Mare Nostrum Proiectul MARLITER a ajuns la final. Publicul are acces la date de monitorizare a mediului

  • MARLITER a ajuns la final săptămâna trecută, odată cu ultimul eveniment din cadrul proiectului.
  • La eveniment au participat peste 20 de persoane.
  • Proiectul MARLITER oferă publicului acces online la date de monitorizare a mediului și instrumente de date despre bazinul Mării Negre.

ONG Mare Nostrum a prezentat persoanelor prezente principalele rezultate ale proiectului, detalii despre portalul interactiv și informații suplimentare despre modulul de e-learning. Mai mult decât atât, alături de participanți, am găsit noi soluții pentru reducerea cantității de deșeuri marine, precum și alternative de înlocuire a plasticului.

Proiectul MARLITER oferă publicului acces online la date de monitorizare a mediului și instrumente de date despre bazinul Mării Negre. Este un efort comun al Black Sea NGO Network din Varna, Bulgaria, ONG Mare Nostrum din Constanța, România, Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia, Centrul Științific Ucrainean de Ecologie a Mării Odessa, Ucraina și Black Sea Eco Academy din Batumi, Georgia. Cei cinci parteneri au colaborat pentru a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră în domeniul monitorizării mediului și pentru a promova coordonarea în ceea ce privește reducerea deșeurilor marine din bazinul Mării Negre.

Unul dintre obiectivele proiectului a fost de a dezvolta și promova un instrument inovativ, care să permită accesului publicului larg la date esențiale despre poluare și deșeuri marine, fiind un real sprijin pentru autoritățile competente .

Ce este instrumentul inovativ TIC?

MARLITER a lansat un instrument inovativ TIC pentru bazinul Mării Negre, conceput pentru a răspunde nevoilor părților interesate din domeniul maritim.

Acesta conține:

1. Set de instrumente pentru cartografierea spațială

Acest set de instrumente pentru sistemul de informații geografice (GIS) este format din două secțiuni: Date spațiale și Mișcarea particulelor.


2. Statutul deșeurilor marine

Secțiunea portal oferă o imagine de ansamblu asupra stării deșeurilor marine. Rezumatele pentru Bulgaria, Georgia, Grecia, România și Ucraina schițează o imagine diversă, dar comparabilă, a eforturilor de combatere a poluării cu deșeuri solide în mediul costier și marin.

3. Starea monitorizării

Pentru toate cele cinci țări sunt disponibile informații despre monitorizarea deșeurilor marine ca bază pentru proiectarea și punerea în aplicare a politicilor de reducere a poluării. Acestea variază de la un rezumat al celei mai recente situații până la o evaluare mai specifică a eforturilor de monitorizare regionale, naționale și locale.

4. Set de instrumente pentru politici

Setul de instrumente pentru politici ghidează utilizatorii pe parcursul procesului de elaborare și aplicare a unor politici eficiente privind reducerea deșeurilor marine. Acesta cuprinde o analiză a legislațiilor naționale, a bazelor de date ale părților interesate și a recomandărilor privind bunele practici.

Cum a fost promovat instrumentul TIC și platforma web Marliter?

Partenerii MARLITER au lucrat activ împreună pentru a implica diverse grupuri de părți interesate în eforturi de colaborare pentru a aborda problemele complexe legate de gestionarea mediului și reducerea deșeurilor marine. 

În cadrul proiectului, s-au desfasurat peste 10 traininguri regionale și naționale privind utilizarea instrumentului TIC și a setului de instrumente de politici publice.

La nivel transnațional, training-ul regional  a reunit peste 20 de stakeholderi  din cele cinci țări, reprezentanți ai administrației naționale și locale, agenții de gestionare a apelor, autorități portuare și maritime, pescării, afaceri, institute de cercetare, mediul academic și ONG-uri experte.

Instruirea a pus accentul pe monitorizarea actuală de ultimă oră a deșeurilor marine, care să ajute autoritățile competente în a adopta politici  naționale pentru reducerea cantității de deșeuri marine. Evenimentele desfășurate la nivelul fiecărei țări cu părțile interesate au pus accent pe  activitățile proiectului și datele disponibile pe portalul web,esențiale pentru informare, educație și management durabil.

Scopul proiectului MARLITER a fost de a sprijini adoptarea inovării și a schimbului de informații transfrontalier, pentru a înțelege mult mai bine valoarea ecosistemelor marine.

Proiectul MARLITER în cifre

Număr traininguri – 12
Număr persoane informate – aproximativ 70 000
Număr evenimente publice – 3
1 platformă interactivă
1 curs e-learning
1 studiu al datelor și al informațiilor privind deșeurile marine
1 ghid de reducere al deșeurilor marine

Care sunt concluziile în urma acestui proiect?

