Actualitate

MApN Sosesc în țară echipamentele principale ale primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT

  • În luna august au început să sosească în România o parte din echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare care va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române.
Echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, jud. Constanța, unde se va desfășura testarea de acceptanță și recepția a primului sistem de rachete.

Testarea de acceptanță se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configurația specifică echipamentelor livrate României.

Pe parcursul anului 2021 va continua instruirea colectivă a echipajelor, cu asistență din partea militarilor SUA, în vederea formării deprinderilor de operare și mentenanță, respectiv perfecționării tehnicilor, tacticilor și procedurilor necesare utilizării sistemului.

Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.

Aceste echipamente au fost precedate de transporturi terestre, aeriene și maritime ale unor echipamente de sprijin logistic, comunicații, echipamente și dispozitive de testare, precum și echipamente de instruire prin simulare din cadrul sistemului PATRIOT.

Achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obținerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind inițierea achiziției, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, și obținerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.

România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ludovic Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD (video)

17 Sep 2020 837

Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT, programată joi

14 Sep 2020 758

#DobrogeaDigitală - „Din suferințele administrative ale dobrogenilor”, de Constantin D.Pariano „O jeale era la toţi, dar nimeni nu îndrăznea să sufle”

17 Aug 2020 1544

In Memoriam Adrian Rădulescu, un rarisim patriot, la 88 ani de la naștere

16 Aug 2020 1124

149 de ani de la naşterea Titanului de la Văleni Sub pecetea lui Iorga – testimonii de azi întru perpetua memorie a Apostolului Neamului

05 Jun 2020 2583

#DobrogeaDigitală - „Costache Negri ”, de Pericle Martinescu Desăvârșit patriot, prezent în „toate actele mari săvârșite în istoria modernă a românilor”

14 May 2020 1741

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop se întreabă Întâmplare sau diversiune în scandalul privind autonomia «Ținutului Secuiesc»?

04 May 2020 1173

Pledoarie în vreme de COVID 19 „Periculoșii bătrâni” - o emoționantă mărturisire aparținând acad. Ioan-Aurel Pop

16 Apr 2020 3890

Constanța la începutul veacului trecut

01 Apr 2020 3015

#DobrogeaAcademică „Gânduri la vreme de restriște”, împărtășite de președintele Academiei Române

23 Mar 2020 1482

Unitatea militară de la Capu Midia Maistru militar Bogdan Crețu, absolvent ca șef de promoție al cursului „Allied Patriot Operator & System Mechanic 01-19“

11 Mar 2020 1006

Garnizoana Mihai Bravu Instruire prin simulare pentru noile sisteme Patriot (galerie foto)

07 Feb 2020 1360

#DobrogeaAcademică Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române - „Mesajul celor care au făurit România unită la 1859 este unul de încredere şi de temeinicie întru «ţara mea de glorii, ţara mea de dor»”

27 Jan 2020 1203

#DobrogeaDigitală - „Armeni sub cupola Academiei Române”, de Simion Tavitian Spiru Haret, cel dintâi astronom român

06 Jan 2020 566

#DobrogeaAcademica Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a aniversat 65 de ani Mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române - „Un profesor european erudit şi un istoric român patriot”

02 Jan 2020 1275