Medicul Mihaela Iftene, despre consumul de ciocolată Când a apărut prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor

  • La data de 15 februarie 1800 a  apărut prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.
  • Medical nutriționist, Mihaela Iftene a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța, că, datorită încărcăturii crescute cu grăsimi și zahăr, consumul excesiv de ciocolată poate duce la creștere în greutate sau la apariția cariilor dentare.
Cunoscută ca Ziua Îndrăgostiţilor sau Valentine's Day, sărbătoarea are la bază mai multe legende. Deşi, la început, ziua Sfântului Valentin era asociată doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie, în timp, cu această ocazie, oamenii au ajuns să ureze „O zi fericită de Sfântul Valentin!“ tuturor celor pe care îi iubesc: părinţi, fraţi, surori, prieteni.
 
Se spune că Ziua Îndrăgostiţilor a apărut odată cu moartea Sfântului Valentin, pe 14 februarie 249 î.Hr. Însă, potrivit altor legende, această sărbătoare a apărut pe vremea împăratului Claudiu al II-lea, care a interzis căsătoriile, deoarece bărbaţii familişti refuzau să se înroleze în armată. Un singur preot, pe numele lui, Valentin, a încălcat această lege, ajutându-i astfel pe creştini să se căsătorească. Însă el a fost descoperit şi întemniţat. În timp ce îşi ispăşea pedeapsa, s-a îndrăgostit de fiica unui gardian, căreia îi trimitea scrisori de dragoste. Valentin a fost executat pe 14 februarie şi, de atunci, această zi s-a transformat în ziua Sfântului Valentin. Când România a luat contact cu sfera culturală occidentală, Valentine's Day a început să se sărbătorească și în ţara noastră.
 
La data de 15 februarie 1800 a  apărut prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.
 
Primele momente în care ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea au fost înregistrate în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de iubire. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine“.

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată. O altă curiozitate despre această zi datează din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate bizare de Ziua Îndrăgostiţilor, deoarece, conform superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.
 
Medical nutriționist, Mihaela Iftene a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța, că, datorită încărcăturii crescute cu grăsimi și zahăr, consumul excesiv de ciocolată poate duce la creștere în greutate sau la apariția cariilor dentare.

Ciocolata este un deliciu apreciat de toți. De-a lungul timpului s-a demonstrat că are efecte benefice asupra inimii prin conținutul crescut în fier, cupru, magneziu, zinc și flavanoli. De asemenea, ciocolata ajută la creșterea capacitatii cognitive și a stării de bine. Din puncte de vedere nutrtițional, ciocolata neagră este mai bogată nutrițional și cu efecte benefice mai importante decat ciocolata cu lapte.

Din păcate, datorită încărcăturii crescute cu grăsimi și zahăr, consumul excesiv de ciocolată poate duce la creștere în greutate sau la apariția cariilor dentare.

Astfel, ca orice lucru bun în viață, ciocolata trebuie savurată, dar consumată cu moderație., precizează Mihaela Iftene.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Valentine's Day și Dragobete. Celebrări ale iubirii și tradiției românești

14 Feb 2024 698

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 885

Valentine’s Day 2024. Tradiții de Ziua Îndrăgostiților și legenda Sfântului Valentin

14 Feb 2024 794

Editorial De Valentine`s Day, nu uita să te iubești (și) pe tine!

11 Feb 2024 848

Un celebru artist va deveni tată. Pentru a șaptea oară!

16 Feb 2023 2224

Mesaj amuzant transmis de MAI, îndrăgostiților- „Cele mai frumoase declarații se fac, nu se dau!”

14 Feb 2023 924

Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day se sărbătorește în 14 februarie. Legenda Sfântului Valentin

14 Feb 2023 1130

Sfaturile șefului ANPC de Valentine's Day și Dragobete. La ce trebuie să fii atent

12 Feb 2023 1011

Ziua îndrăgostiților, marcată la Biblioteca Județeană Constanța printr-o expoziție de CD-uri și DVD-uri (GALERIE FOTO)

10 Feb 2023 914

Editorial Se apropie maratonul iubirii

30 Jan 2023 1507

Singapore renunță la Valentine's Day. Ce zi a devenit cea mai solicitată pentru contractarea de căsătorii

14 Feb 2022 1337

UPDATE. Succes în patru seturi De Valentine’s Day, voleibalistele de la CS Medgidia joacă în etapa a 17-a a Diviziei A1

14 Feb 2022 2226

Iubirea, sărbătorită de Ziua Sfântului Valentin, şi pe Google. Un doodle special

14 Feb 2022 1663

Marea Britanie Îndrăgostiţii părăsiţi se pot răzbuna pe fostul partener numind un gândac, de Valentine's Day

13 Feb 2022 1209

Telefoane roșii, furate din Slovenia. Aveți grijă de unde achiziționați cadouri de Valentine`s day!

13 Feb 2022 1801