MApN Guvernul a transmis Parlamentului proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”


 
  • Textul proiectului de lege prevede ca, pentru realizarea acestei capabilități, Guvernul României să atribuie Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specifice Programului Foreign Military Sales – FMS.
Guvernul României a transmis Parlamentului României, pentru adoptare în regim de urgență, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață” aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML)”.

Textul proiectului de lege prevede ca, pentru realizarea acestei capabilități, Guvernul României să atribuie Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specifice Programului Foreign Military Sales – FMS.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă care va fi achiziționat include, fără a se limita la acestea, patru instalații mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML.

Costurile programului de înzestrare "Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă", în configurația cuprinsă în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

După adoptarea legii de către Parlamentului României, urmează o etapă de discuții și negocieri de natură tehnico-economică, pentru stabilirea configurației finale a sistemului și derularea achiziției, dar și opțiunile de realizare, prin cooperare tehnologică și industrială a unei capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, așa cum este definită de Legea nr. 232/2016 (art. 5, lit. b).

Prin realizarea acestei capabilități, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil.

Luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară şi instruirea pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung.

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.


Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Parlamentarul de Constanța Stelian Ion a preluat, aseară târziu, mandatul de ministru al Justiţiei

24 Dec 2020 971

Încep audierile în Parlament! Miniștrii propuși de Florin Cîțu trec prin comisiile de specialitate. Un nume de la Constanța

23 Dec 2020 2473

Document oficial Iată programul de guvernare al Executivului pentru 2020-2024

23 Dec 2020 1990

Senatorul de Constanța, Felix Stroe anunță că în PSD vor fi promovați lideri tineri care au performanțe în activitatea lor politică

23 Dec 2020 2792

LIVE VIDEO Klaus Iohannis, declarații de presă. Florin Cîţu, desemnat premier

22 Dec 2020 2040

Klaus Iohannis, consultări cu partidele pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

22 Dec 2020 617

După Moinescu, Mișa, Stroe și Moga, județul Constanța mai dă un ministru. Stelian Ion va prelua portofoliul Justiţiei

21 Dec 2020 2417

Ludovic Orban "Acum prioritară este constituirea Camerelor Parlamentului"

20 Dec 2020 464

Deputatul Cătălin Răduleascu, urmărit penal pentru obținerea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției”

16 Dec 2020 693

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru convocarea noului Parlament

16 Dec 2020 577

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Acord de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, deputat în Parlament

15 Dec 2020 544

Klaus Iohannis, declaraţie de presă după consultările de la Cotroceni „Astăzi nu sunt întrunite condițiile pentru a forma un nou guvern“

14 Dec 2020 1003

Deputații care au promovat/amendat în Parlament Legea Zilei Etniei Tătăre din Dobrogea

14 Dec 2020 967

AUR, patru mandate în viitorul Parlament. Cum vor fi repartizate mandatele de deputați și senatori la Constanța?

11 Dec 2020 4753

#alegeriparlamentare2020 UDTTMR, reprezentată în Parlamentul României prin deputatul Varol Amet

08 Dec 2020 3216