MApN Aproximativ 400 de militari participă la exercițiul multinațional Defender Europe 2021 CAX/CPX

  • În perioada 10-14 iunie, aproximativ 400 de militari participă la activitățile specifice exercițiului de comandament DEFENDER EUROPE 2021 Computer Assisted Exercise/Command Post Exercise (DE21 CAX/CPX), în România (București) și în Germania.

În perioada 10-14 iunie, aproximativ 400 de militari aparținând Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE), Regimentului 46 Sprijin, Corpului Aliat de Reacție Rapidă (HQ ARRC) din Marea Britanie, Corpului V al Forțelor Terestre ale S.U.A. pentru Europa și Africa (USAREUR-AF), precum și din diferite structuri ale Armatei României, participă la activitățile specifice exercițiului de comandament DEFENDER EUROPE 2021 Computer Assisted Exercise/Command Post Exercise (DE21 CAX/CPX), în România(București) și în Germania.

DEFENDER EUROPE 2021 CAX/CPX, parte a exerciţiului multinaţional întrunit DEFENDER EUROPE 21, planificat și condus de USAREUR-AF, reprezintă un eveniment de instruire major în care HQ MNC-SE urmărește, în contextul procesului de operaționalizare pe care îl parcurge, creșterea nivelului de pregătire și de interoperabilitate într-un mediu de instruire multinațional, alături de militarii națiunilor participante, în vederea realizării Capabilității Operaționale Inițiale (IOC) cu sprijinul HQ ARRC.

În cadrul DEFENDER EUROPE CAX/CPX, HQ MNC-SE planifică, execută și conduce o operație de apărare, în contextul parteneriatului strategic româno-american și aliat, prin exercitarea comenzii și controlului forțelor românești și aliate aflate la dispoziție și în cooperare cu cele partenere, în baza unui scenariu care cuprinde acțiuni de luptă de intensitate ridicată, integrând în lanțul de comandă structuri NATO create pe teritoriul României.

Startul exercițiului a fost precedat de o serie de activități complexe de planificare și de instruire, care au inclus seminarii de pregătire teoretică a personalului – Senior Leader Academics, dislocarea în România a militarilor din cadrul Comandamentului Corpului Aliat de Reacție Rapidă (HQ ARRC) din Marea Britanie și ai USAREUR-AF și integrarea acestora în structurile specifice HQ MNC-SE pregătite pentru exercițiu. De asemenea, în această perioadă s-a realizat pregătirea a aproximativ 150 de militari români aparținând tuturor categoriilor de forțe ale Armatei României și dislocarea acestora pentru încadrarea celulelor de răspuns (RC) asociate exercițiului, la Centrul de instruire al USAREUR-AF din Grafenwohr, Germania.

Cooperarea dintre HQ MNC-SE și HQ ARRC are loc în baza acordului – “Mutual Training Support Agreement” – încheiat între cele două comandamente din Structura de Forţe a NATO, prin care comandamentul aliat din Marea Britanie asigură sprijin și expertiză HQ MNC-SE în procesul de operaționalizare, în vederea realizării Capabilității Operaționale Inițiale (IOC) în acest an, iar ulterior a Capabilității Operaționale Finale (FOC) până în anul 2024. În anul 2020, capacitatea operațională a HQ ARRC a fost reconfirmată, iar din această perspectivă, experiența HQ ARRC este valoroasă pentru operaționalizarea HQ MNC-SE. Pe teritoriul național, secvențele de instruire ale exercițiului DEFENDER-EUROPE 21, organizate în baza parteneriatului strategic româno-american, sunt sincronizate cu cele ale exercițiului desfășurat în format aliat în cadrul NATO STEADFAST DEFENDER 21 prin complexul de exerciții de nivel național DACIA 21. Exercițiul de comandament DEFENDER EUROPE 21 CAX/CPX marchează încheierea seriei de exerciții desfășurate în cadrul DEFENDER-EUROPE 21.

În afara cerințelor operaționale planificate, respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în acord cu reglementările naționale, reprezintă o prioritate pentru planificatorii exercițiului, pentru a asigura sănătatea și protecția personalului, cât și a populației locale, atât pe perioada dislocării trupelor, cât și a executării activităților de instruire.

DEFENDER-EUROPE 21 este un exerciţiu multinaţional întrunit, de mare amploare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa, având ca scop creşterea capacităţii de reacţie şi a nivelului de interoperabilitate ale Forţelor Terestre ale SUA cu forţele ţărilor membre ale NATO şi partenere. DEFENDER-EUROPE 21 integrează aproximativ 28.000 de militari aparţinând forţelor aliate şi partenere din 26 de naţiuni care se instruiesc, simultan, în peste 30 de zone de antrenament în 12 ţări, transmite MApN.

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanța 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Donatori de sânge, dați vieții o șansă!” Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită la Centrul de Transfuzie Sanguină al MApN

13 Jun 2021 418

Exerciţiul Noble Jump 2021 13 convoaie militare se îndreaptă spre Constanța. Vor tranzita autostrada A2

10 Jun 2021 831

Ziua Eroilor MApN- „Dacă azi ne-ar privi în jos, ar vrea să vadă că sacrificiul lor nu a fost uitat“

10 Jun 2021 416

MApN Indemnizaţie de gratitudine pentru invalizi, veterani şi văduve de război

09 Jun 2021 856

Media Day, organizată astăzi la Poligonul Capu Midia, județul Constanța (galerie foto și video)

09 Jun 2021 502

Zona Constanței Dronă de mari dimensiuni, descoperită în apele Mării Negre (video)

07 Jun 2021 606

MApN Comemorare a militarilor decedați în 2010, în catastrofa aviatică din Munții Bucegi

07 Jun 2021 437

Ce spune ministrul Ciucă MApN mesaj cu privire la vârsta de pensionare pentru militari și polițiști

04 Jun 2021 5482

Baza Logistică Navală a semnat un contract cu o firmă din Constanța. Despre ce este vorba

03 Jun 2021 2061

Senatorul american James M. Inhofe, în vizită oficială la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța

28 May 2021 529

Ministerul Apărării Naționale Militarii români se întorc din Afganistan

23 May 2021 524

MApN Exercițiul „Piatra Craiului 21.11” din Poligonul Capu Midia a ajuns la final

22 May 2021 780

Conducerea Ministerului Apărării Naționale, vizită în centre de vaccinare

21 May 2021 476

Ziua Financiarului Militar. MApN „La mulţi ani colegilor din structurile financiar-contabile!“

20 May 2021 598

Șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, la reuniunile comitetelor militare ale NATO și UE

19 May 2021 442