Resursele marine nu sunt nelimitate și suferă din ce în ce mai mult ca urmare a factorului antropic
Poluarea și reducerea cantității de deșeuri marine nu depind numai de politici bine concepute, ci și de acțiuni în direcția schimbărilor profunde întreprinse de societate.
Este nevoie de o schimbare în gândire, în modelele de consum, în atitudinile publicului față de managementul mediului, precum și în educație
Pentru a avea o economie albastră durabilă, țările litorale trebuie să investească și să utilizeze cele mai bune științe, date și tehnologii disponibile

Programul urmărește  să promoveze obiectivele stabilite de ONU și să aducă un climat neutru și un echilibru complet al emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa până în 2050, să promoveze economia prin tehnologii ecologice și curate și să creeze o economie, o industrie și o societate durabile.

Instrumentul TIC a fost creat de partenerii proiectului MARLITER „Îmbunătățirea accesului public online la datele de monitorizare a mediului și la instrumentele de date pentru bazinul Mării Negre, sprijinind cooperarea în reducerea deșeurilor marine” susținut de Programul Bazinul Mării Negre 2014-2020. Instrumentul utilizează date de acces deschis pentru a îmbunătăți transparența și accesul gratuit la informații care promovează cunoștințele despre mări și oceane și guvernanța de mediu.

Partenerii MARLITER, Rețeaua ONG-urilor Mării Negre din Varna, Bulgaria, ONG Mare Nostrum din Constanța, România, Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia, Centrul Științific Ucrainean de Ecologie al Mării, Odessa, Ucraina și Academia Eco Marea Neagră din Batumi, Georgia, lucrează în comun pentru a îmbunătăți cooperarea în domeniul monitorizării mediului, una dintre principalele priorități ale Programului Bazinul Mării Negre, și pentru a promova coordonarea și cooperarea de mediu în ceea ce privește reducerea deșeurilor marine din bazinul Mării Negre. Proiectul se întinde pe 36 de luni și are un buget total de aproximativ 770 de mii de euro. Partenerii sunt conștienți de faptul că datele gratuite și de încredere din mediul marin sunt un atu valoros și accesul la acesta este esențial pentru abordarea amenințărilor la adresa mediului Mării Negre, a vulnerabilităților și provocărilor sale.


Mai multe detalii despre activitatea ONG Mare Nostrum puteți găsi pe pagina oficială de Facebook.

Sursă foto: Facebook/ ONG Mare Nostrum 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ONG Mare Nostrum, la ceas aniversar. După 27 de ani, povestea merge mai departe

23 Aug 2021 458

Mare Nostrum În apele românești ale Mării Negre avem aproximativ 21.000 de cetacee

20 Aug 2021 655

Mare Nostrum Tabăra de vară de știință, de acasă. Liceeni din trei țări descoperă virtual oceanul împreună

12 Aug 2021 444

Ziua Delfinului Informații oferite de ONG Mare Nostrum. Cum poți adopta un delfin din Marea Neagră

05 Aug 2021 622

ONG Mare Nostrum Două specii rare de plante, pe plaja Vadu din Constanța

31 Jul 2021 1318

Echipa Mare Nostrum participă în Turcia la un proiect pentru consolidarea colaborării dintre pescari și comunitatea științifică

27 Jul 2021 521

Mare Nostrum Campanie de informare pe plaja Vadu. De ce este unic acest loc

24 Jul 2021 850

Mare Nostrum A avut loc ultimul eveniment din cadrul proiectului Marliter, care vizează Marea Neagră. Ce s-a discutat

22 Jul 2021 481

ONG Mare Nostrum „VADUrabil”, un parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a zonei Vadu

16 Jul 2021 894

ONG Mare Nostrum Număr de urgență. Unde sunăm când vedem un delfin eșuat

07 Jul 2021 708

ONG Mare Nostrum Ciovlica ruginie, o pasăre pe cale de dispariție, poate fi văzută pe plaja Vadu

04 Jul 2021 832

ONG Mare Nostrum Specii rare de plante și flori pe dunele de pe plaja Vadu

04 Jul 2021 992

3 iulie Ziua internațională fără pungi de plastic

03 Jul 2021 706

ONG Mare Nostrum Cum puteți adopta un delfin din Marea Neagră

03 Jul 2021 1071

ONG Mare Nostrum 27 de elevi din Oituz, comuna Lumina, au învățat despre deșeurile marine

18 Jun 2021 503