MApN Spitalul Militar Central va implementa aplicația „Coronavirus COVID-19 România”

  • Spitalul Militar Central va implementa aplicația Coronavirus COVID-19 România.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” a câștigat, cu aplicația Coronavirus COVID-19 România, concursul de proiecte inițiat recent de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea  Executivă pentru Finanțarea Învățământului  Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

Aplicația, care monitorizează şi centralizează date cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivel național, a fost elaborată de SUUMC (director de proiect fiind colonelul medic dr. Silviu Stanciu) în colaborare cu CERTSIGN SA. și poate contribui la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri apărute în comunitate.

Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.

Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide a contacților celor infectați cu COVID-19, ceea ce va conduce la facilitarea realizării anchetelor epidemiologice. În consecință, acest fapt va genera operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean).

De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, dar și consiliile județene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituțional și al autorităților publice locale și centrale, decizii adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale.
Managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul pe care aplicația îl oferă în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea activităților specifice contextului pandemic.

Coronavirus COVID-19 România se adresează și cetățenilor care vor fi avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Astfel, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona respectivă pentru a evita contaminarea, având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu.

Despre concursul de proiecte

Competiția, în care au intrat 33 de proiecte elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic, a fost subsumată Planului Național de cercetare-dezvoltare și inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică “Sănătate”, Competiția Soluții 1 - „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate”.

Proiectul realizat de SUUMC a avut câștig de cauză datorită analizei extrem de riguroase a stadiului actual al evoluţiei pandemiei cu noul coronavirus, identificării unei palete largi de modalităţi de aplicare şi potenţiali beneficiari/ utilizatori, identificării problemelor, definirii obiectivelor  măsurabile. De asemenea, comisia de selecție a apreciat gradul de  noutate  şi  de  complexitate, metodologia și tehnicile care vor fi utilizate, instrumentele, echipamentele și soluțiile software ce urmează a fi aplicate, aspectele de etică ce vor fi implicate în cercetare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și, mai ales, viabilitatea şi  şansele  de  succes  ale  proiectului.

Finanțarea și bugetul – în valoare maximă de 500.000 lei – se vor asigura prin Unitatea  Executivă pentru Finanțarea Învățământului  Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, iar durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApNConducerea MApN, vizită oficială în Slovenia

28 Mar 2024 195

Vești bune pentru militari! Guvernul majorează salariile personalului din MApN

21 Mar 2024 5285

MApNReuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

20 Mar 2024 336

MApN Exercițiul TrojanFootprint24 s-a desfășurat de la malul Mării Negre și până la munte (FOTO)

16 Mar 2024 483

Exercițiul multinațional Justice Eagle 24, desfășurat de militarii din Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” Constanța

16 Mar 2024 469

MApNForțele Aeriene Române transportă ajutoare umanitare către Regatul Hașemit al Iordaniei

14 Mar 2024 370

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu noul ambasador al Republicii Elene în România

14 Mar 2024 336

MApNMisiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

13 Mar 2024 308

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu adjunctul șefului Misiunii Diplomatice a SUA la București

12 Mar 2024 383

Primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” (GALERIE FOTO)

09 Mar 2024 811

MApNMisiune de căutare și intervenție în Marea Neagră asupra unei posibile mine marine

07 Mar 2024 259

Reacția MApN după depistarea minei de la Costinești, județul Constanța

07 Mar 2024 531

Mină la malul mării, în Costinești, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1445

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu șeful Gărzii Naționale a Statului Alabama

06 Mar 2024 304

MApNSeminar internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere, găzduit de Academia Forțelor Terestre

01 Mar 2024 393