MApN a publicat un nou proiect în transparență decizională. Este vizată procedura de achiziție a munițiilor (document)

  • MApN a publicat în transparență decizională un nou proiect de hotărâre de Guvern
  • Prin proiectul de hotărâre se propune aprobarea circumstanțelor și procedura specifică aferentă achizițiilor de muniție
Ministerul Apărării Naționale a publicat în transparență decizională proiectul privind Hotărârea Guvernului privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică de muniţii de la operatorii economici din industria naţională de apărare.
Documentul programatic pentru achiziția de muniții este planul anual al achizițiilor publice al Ministerului Apărării Naționale, aprobat. Actualul mediu operațional este într-o continuă transformare caracterizat de schimbări de coaliții, alianțe și parteneriate, precum și de apariția și dispariția unor actori (statali, non-statali, naționali și transnaționali).
Având în vedere diversitatea situațiilor în care este posibil ca Forțele Armate să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul național de apărare, cu mijloace de sprijin pentru luptă performante și cu munițiile aferente, care să ofere capabilități sporite, specifice atât războiului clasic, cât și războiului neconvențional.
La procedura specifică aferentă achizițiilor de muniții de diferite categorii participă operatori economici din România (singuri sau în asociere cu producători din România de subansambluri ale munițiilor) care, la data inițierii procedurii de achiziție, produc muniții în țară, omologate conform legislației aplicabile.
Prin participarea operatorilor economici precizați anterior, sunt avute în vedere asigurarea interoperabilității cu capabilități militare similare ale statelor membre NATO și/sau UE, participarea statului român la dezvoltarea și susținerea Bazei industriale și tehnologice europene de apărare, fondată pe capacități, competență, competitivitate și scurtarea lanțului de aprovizionare.
Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea sau dezvoltarea teritoriului național a unor capabilități industriale, în cadrul operatorilor economici români, care să aibă asumate sarcini în domeniul fabricației/reparației/prelungirii resursei de viață a muniției.
În acest sens, lista cu operatori economici din industria națională de apărare pentru muniția în cauză va fi pusă la dispoziție de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din Registrul unic al operatorilor economici și al capacităților de producție și/sau servicii pentru apărare, așa cum sunt definite în Legea 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Satisfacerea interesului esențial de securitate de mai sus se poate realiza doar prin atribuirea, potrivit procedurii specifice de atribuire, a contractelor de furnizare/acordurilor cadru, a produselor fabricate în România de către operatori economici români neputându-se satisface și proteja interesul esențial de securitate printr-o măsură mai puțin restrictivă.
Aplicarea uneia dintre procedurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114 din 2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniul apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195 din 2012, care transpune în legislația națională dispozițiile comunitare specifice materiei achizițiilor publice în domeniul apărării și securității, duce la neprotejarea și afectarea interesului esențial de securitate în cauză.
Prin acest proiect se dorește ca autoritățile contractante să stabilească:
  • Interesu lesențial de securitate de protejat în speță
  • Legătura între acest interes esențial de securitate protejat și contractul de achiziție publică avut în vedere
  • Modul în care aplicarea regulilor UE afectează interesul esențial de securitate protejat
  • Impactul asupra concurenței pe piața internă a produselor care nu au destinație militară
Prin proiectul de hotărâre se propune aprobarea circumstanțelor și procedura specifică aferentă achizițiilor de muniție.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Maraton de vaccinare la Spitalul Militar Constanța începând cu 4 mai

29 Apr 2021 1205

Post vacant la Unitatea Militară 02049 din Constanța

25 Apr 2021 877

Doliu în Armata României Veteranul Gheorghe Bădulescu a murit!

08 Apr 2021 817

Ce a decis Curtea de Apel Constanța în procesul dintre RAS Tuzla și Ministerul Apărării

31 Mar 2021 863

Ministerul Apararii Nationale Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Canadei în România

13 Mar 2021 820

Ministerul Apararii Nationale Întrevedere a ministrului apărării naționale cu omologul său din Republica Turcia

10 Mar 2021 660

Ministerul Apararii Nationale Vizita șefului Biroului Securității Naționale din Republica Polonă

26 Feb 2021 563

Ministerul Apararii Nationale Elementele primului sistem HIMARS au ajuns în România

21 Feb 2021 437

Final de proces în litigiul dintre RAS Tuzla și Ministerul Apărării

10 Feb 2021 1290

Maiorul Iulian Stoica din Batalionul 635 Apărare Antiaeriană ,,Precista” a trecut la cele veșnice!

03 Feb 2021 2648

Tehnorex International Constanța, care construiește baza CERONAV Galați, prelungește creditul bancar din 2018. În joc sunt două milioane de lei

03 Feb 2021 754

Aproape două hectare din terenul cazărmii Capu Midia au fost vândute între civili. Contractele și titlul de proprietate, anulate definitiv

19 Jan 2021 3432

Ordinul ministrului Ciucă privind rechemarea în activitate a soldaților și gradaților profesioniști

15 Jan 2021 23879

Norme privind drepturile participanților la acțiuni militare, și acordarea unor drepturi acestuia, familiei și urmașilor celui decedat

15 Jan 2021 6675

Aproape două hectare din unitatea militară de la Capu Midia – Corbu, vândute între civili. Intervenția judecătorilor

14 Jan 2021 3434