MApN Vizita Șefului Statului Major al Apărării în SUA


 
  • Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Mark A. Milley, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Statele Unite ale Americii în perioada 12 - 18 iulie.

De asemenea, oficialul român a avut întrevederi și cu șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul James C. McConville, șeful Forțelor Navale, amiralul Michael Gilday, cu locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul David W. Allvin, șeful Gărzii Naționale a SUA, generalul Daniel R. Hokanson, și cu locțiitorul comandantului suprem al Allied Command Transformation (ACT), generalul Paolo Ruggiero.

Pe timpul vizitei în SUA, șeful SMAp a participat la ceremonia de realizare a Capabilității Operaționale Complete a Comandamentului Forțelor Întrunite (JFC) Norfolk şi a purtat discuții cu reprezentanți ai unor importante grupuri de analiză din domeniul apărării.

În dialogul cu oficialii militari americani a fost subliniată importanța evoluțiilor mediului de securitate în regiunea Mării Negre, a fost analizată eficiența activităților de descurajare întreprinse în cadrul NATO și în plan bilateral, precum și asigurarea interoperabilității și operaționalizarea cât mai rapidă a sistemelor de armament recent achiziționate de Armata României. Totodată, întâlnirile au facilitat identificarea unor modalități concrete de intensificare a cooperării.

Discuțiile cu reprezentanții structurii de comandă a ACT s-au circumscris temelor privind dezvoltarea capabilităților aliate, abordarea strategică a situației de securitate și planificarea activităților comune de instruire. La ceremonia de la Norfolk, generalul-locotenent Daniel Petrescu l-a felicitat pe amiralul Andrew Lewis, comandantul  JFC, pentru eficiența cu care, în procesul de adaptare a Alianței,  s-a realizat o importantă capabilitate de comandă și control, inițiată la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, din iunie 2018.

O altă etapă a vizitei în Statele Unite ale Americii a fost constituită din întâlniri cu reprezentanți ai institutelor "Center for European Policy Analysis", "Atlantic Council" și "The Heritage Foundation", organizații care, prin analizele pe care le efectuează și prin legăturile pe care le promovează, pot influența politicile americane, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Vizita șefului SMAp se încadrează în acțiunile de consolidare a cooperării cu Statele Unite ale Americii în domeniul apărării. Relațiile solide și dinamice de colaborare dintre militarii români și americani reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic, care urmărește consolidarea securității României şi promovarea țării noastre ca vector de stabilitate în Europa de Sud-Est.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Probleme medicale Liviu Dragnea, fără avocat la Tribunalul București, în dosarul vizitei în SUA (document)

16 Sep 2021 696

Ucraina Florin Cîțu, întrevedere cu omologul ucrainean și cu Secretarul pentru Energie al SUA

23 Aug 2021 481

Vizită de lucru a unei delegații din Statele Unite ale Americii la CNE Cernavodă

30 Jul 2021 639

Ambasadorul SUA din România, Adrian Zuckerman, își încheie mandatul cu o vizită de rămas-bun

11 Jan 2021 982

Conlucrare România - SUA la nivelul apărării pentru 2020 - 2030. Privește și consolidarea cooperării la Marea Neagră

09 Oct 2020 1254

Vizita în România a șefului Forțelor Terestre Americane. Când va avea loc și cine va lua parte la eveniment

06 Aug 2020 729

Viorica Dăncilă, întrevedere cu Ronald Lauder, cu Arthur Schneier și cu Malcolm Hoenlein, în cadrul vizitei în SUA

27 Sep 2019 751

Viorica Dăncilă merge în SUA pentru fotografii de campanie, alături de Teodorovici și Mănescu

15 Sep 2019 1376

Klaus Iohannis îl va vizita pe Donald Trump la Casa Albă

06 Aug 2019 1373

Ministrul apărării naționale, împreună cu ambasadorul SUA, în vizită la Deveselu

17 Jul 2019 871

Delegaţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în vizită de lucru la Muftiatul Cultului Musulman din România

03 Jul 2019 1204

Viorica Dăncilă, despre vizita în SUA - "Toate aceste discuţii au repus România pe harta mondială"

27 Mar 2019 868

Profesori şi studenţi de la Universitatea Purdue - Doermer School of Business, Fort Wayne, în vizită la CCINA Constanţa

09 Mar 2019 1319

Nava americană de desant „USS Fort McHenry”, în vizită în portul Constanța. Împreună cu fregata Regele Ferdinand va participa la exerciții pe Marea Neagră

07 Jan 2019 864

Tulcea. Ambasadorul Hans Klemm a inaugurat Raftul American la Biblioteca Județeană "Panait Cerna"

30 Oct 2018 1425