MApN Sosesc în țară echipamentele principale ale primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT

  • În luna august au început să sosească în România o parte din echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare care va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române.
Echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, jud. Constanța, unde se va desfășura testarea de acceptanță și recepția a primului sistem de rachete.

Testarea de acceptanță se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configurația specifică echipamentelor livrate României.

Pe parcursul anului 2021 va continua instruirea colectivă a echipajelor, cu asistență din partea militarilor SUA, în vederea formării deprinderilor de operare și mentenanță, respectiv perfecționării tehnicilor, tacticilor și procedurilor necesare utilizării sistemului.

Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.

Aceste echipamente au fost precedate de transporturi terestre, aeriene și maritime ale unor echipamente de sprijin logistic, comunicații, echipamente și dispozitive de testare, precum și echipamente de instruire prin simulare din cadrul sistemului PATRIOT.

Achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obținerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind inițierea achiziției, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, și obținerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.

România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin Avionul rusesc cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot

31 Jan 2024 761

MApN România achiziționează 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, printr-o achiziție comună la nivel NATO

04 Jan 2024 609

Acord între membri europeni, printre care şi România, pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete Patriot

03 Jan 2024 630

În Constanța Declarațiile ambasadoarei SUA, Kathleen Kavalec, la Ziua Distinșilor Vizitatori, a exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23

15 Nov 2023 668

LIVE VIDEO Marcel Ciolacu, prezent la exercițiul tactic PATRIOT SPARK 23, la Capu Midia, Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Nov 2023 1415

Știri Constanța Marcel Ciolacu, prezent la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23, în poligonul Capu Midia

14 Nov 2023 735

Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23 de la Capu Midia

13 Nov 2023 633

Premierul olandez Mark Rutte Primele avioane de luptă F-16 pe care Olanda le va dona Ucrainei vor sosi în două săptămâni în România

30 Oct 2023 735

Sesiunea comemorativă „Iuliu Maniu, un patriot în slujba Țării“, la Biblioteca Academiei Române

02 Feb 2023 1145

Învățați români de sorginte aromână 80 de ani de la moartea profesorului Pericle Papahagi, dobrogean prin adopție, „cel dintâi şi cel mai mare folklorist al românilor macedoneni”

20 Jan 2023 2534

În primul weekend de toamnă, pe litoral, s-a încercat constituirea Consiliului Naționalist-Patriot

04 Sep 2022 1449

Academia Română în doliu! S-a stins din viață Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române

08 Aug 2022 1536

#DobrogeaDigitală „Eroi au fost, eroi sînt încă”. In memoriam Ioan Nenițescu

16 Feb 2022 3277

#DobrogeaDigitală „Costache Negri“, de Pericle Martinescu – Omagiu adus marelui patriot moldovean și boier generos

16 Jul 2021 1736

#DobrogeaDigitală „Ioan N. Roman este şi astăzi prezent, pentru cei care au ochi să vadă încă neîmplinit, golul ce el a lăsat în urmă-i”

14 Jul 2021 2054