat și contractul de achiziție publică avut în vedere
  • Modul în care aplicarea regulilor UE afectează interesul esențial de securitate protejat
  • Impactul asupra concurenței pe piața internă a produselor care nu au destinație militară
Prin proiectul de hotărâre se propune aprobarea circumstanțelor și procedura specifică aferentă achizițiilor de muniție.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 484

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 830

Exercițiul multinațional Justice Eagle 24, desfășurat de militarii din Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” Constanța

16 Mar 2024 469

Licitații Constanța Unitatea Militară 01556 Mangalia cumpără servicii de spălat, călcat, apretat articole textile

19 Feb 2024 576

Peste 5.000 de posturi de soldați profesioniști scoase la concurs de MApN. Ce condiții trebuie îndeplinite

13 Feb 2024 750

Unitatea Militară 02049 Constanța cumpără servicii de întreținere a aeronavelor

12 Feb 2024 694

Baza Navală Constanța, investiție importantă în trancheți și echipamente pentru acostarea fregatelor. Ce firme au luat contractul (DOCUMENT)

17 Jan 2024 681

Știri justiție Constanța Centrul de Scafandri Constanța, la judecată cu Pirotehnic New Art SRL, din Hunedoara

14 Jan 2024 709

Mesajul de Crăciun al Ministerului Apărării Naționale

24 Dec 2023 645

Ministerul Apărării Naţionale va avea anul viitor un buget în creştere cu 44,68%

18 Dec 2023 743

MApN Expoziția „100 de ani. 100 de obiecte”

15 Dec 2023 663

Întrevederea ministrului Apărării Naționale cu ambasadorul Poloniei la București

11 Dec 2023 710

Videoconferință a conducerii MApN cu militarii aflați în misiuni externe

30 Nov 2023 707

MApN Repetiții pentru Parada Militară Naţională, la Bucureşti

23 Nov 2023 856

MApN Paradă militară la București, de Ziua Națională a României

16 Nov 2023 881