Mare atenție dacă publici pe internet poze cu mașini! Numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal (DOCUMENT)

 
  • Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal arată că numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor.
  • Diseminarea în spațiul virtual a datelor persoanelor fizice în cauză și, implicit, punerea la dispoziția unui număr potențial foarte mare de persoane, fără niciun control asupra utilizării ulterioare a datelor în scopuri posibil incompatibile cu scopul inițial, poate reprezenta o ingerință gravă în drepturile la viaţă privată și protecția datelor cu caracter personal.
 
 
Mare atenție dacă înregistrați și publicați pe internet imagini cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ai căror șoferi săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni în contextul circulației pe drumurile publice! Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal arată că numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor. 
 
Conform ultimului raport de activitate al Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, o persoană fizică a solicitat opinia Autorității Naționale de Supraveghere cu privire la legalitatea prelucrării datelor în contextul înregistrării și publicării pe internet a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ai căror șoferi săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni în contextul circulației pe drumurile publice.
 
Potrivit raportului, persoana fizică sau juridică care prelucrează date de natura celor mai sus menționate are calitatea de operator de date cu caracter personal și obligația de a respecta prevederile legale din domeniul protecției datelor.
 
Autoritatea națională de supraveghere a precizat că la art. 6 din Regulamentul (UE) 679/2016 se stabilește că prelucrarea este legală numai dacă și în măsura în care persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice sau prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi revine operatorului.
 
Referitor la consimțământul persoanelor vizate, s-a menționat că acesta trebuie acordat în condițiile art. 7 din Regulamentul (UE) 679/2016, care prevede, printre altele, faptul că operatorul trebuie să fie în măsură să demonstreze că persoana vizată şi-a dat consimţământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal.
 
În acest context, raportat la publicarea pe internet a unor date cu caracter personal, s-a precizat faptul că diseminarea în spațiul virtual a datelor persoanelor fizice în cauză și, implicit, punerea la dispoziția unui număr potențial foarte mare de persoane, fără niciun control asupra utilizării ulterioare a datelor în scopuri posibil incompatibile cu scopul inițial, poate reprezenta o ingerință gravă în drepturile la viaţă privată și protecția datelor cu caracter personal, astfel cum sunt garantate de art. 26 din Constituție, art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum și art. 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE.
 
În acest context, s-a menționat că Legea nr. 363/2018 reglementează protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date.
 

Potrivit art. 1 alin. (2) din această lege, „Prelucrarea datelor cu caracter personal pentru realizarea activităţilor de menţinere şi asigurare a ordinii şi siguranţei publice se realizează numai dacă acestea sunt prevăzute de lege şi sunt necesare pentru prevenirea unui pericol cel puţin asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane ori a proprietăţii acesteia, precum şi pentru combaterea infracţiunilor.”
 
În considerarea dispozițiilor legale sus-menționate, s-a apreciat că prelucrarea de date preconizată (respectiv înregistrarea și publicarea pe internet a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ai căror șoferi săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni în contextul circulației pe drumurile publice), nu respectă principiile prelucrării datelor, în special cel al legalității, iar monitorizarea respectării dispozițiilor legale în domeniul circulației pe drumurile publice este atribuția autorităților competente.

 
Ultimul raport de activitate al Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Primăria Constanța, la judecată cu Autoritatea de Supraveghere a Datelor Personale, pentru polițiștii locali! Când se judecă dosarul
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Șofer prins de Poliție, în Năvodari. Circula cu plăcuțe de înmatriculare false

05 Dec 2023 926

IPJ Constanța Șofer băut, depistat în Năvodari!

29 Sep 2023 909

Știri Constanța "Lasă-mi bărbatul în pace!" Mașină cu numere de Constanța, vandalizată (FOTO)

12 Sep 2023 59276

MAI Aproximativ 8.000 de vehicule cu ZERO emisii de CO2, înmatriculate în România în primele 6 luni din 2023

03 Sep 2023 739

Accident rutier pe DJ 391, între Negru Vodă și Mangalia. O persoană a fost rănită. Imagini de la fața locului (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Aug 2022 4599

MAI De astăzi, mașinile electrice pot fi înmatriculate cu numere verzi

27 Jun 2022 1056

ZIUA LIVE. O simplă fotografie postată pe internet ne poate costa scump! Ce trebuie să știm

24 May 2022 2029

Mașinile din România care vor primi numere de înmatriculare de culoare verde

29 Apr 2022 2547

O mașină din Ucraina a luat foc în Călimănești, județul Vâlcea. În autoturism se afla și un copil de o lună (VIDEO)

09 Apr 2022 1740

Garda de Coastă Șofer depistat de polițiști cu numere de înmatriculare false. Le-a montat pentru a evita plata taxei în port

09 Nov 2021 1362

Cursă nebună între Valu lui Traian și Constanța. Șofer beat prins cu ajutorul participanților la trafic (galerie foto)

31 Jan 2021 3780

Alertă la Londra din cauza unei mașini cu numere românești. Ce s-a întâmplat

07 Feb 2020 2458

Focuri de armă pentru prinderea unui șofer care nu a oprit la semnalele regulamentare ale polițiștilor

16 Dec 2019 1752

Autoturism cu numere de înmatriculare false, depistat de jandarmii constănțeni

06 Nov 2019 1697

Pericol în trafic Șofer beat și fără permis, depistat de polițiștii constănțeni. Ce alcoolemie avea

05 Nov 2019 1995