MApN Delegație militară din Estonia, în vizită în România

  •  Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 11 noiembrie, la sediul MApN, cu șeful Statului Major al Apărării din Republica Estonia, generalul-maior Martin Herem.
  • În cadrul discuțiilor, oficialii români și estoni au făcut o analiză a domeniilor comune de activitate și au discutat despre extinderea relațiilor de cooperare bilaterală dintre cele două armate.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 11 noiembrie, la sediul MApN, cu șeful Statului Major al Apărării din Republica Estonia, generalul-maior Martin Herem.

Delegația din Estonia efectuează, în aceste zile, o vizită în țara noastră la invitația șefului Statului Major al Apărării din Armata României.

În cadrul discuțiilor, oficialii români și estoni au făcut o analiză a domeniilor comune de activitate și au discutat despre extinderea relațiilor de cooperare bilaterală dintre cele două armate, în contextul importanței acordate, de ambele țări, problematicii securității internaționale și regionale, precum și implementării sinergice a măsurilor de asigurare în vederea consolidării apărării Flancului Estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Ministrul apărării naționale a adus în discuție modalitățile de dezvoltare a cooperării militare bilaterale în context regional, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, subliniind interesul de a consolida relația transatlantică și participarea în comun la operații și misiuni internaționale. „Substanța cooperării româno-estone pe palierul securității duce la consolidarea măsurilor aliate de reasigurare și întărire a Flancului Estic. România rămâne partener angajat în acest demers, comunitatea euroatlantică are nevoie de securitate și stabilitate regională”, a spus ministrul Ciucă.

Referindu-se la situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO, ministrul român a reliefat importanța continuării procesului de consolidare a posturii Alianței la Marea Baltică și Marea Neagră și a fost de părere că „măsurile deja adoptate în forurile internaționale sunt implementate, iar fiecare aliat a înțeles noua paradigmă a evoluției regionale. Este transmis, astfel, un mesaj important cu privire la angajamentul statelor europene de a consolida cooperarea în materie de securitate şi apărare, pe fondul provocărilor majore de securitate, care se transpune cu ușurință pe agenda europeană”.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu i-a prezentat omologului său evoluția curentă a situației de securitate pe Flancul Sud-Estic al NATO și stadiul îndeplinirii angajamentelor naționale în cadru aliat. De asemenea, el a subliniat că abordarea Armatei României în plan național și regional, privind amenințările la adresa securității, este una echilibrată și justificată.

Având în vedere expertiza acumulată de Estonia în domeniul digitalizării, inclusiv pe palierul apărării cibernetice, șeful Statului Major al Apărării a transmis că interesul militarilor români pentru cooperarea în acest domeniu a rămas deschis atât în zona operativă, cât și în cea a pregătirii de specialitate, inclusiv la nivel universitar.

Un alt subiect aflat pe agenda de discuții a fost înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est. „În baza programelor Alianței de adaptare a posturii de apărare și descurajare, intenționăm ca, pe de o parte, să dezvoltăm componenta de instruire multinațională, la nivel întrunit, și, pe de alta, să participăm, ca și până acum, militari români și estoni, atât la misiuni ale NATO și ale Uniunii Europene, precum și în comandamente aliate, inclusiv în cele dislocate în țara noastră”, a spus generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În finalul întrevederii, cei doi oficiali militari au accentuat importanța măsurilor de consolidare a posturii defensive a NATO pe linia de efort a Prezenței Înaintate pe întreg Flancul Estic al Alianței.

Sursa foto: MApN 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premieră la Universitatea „Ovidius” din Constanța Program internațional de Limba și literatura română, cu dublă licențiere, în parteneriat cu Universitatea Trakya (Turcia)

12 Dec 2020 1164

Rectorul Universității Trakya (Turcia) intenționează să deschidă o secție de Limba și Literatura Română

06 Nov 2020 867

Întâlnire, la ceas aniversar. FC Farul Constanța și Liga Militarilor Profesioniști vor juca un meci amical (galerie foto)

16 Jul 2020 2557

„2020 – Cumpăna Comună de tip Smart Village”. Întâlnire de lucru, prezidată de Mariana Gâju

03 Jul 2020 1036

#DobrogeaAcademică Alte 50 de tablete donate de Academia Română au ajuns la elevi din mediul rural gălățean

04 Jun 2020 1825

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța Activitățile prilejuite de marcarea Zilei Europei, mutate în mediul online

19 May 2020 2179

Povești de acum 31 de ani La un pas să cucerească Yokohama! Stagiu de vis în Țara Soarelui Răsare pentru o echipă din Constanța (galerie foto)

06 Apr 2020 5379

Ce spune Nicu Fălcoi (USR), unul dintre parlamentarii care au fost în delegația de la Bruxelles, despre cazul senatorului Chițac, infectat cu coronavirus

16 Mar 2020 4766

UPDATE Senatorul Vergil Chițac, candidat la Primăria Constanța, suspect de coronavirus. Cere să fie testat de medici!

12 Mar 2020 4890

O delegație a Forțelor Navale ale Republicii Franceze şi a Forțelor Navale Române, primită la Constanța (galerie foto)

05 Dec 2019 953

Delegație din zona Bucovinei la Palatul Victoria, de Ziua Națională a României (galerie foto)

01 Dec 2019 801

Secretarul general adjunct al NATO a vizitat bordul dragorului maritim „Lt. Lupu Dinescu”

30 Oct 2019 844

Preşedintele Klaus Iohannis, declaraţii după negocierile cu partidele politice. "Nu voi desemna un personaj din PSD"

11 Oct 2019 1414

Discuţii legate de sistemul de sănătate Președintele CJC Marius Horia Țuțuianu a primit vizita oficială a unei delegații din Shanghai

24 Sep 2019 721

Delegație a Camerei de Comerț din Eskisehir - Turcia, vizită la Primăria Constanţa

19 Sep 2019 928