Medicii de familie, în conflict cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pacienții suferă. Reacția ministrului Sănătății. Care este situația la Constanța

Societatea Națională de Medicină a Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunța la finalul anului 2017 că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.
 
La Constanța, medicilor de familie li s-a recomandat să acorde pacienților consultații pro bono, cel puțin o perioadă.
 
Astfel, dr. Laura Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie „Tomis“ Constanța a declarat pentru ZIUA de Constanța că până pe 7 ianuarie vor fi acordate pacienților consultații pro bono, dar nu vor fi eliberate documente în contract cu CAS, mai exact trimiteri și rețete compensate.
 
„Recomandarea Asociației pentru membrii săi este ca, în măsura în care se poate, fără a influența relația cu pacienții, să acorde, cel puțin până pe 7 ianuarie, consultații pro bono pacienților, dar fără a elibera acte în contract cu Casa de Asigurări. Prin urmare, pacienții vor fi consultați, tratați, dar nu se vor elibera acte care presupun relația cu Casa”, a precizat dr. Laura Condur.
 
De asemenea, după ce medicii de familie au anunţat că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate, Ministerul Sănătății a transmis că dreptul asiguraţilor la servicii medicale primare decontate din fondurile de sănătate trebuie respectat.
 
„Le cer scuze pacienţilor şi consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuţii constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienţilor şi al cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur totuşi că o mare parte dintre medicii de familie au înţeles dorinţa noastră de a găsi soluţii şi măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă, pacienţii pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanenţă şi în cel al serviciilor de urgenţă“, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
 
Conform Ministerului Sănătății, în urma întâlnirilor pe care conducerea ministerului le-a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical și au și fost rezolvate. Reprezentanții medicilor de familie au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătății a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanța de Urgență să fie prezentate până la data de 10 ianuarie 2018.
 
Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 de milioane de lei (17%).
 

Mai mulți bani va primi și prsonalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanență.
 
Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanență vor beneficia de o creștere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră, cât este în prezent, la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenții medicali care lucrează în regim de gardă va crește de la 8-10 lei/oră, cât este în prezent, la 20-22,5 lei/oră.

 
„Centrele de permanență sunt mai mult decât necesare, mai ales în zonele rurale și cele defavorizate, acolo unde accesul pacienților la serviciile de asistență medicală este dificil. Am propus o creștere a tarifului orar la 40 lei/oră, deoarece acesta nu a mai fost crescut din anul 2011, nici chiar în anii 2015 și 2016, cu ocazia creșterilor salariale din sistemul de sănătate. Există riscul migrației medicilor și desființării centrelor de permanență, fiind redus astfel accesul pacienților la servicii medicale de bază. Impactul bugetar pentru realizarea acestor majorări este de 180.000 mii lei pentru anul 2018 și va fi suportat de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog.
 
Ministerul Sănătății mai arată că au crescut și sumele alocate pentru cheltuieli de administrare și funcționare ale centrelor de permanență de la 6,4 lei/oră/medic, cât este în prezent, la 20 lei/oră/medic și a sumei alocate pentru medicamentele și materialele sanitare din trusele de urgență ale medicilor de la 2,1 lei/oră/medic, cât este în prezent, la 4 lei/oră/medic.
 
De asemenea, anul acesta, 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenție de care vor beneficia pacienții. În cadrul acestor programe, medicii de familie și asistenții medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită și salarizare.
 
Legislația în vigoare prevede că asiguratul își poate alege medicul de familie, având posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât să poată beneficia de servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurari de sănătate nu poate elibera rețete compensate și gratuite.
 
În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialiști în medicina primară și vor putea încheia contracte cu casele de asigurări. Aceștia vor fi invitați la următoarea sesiune de contractare care va fi organizată de CNAS anul acesta.
 
„Reafirm cu tărie că lucrurile trebuie rezolvate doar prin dialog. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne gândim la pacienţii noştri, în slujba cărora ne aflăm cu toții, autorități și medici”, a mai declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 346

Medicii de familie din județul Tulcea se pregătesc de protest

17 Jan 2024 653

Colegiul Medicilor Constanța solicită revenirea cel puțin la nivelul anterior al bugetului dedicat cabinetelor medicale

17 Jan 2024 729

Medici de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

17 Jan 2024 639

USR cere demisia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, reproşându-i că, după criza de personal din spitale, ajung să fie "aruncate în criză" şi medicina de familie şi medicina de ambulator

16 Jan 2024 735

AUR se solidarizează cu medicii de familie

13 Jan 2024 745

CAS Constanța Vaccinurile gripale se decontează din FNUASS pe baza prescripției medicale electronice

03 Oct 2023 979

Tulcea. Două comune din județ nu au medici de familie

24 Aug 2023 1175

Primarii din mediul rural pot încheia contracte cu medicii de familie. Legea a fost adoptată de deputați

19 Sep 2022 2091

Medicii de familie pot renova și dota cabinetele cu fonduri din PNRR. Ce sumă este pusă la dispoziția lor

14 Jul 2022 1169

Senatorii au decis ca activitatea medicilor în cabinetele individuale va fi considerată vechime în muncă

14 Jun 2022 1683

Oficial de la DSP Constanța Lista medicilor de familie care au contract cu CNAS pentru vaccinarea împotriva COVID-19 (DOCUMENT)

17 May 2022 1863

Constanța Centrul de vaccinare de la Pavilionul Expozițional își încheie activitatea. Unde vă puteți imuniza anti-COVID (DOCUMENT)

12 May 2022 1423

Medicii din Constanța arestați zilele trecute, pentru luare de mită, vor fi puși în libertate

19 Apr 2022 1858

Medicii din Constanța arestați zilele trecute, pentru luare de mită, ar putea fi puși azi în libertate!

19 Apr 2022 2677